1 AY BOYUNCA HER GÜN 10 ŞINAV ÇEKTİ

Men’s Health editörlerinden Kristen Domonell, 1 ay boyunca her gün 10 şınav çekti. İşte sonuçlar…

sinav

Küçük adımlar büyük sonuçlar doğurabilir…Öyle derler. Benim için de aynısı geçerli olacak mıydı? Olağan antrenman rutinime küçük bir ekleme yaparsam neler olacağını merak ediyordum. Bunu test etmek için de 1 ay boyunca her gün 10 şınav çekmeye karar verdim. Belki aynı sonuçları siz de görürsünüz. Belki de görmezsiniz. Fakat eğer merak ederseniz, işte bu 1 ay süresince deneyimlediklerim:

1-Enerjik hissettim

Sabahları genellikle uyku sersemi olurum. Fakat ilk iş olarak şınav çekmeye koyulduğum o günlerde, daha kahve fincanıma sarılmaya kalmadan bir enerji artışı hissediyordum. Muhtemelen bu hissi siz de bilirsiniz: Egzersiz sayesinde kalp ve solunum hızınız artar, vücut ısınız yükselir ve bu sayede kendinizi enerjik hissedersiniz.

Fizyolojik tepkinin yanı sıra, psikolojik açından da stres ve anksiyeteden arınırsınız. Modunuz da genel olarak düzelir ve günün geri kalanında kendinizi iyi hissedersiniz.

Bu açıdan bakıldığında sabah egzersizlerine bağımlı olmam gerekirdi tabii. Fakat sabahları öten alarm sesi ile verdiğim mücadele hala üzerinde çalışmam gereken bir konu.

2- Definasyonda artış

Bir aylık şınav denemem sayesinde Serena Williams gibi kollara kavuştuğumu söyleyemeyeceğim; fakat definasyonda az da olsa bir artış yaşadığımı fark ettim. Bu artış kişiden kişiye, çeşitli etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Mesela vücut tipi, vücut yağ oranı ya da fitness seviyesi bu farklılığı yaratabilir. Ama sonuç olarak, kendi vücudunuza bağlı olarak değişimler gözlemleyeceğiniz ortada. Belki de hiçbir şey değişmez; orası ayrı.

3- Daha sağlam bir merkez bölge 

Şınav denilince aklınıza kollarınızın ve göğüslerinizin güçlenmesi gelecektir. Fakat eğer hareketi doğru formda yaparsanız, tüm orta bölgeniz de bundan faydalanacaktır.

İnsanların anlamadığı şey, şınavın bir tüm vücut hareketi olduğudur. Yani, hareketin birçok faydasının yanı sıra, kuvvet kazanımı açısından göğsü, omuzları ve kolları etkilediği; aynı zamanda merkez bölge stabilitesini ve kuvvetini de arttırdığını söylemek gerek.

4- İşler zamanla daha da kolaylaşır

Bir yoga eğitmeni olarak form konusunda titiz olduğumu söyleyebilirim. Yani, eğer kollarım yorulmaya başlar ve formum birkaç şınavda dağılmaya başlarsa, vücudumu korumak adına hareketi kesmekten çekinmem. Bir aylık süre boyunca, doğru formda 5 şınav çekebilmek bile benim için zordu. Fakat zaman içerisinde 10 şınavı düzgün formda tamamlayabilir hale geldim.

5- 3 hafta geçse bile yine de zorluklar yaşanabilir

3 hafta sonra bile, 10 şınavı tamamlayabilecek gücü kendimde bulamadığın zamanlar oldu. Bir önceki gün 10 şınavı doğru düzgün tamamlayabilsem bile bu böyleydi.

Vücudun günden güne kendisini farklı hissetmesi doğal bir olay. Hatta bir önceki gün yaptığınız fiziksel aktivitelere (egzersiz ya da günlük aktiviteler) göre işler değişebilir. Aralarında elbette şınavın da bulunduğu tüm egzersiz çeşitleri, aslında vücudunuza uyguladığınız ve kas liflerinin kasılmasına yol açan bir tür strestir (ama iyi bir stres) ve vücudunuza toparlanması için belirli bir süre tanımanız gerekir. Özellikle de şınav hareketini antrenman rutininize yeni dahil ediyorsanız.

 

BENZER YAZILAR