Alzheimer ve diğer beyin rahatsızlıkları teşhisi konan insanların sayısı gelecek yıllarda katlanarak artacak. Beyniniz sulanmadan en yeni gelişmelerden faydalanın.
2015 Temmuz’unda, üst düzey bilişim uzmanı ve bir baba olan Jeff Borghoff, hafızasında bir gerileme olduğunu fark etti. Yaşadığı durumu, “Normalde sohbetlerin tamamını hatırlamakta güçlük çekmezdim ama artık zorlanmaya başlamıştım. Konuşmaların ancak bir kısmını hafızama kaydedebiliyordum” şeklinde anlatıyor.
Çalıştığı şirkete daha az emek isteyen düşük bir pozisyona geçmek istediğini söyledi ki, başarılı bir insan için bu hiç de kolay değildi. Ancak değişiklik gerçekleşmeden, mide virüsü ve yüzünde oluşan kas çekilmesi nedeniyle hastaneye yatmak zorunda kaldı. Doktorlarsa kas çekilmesi bir yana, hafıza, konuşma, dil ve kavramada da problemleri olduğunu şaşkınlıkla fark ettiler.
Doğru teşhis ve tedavi için harcanan ve hüsranla sonuçlanan birkaç ayın ardından Borghoff, Columbia Üniversitesi Tıp Fakültesine gitti. Doktoru aile geçmişine baktı, karısına sorular sordu, omurilik sıvısını inceleyip nöropsikolojik testlerden geçirdikten sonra teşhisi koydu: Başarılı bilişim uzmanı Alzheimer’ın ilk evrelerindeydi. Babası, amcası ve büyük babasını yakalayan hastalık onun da yakasına yapışmıştı.
Borghoff şu an çalışmıyor ama yaşadığı şehirdeki Alzheimer başlangıcı olan hastalara danışmanlık yapan bir grubun parçası ve onların direktiflerine uygun yaşıyor. Yürüyüş ve jogging yapıyor, bisiklet sürüyor. Kendisine tavsiye edilen beslenme düzeninden şaşmıyor ve bir müzik enstrümanı öğrenmeye çalışıyor. Ve doktoruyla birlikte Alzheimer’ın tedavisi bulunacağı umuduna sıkı sıkı sarılıyor.
Alzheimer’da “mucizevi tedavi” henüz bulunamadı. Araştırmalarsa, Alzheimer vakalarının 2050’de üç katına çıkacağını öngörüyor. Yine de son yıllarda bu alanda yeni gelişmelerin olmadığı söylenemez: yeni keşifler, testler, tedaviler, hatta beyin sağlığını koruyan etkili stratejiler… Heyecan veren 14 gelişmeyi okumak için okumaya devam edin.