2016 DİYET TRENDLERİ

buzdolabı meyve sebze

Vegan Diyet

Ne öneriyor?

Toprakta yetişen her besin bizim için çok kıymetli ve besleyici. Gerçekten toprak ana sayesinde doyuyor ve sağlığımızı koruyoruz. Meyve, sebze, tahıl, tohum ve baklagil alternatifleri ile sağlığımız için çok özel besin önerilerinde bulunan vegan beslenme akımında tek eksik, sağlıklı ve yeterli miktarda hayvansal protein. Aslında bu akımın karbonhidratlara yapmış olduğu vurgu oldukça önemli. Son yıllarda diyet dünyasının karbonhidrat düşmanlığına karşı, karbonhidratlara hak ettiği değeri fazlasıyla veriyor.

Neye dikkat etmelisin?

Bilmen gereken en önemli konu, atalarımızın ne sadece otçul, ne de sadece etçil olduğu. Hem et hem ot tüketen atalarımızın beslenme tarzı hepçil beslenme. Bu sebeple atalarımız gibi beslenmeliyiz düşüncesini hem vegan, hem de protein diyetleri adına düzeltmekte fayda var. Vegan diyet, hayvansal kaynaklı doymuş yağlardan fakir olması sebebiyle kalp ve damar hastalıkları riskini azaltması, sağlıklı yağlar sunması ve lif içeriğinin yüksek tutulması açısından yararlı olabilir. Ancak hayvansal proteinler, biyo yararlılığı yüksek kalsiyum, B12 vitamini ve demir gibi besin öğelerinden fakir olması açısından sağlık riskleri barındırır. Bu riskler kas ve kemik ağırlığında düşüş, demir eksikliği anemisi, B12 vitamini eksikliğine bağlı sinir sistemi hastalıklarına yatkınlık, bağışıklık sisteminde düşüş, testosteron ve östrojen hormonlarının salınımında azalma, yorgunluk, hafıza problemleri vb. olarak sıralanabilir.

Sonuç:

Bu diyeti tamamen hayatından çıkartmak veya hayatına sokmak yerine, içinden doğru kısımları alarak kilo vermen ve sağlıklı beslenmen mümkün! Eğer vegan beslenme tarzını benimsemek konusunda ısrarcı isen, lütfen bir diyetisyen ve doktor ile görüş. Bu kararın doğrultusunda alman gereken takviyeleri al. Bu arada, doğaya karşı vermiş olduğun bu hassas karar konusunda seni kutluyorum; fakat mutlaka beslenme desteği almalısın.

BENZER YAZILAR