21 GÜN ŞEKER YOK!

İşlenmiş şeker ve paketli gıdalara hayır demekte zorlanıyorsan, bakış açını ve alışkanlıklarını değiştirecek bir deneyim olan “Şekersiz 21 Gün” ile seni tanıştıralım.

Şekersiz 21 Gün nasıl ortaya çıktı?

Bu aslında 2015 yılından bu yana uyguladığım ve gönüllü olarak sosyal medyada binlerce kişiye danışmanlık yaptığım bir sosyal sorumluluk projesiydi. İlk başta bizim evde başladı! Aşırı miktarda paketli ürün, çikolata ve cips tüketen eşimi bu ürünlerden biraz uzaklaştırmak istiyordum. Tabii evde bulununca ister istemez ben de onunla birlikte yiyordum. Bu da aşırı yorgunluk ve hâlsizliğe sebep oluyordu, eskisi gibi dinç hissetmiyordum. Eşimse sürekli olarak kilo alıyordu. Bu duruma bir son vermek adına bir süre eve paketli ürün almamayı teklif ettim, eşim de kabul etti. Daha sonra bunu ikimiz de ciddiye alalım diye Instagram hesabımdan bir paylaşım yaptım. “Biz başlıyoruz, var mısınız?” diye sordum. Bir anda yorumlar, beğeniler ve tanımadığım onlarca kişiden “ben de varım” tarzında mesajlar gelmeye başladı. Çok şaşırmıştım, sanki herkes böyle bir beslenme hareketini bekliyor gibiydi. Şekersiz 21 Gün ilk başta böyle doğdu. Zamanla ilgi o kadar arttı ki @sekersiz21gun hesabını açtım ve etkinlikleri orada sürdürdüm. Programı her defasında ben de uyguladım; gün içinde yediklerimi, egzersiz rutinimi, şekersiz tariflerimi paylaşıyordum. Tüm bu yazdıklarımın internet ortamında kaybolup gitmesini istemedim. Şekersiz 21 Gün’ün marka haklarını hukuki olarak aldım ve kitabımı hazırladım.

Özge Bekirci Dikici 

İyi şeker ve kötü şeker ayrımı konusunda kafalar biraz karışık… Açıklayabilir misin?

Bu ayrımı yapay şeker ve doğal şeker olarak yapıyoruz. Hayatımızda birçok şeker türü var. İşlenmiş (rafine) şeker yani glikoz şurubu, mısır şurubu, yüksek früktozlu mısır şurubu gibi türler, “yapay şeker”. Doğal şeker ise meyve, bal ve tam buğday ürünler. Kalori bazında aynı olsa bile vücudumuz için yapay ile doğal şekerin işlenmesi, depolanması, vücuttan atılması ve hücre yapısına etkileri tamamen farklı.

Şekeri tamamen hayatımızdan çıkarmak mümkün mü? Şekersiz 21 Gün ile bunu mu hedefliyoruz?

Tabii ki mümkün değil ve bunu savunmuyorum. Ancak içinde şeker ve daha birçok katkı maddesi, koruyucu, renklendirici ve kıvam arttırıcı bulunan paketli çikolata, bisküvi, cips gibi ürünleri bağımlı şekilde her gün tüketen o kadar çok birey var ki… Haftada bir veya iki defa tüketilen tatlıya karşı değilim ama belirli bir denge çerçevesinde olmalı.

Bu programı uygularken tatlı krizimizle nasıl başa çıkabiliriz?

Aslında sadece yapay şekeri kesip doğal şeker kaynaklarıyla devam ettiğimizde o kadar çok seçenek var ki! Bunlar hem çok lezzetli hem de sağlıklı. Bizim en başta doğala dönmemiz gerekiyor. Bir insanın vücudunun rafine şekere hiç ihtiyacı yok ve doğal şeker aldığı müddetçe vücudunda hiçbir eksiklik görülmüyor, tatlı krizi de yaşanmıyor.

Bu programı kimler uygulayabilir veya uygulayamaz?

Tamamen doğal beslenmeyi destekleyen bir program olduğu için herkes uygulayabilir. Hamileler ve emziren anneler ise meyve ve tahıl grubunun miktarını arttırarak uygulayabilirler. Çünkü rafine şeker dışında hiçbir besin grubunda (et, sebze, kuru baklagiller, süt ürünleri, kuruyemişler gibi) bir kısıtlamamız yok. Yani tek yönlü bir beslenmeyi kesinlikle desteklemiyoruz. Her besin grubu beslenmemizde mutlaka olmalı.

Programı hangi aralıklarla uygulamayı öneriyorsun? Ve program sonrası için önerilerin var mı?

Instagram’daki @sekersiz21gun hesabımda üç ayda bir olacak şekilde başlatıyorum. Sebebi de her mevsim bir kez yapıp vücudumuzu yenilemek. Dileyen daha sık uygulayabilir elbette, hiçbir sakıncası yok. Tavsiyem, program bittikten sonra haftada bir kez tatlı tüketmek… Mümkünse ev yapımı bir porsiyon sütlü tatlı öneriyorum. Şekeri yasaklama yaklaşımını doğru bulmuyorum, önemli olan bağımlılığı kırmak. Arada bir canımız  istediğinde doğru miktarlarda elbette yiyeceğiz ve yemeliyiz de.

Şekersiz 21 gün boyunca yapman gerekenler

  • Yapay şeker içeren her tür besin ve paketli ürün yok (çikolata, cips, bisküvi, pastane tatlıları).
  • Kutu meyve suları, asitli içecekler, kola, alkol yok.
  • Beyaz ekmek ve beyaz undan yapılan ürünler yok. Beyaz ekmek yerine günde iki dilim tam tahıllı ekmek hakkımız var.
  • Taze meyve, kuru meyve ve doğal bal (doğal şeker kaynakları) serbest. Günde iki adet meyve hakkımız var.
  • Sebze ve et yemeklerinde herhangi bir kısıtlama yok.
  •  Meyve ve doğal karbonhidrat kaynakları olmazsa olmazımız. Ancak hepsini doğru miktarlarda ve dengeleyerek tüket.
  • Her gün mutlaka iki litre su iç.
  • En önemli kural egzersiz yapmak: İlk hafta her gün 30 dakika, ikinci hafta her gün 35 dakika ve üçüncü hafta her gün 45 dakika orta tempolu yürüyüş yap. Farklı egzersizler de yapabilirsin.

BENZER YAZILAR