Hayır toner gerekmiyor…
Geride bıraktığımız 25 yıl boyunca, bilim insanları, yaralanma ya da yanık gibi durumlar için kullanılmak üzere insan derisi geliştirme projeleri üzerinde çalışıyorlardı. Öyle görünüyor ki, şimdilerde başka bir seçenekleri daha var: Çıktısını almak.
International Society for Biofabrication‘da detayları sunulan yeni bir araştırmaya göre, İspanyol bilim insanları, tam fonksiyonel insan derisi elde edebilen bir 3D yazıcı geliştirdiler. Bu biyo-yazıcı teknolojisi, halihazırda, çeşitli cilt travmalarından mustarip hastalar üzerinde test ediliyor.
“İnsan plazması bazlı katmanlı deri” olarak adlandırılan bu derilerde, tıpkı gerçek insan derisinde olduğu gibi hem dermal hem de epidermal içerikler bulunuyor. Bilim insanları, söz konusu derinin yanık tedavilerinde, kronik yara tedavilerine yardımcı olmakta ve ameliyat sonrası iyileşme sürecinin hızlandırılmasında kullanılabileceğini belirtiyorlar.
Bu yapay deriyi oluşturabilmek için, araştırmacılar, insan plazmasından ve deri biyopsilerinden elde edilen diğer materyallerden oluşan biyo-mürekkepler kullandılar. Biyo-mürekkep ise hastanın kendi derisinden elde edilebiliyor. Elde edilen yapay derinin gerçek deriden ayırt edilemez olduğunu ve araştırmada, yeni derinin hasta vücudu tarafından reddedilme ihtimalinin de oldukça düşük olduğunu ekleyelim. Hatta kendi derisinden oluşturulduğu taktirde, bu ihtimal daha da azalıyor.
Kültürlerin biyo-mürekkep olarak kullanılabilmeleri için yaklaşık 3 haftalık bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Biyo-mürekkep yazıcıya bir kez doldurulduğunda, yaklaşık 35 dakikada 100 santimetre kare kadar bir deri oluşturabiliyor.
Bu yeni teknoloji doku travmalarının yanı sıra kimyasal, kozmetik ve tıbbi ürünlerin test edilmesinde de kullanılabilecek.
3D yazıcı ile deri üretiminin 10 yıldan önce kullanılamayacağını düşünmeyin: Biyo-mürekkep, şimdiden patentli ve lisanslı; bu yaza kullanılmasına başlanılabilir.