Çağımızın en yaygın hastalıklarından diyabeti önlemek için günlük alışkanlıklarını tekrar gözden geçirmelisin.
Düzensiz çalışan hormonlar sadece fazla kilolarının sorumlularından biri değil. Aynı zamanda tip-2 diyabet riskini de artırıyorlar. Bu risk ise zannettiğinden çok daha hızlı bir şekilde yükseliyor. Son yapılan araştırmalara göre, ülkemizde diyabetik hastalar, tüm nüfusun yüzde 13.5’ini oluşturuyor. Henüz diyabet tanısı konulmamış, ancak bozulmuş glukoz toleransı olan ve diyabete aday kabul edilen kişilerle birlikte bu oran yüzde 33 gibi yüksek bir rakama çıkıyor. Yani, Türkiye nüfusunun onda birinden fazlası şu anda diyabetik; onda ikisi de birkaç yıl içinde diyabet tanısı ile karşılaşacak. Diyabet Cemiyeti’nin istatistiklerine göre, Türkiye’de 20-35 yaş aralığındaki diyabetli nüfusun 2035’te 11.8 milyona çıkması bekleniyor Dünya Sağlık Örgütü, bir sonraki kuşağın ömrünün önceki kuşaktan daha kısa olacağı konusunda uyarıyor. Diyabet, çağımızın en yaygın ve hızla yayılan hastalıkları arasında. Dahası, kendini her zaman fazla karın yağlarıyla belli etmiyor. Gizli şeker olarak da bilinen pre diyabet, görmezden gelindiği takdirde 5 ile 10 sene içinde tip-2 diyabete dönüşebiliyor.
Diyabet sıklığı pek çok nedene bağlı olarak artıyor. En önemli nedenler arasında ise aşırı karbonhidratlı gıda tüketimi, fast-food ve şekerli içecek tüketiminin artması, kilo alma, hareketsiz yaşam ve düzensiz beslenme yer alıyor.
Monash Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir çalışmaya göre, eğer genetik piyangonda Polikistik Over Sendromu (PKOS) varsa, tip-2 diyabete yakalanma olasılığın beş kat daha fazla. Çalışmanın yazarı Profesör Helene Teede, “PKOS’lu kadınlar metablik açıdan dezavantajlı. PKOS’lu ve normal kilodaki bir kadın, kolesterol, şeker ve insülinn direnci gibi diyabet risk faktörlerini test ettirdiğinde, bu rahatsızlığı olmayan kilolu kadınlarla genellikle eşit seviyede risk altında” diyor.
Uzman Diyetisyen ve Diyabetik Eğitmeni Kate Marsh’a göre bunun nedeni, insülin direncinin hem tip-2 diyabet hem de PKOS’un altında yatan temel problem olması. Bu sendrom ise oldukça fazla sayıda kadında görülebiliyor. Ancak tip-2 diyabet aynı zamanda önlenmesi en muhtemel kronik hastalıklardan biri. Marsh, “Glukoz toleransı bozulmuş kişilerde yapılan, yaşam stilindeki değişikliklerin tip-2 diyabet riskini yüzde 58 azalttığını gösteren iki tane önemli çalışma var” diyor.
Peki diyabet riskini uzaklaştırmak için ne yapılabilir?