Daha güçlü kaslara sahip olabilmek için sağlıklı bir şekilde kilo almak da gerekir. Derleyen: Saide Tokuç
Baltimore, Maryland’deki Mercy Medical Center’dan spor hekimliği uzmanı Dr. Jessalynn Adam şöyle diyor: “Daha fazla kas hücresi kazanmak istiyorsanız, daha fazla yemek yemelisiniz.” Daha fazla yemek rüya gibi görünse de bu, her öğünde pizzaya gömülmeye başlayabileceğiniz anlamına gelmiyor. Özellikle kas inşa etmek istiyorsanız, yiyeceğin kalitesi de miktarı kadar önemli.
“İyileşebilmesi için vücudunuza yakıt aldığınızdan emin olmanız gerekiyor,” diyor Adam.
Temelde, direnç antrenmanı kaslarınızda mikro yırtıklar oluşturuyor, diye açıklıyor. Kas kendini onarıyor ve kaslarınız daha büyük ve güçlü oluyor ancak bunu yapabilmek için proteinler gibi doğru yapı taşlarına ihtiyaçları var, diye de hatırlatıyor. Kötü beslenerek büyümeye karar verirseniz kasların yanında yağ da kazanacaksınız.
İşte, doğru şekilde kilo almak için üç ipucu:
YAVAŞ BAŞLAYIN
Aşırıya kaçmak çekici gelse de hızla çok fazla yemek, sindirim sistemiyle ilgili problemlere yol açabilir. “Vücutlarımız kesinliği ve rutini sever,” diyor diyetisyen ve Pace Üniversitesi College of Health Professions’tan Yrd. Doç. Dr. Christen Cupples Cooper. Yan etkileri kişiye göre değişse de, birdenbire çok fazla kalori eklemek normal rutininizi bozabilir ve bu da mide bozulması, şişkinlik, mide yanması, ishal veya kabızlığa neden olabilir.
Kilo almak için günlük olarak 250 kalori eklemenizi öneriyor.
PORSİYON BOYUTLARINI BÜYÜTÜN
Cooper, daha fazla öğün tüketmek yerine, daha büyük öğünler ve birkaç atıştırmalık tüketerek kalori alımınızı artırmanın daha kolay olduğunu söylüyor. “Örneğin, normalde kahvaltıda dilim ekmeğinizin yanında iki yumurta yiyorsanız, tam buğdaylı bir dilim ekmeğin yanında üç yumurta ve bir adet meyve ya da meyveli yoğurt yiyin.”
Ayrıca kas kazanmanıza yardımcı olan omega 3 yağ asitleri ve protein içeren kabuklu yemişler atıştırmanızı öneriyor.
TEMİZ BESLENİN
Adam, ekstra kalori için besin değeri düşük gıdalara ve takviyelere yönelmemenizi tavsiye ediyor. Bunun yerine, baklagillere, tam tahıllara, meyvelere, sebzelere, sağlıklı yağlara ve evet, proteine dalın.