Yalova Çınarcık merkezli 4.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 05:36’da İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Tekirdağ gibi şehirlerde de hissedilen deprem özellikle sosyal medyada paniğe neden oldu. Depremi hissetmeyenlerin de kabusla uyandığını belirtti. Can ve mal kaybına yol açmasa da “Acaba bu bir öncü deprem mi?” soruları tekrar akla getirdi.
DEPREM ÖNCÜ MÜ?
Konuya ilişkin konuşan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz şöyle dedi:
“İstanbul’da deprem olmasını beklediğimiz fay şu anki depremin oldukça kuzeyinde. Ancak önemli olan depreme hazır olmak. Deprem herhangi bir zamanda olabilir“
Dün de deprem uyarısı yapan İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise “Depremin öncüsü diyemeyeceğiz ama bir gerginlik biriktirdiğinin işareti” diyerek daha temkinli konuştu.
Sabaha doğru Marmara Bölgesi’nde yaşayan milyonlarca insan sallanarak uyandı. Ses duyduğunu belirten insanlar sosyal medyaya koştu. AFAD’ın 4.1, Kandilli Rasathanesi‘nin ise 4.3 olarak açıkladığı ve yaklaşık 14 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlenen deprem korkuları tetikledi.
YALOVA VALİSİNDEN AÇIKLAMA
Yalova Valisi Muammer Erol, yaptığı yazılı açıklamada meydana gelen depremin kentte can veya mal kaybına neden olmadığını belirterek şöyle söyledi:
“Çınarcık Esenköy arasında saat 05.36 da 4,1 büyüklüğünde meydana gelen deprem dolayısı ile acil çağrı merkezimize, emniyet ve jandarma birimlerimize şu ana kadar can ve mal kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar düşmemiştir.“
Deprem uzmanı Prof. Dr. Ercan ise kentsel dönüşümün önemine vurgu yaparak şu bilgileri verdi:
“Çanlar 2033’ten sonra çalmaya başlar. 2033’e kadar deprem olacağını düşünmüyorum. En olası yıllar 2040 ile 2050 yılları arasındadır. Deprem şu an için olursa biraz önce saydığım yerlerde ‘Küçükçekmece, Silivri, Marmara Ereğlisi’ 15-20 bin kişiyi kaybedebiliriz. İstanbul’da 1 milyon 750 bin olduğunu sanıyoruz. Milyonlarca kişi evsiz kalabilir. Ayasofya Müzesi’nden Süleymaniye Camii’ne, Süleymaniye Camii’nden Azatlı Deresi’nin olduğu kesime kadar olan bölgenin altındaki depremden çok güçlü olarak etkilenecektir. Yapı niteliğine baktığımız zaman depremden yüzde 35 oranında Anadolu yakası etkilenecek. Yüzde 65 yıkımını ise Avrupa yakası yaşayacak. Küçükçekmece Sivriada’nın önünde 6,4 ile 6,7 arasında orta büyüklükte deprem olacak. Ancak Tekirdağ Marmara Ereğlisi ile Silivri arasında 7 ile 7.3 büyüklüğünde deprem olacak.“
Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki ise Marmara bölgesinde 25 yıl içinde 7.4 şiddetinde deprem beklediklerini, yakın zamanda beklemediklerini söyledi.
SOSYAL MEDYADA DEPREM
Sabaha doğru yaşanan deprem sonrasında sosyal medya da sallandı. Uyuyamadığını belirten kullanıcılar sesle, büyük bir sallantıyla ve korkuyla uyandığını belirtti. Herkesin ilk sorusu “Bu bir öncü deprem mi?” olsa da uzmanlar şu an için böyle bir uyarıda bulunmuyor.