Britanya’nın etrafını yüzerek dolaşan adamın antrenman sırrı!

Maceraperest yazar Ross Edgley, Britanya’nın etrafını yüzerek dolaştı. Şimdi onun tavsiyelerine kulak verelim.

Bir insan Britanya anakarasını neden yüzerek dolaşır, anlaması gerçekten güç. Fakat neden diye sormak yerine nasıl sorusunu sorabiliriz. 1.75 boyundaki Ross Edgley, nasıl oldu da beş ay boyunca okyanusta günde 12 saat yüzebildi? Dönüşümlü olarak altı saat suda kalıp, altı saat teknenin üzerinde kalabilmeye dayandı? Gerçekten akıl alır gibi değil. Ancak dönüp baktığınızda, bu maceranın tam da Edgley’e göre olduğunu anlayabilirsiniz. Tıpkı Family Guy dizisinin bölümlerinde olduğu gibi, Edgley de çoğu zaman fizyoloji çalışmalarından alıntılar yapıyor. Ayrıca Kuzey Denizi’nde geçirdiği ıslak günler, yeni ve ilginç teoriler üretmesini sağladı. Kas kütlesinin [yük mukavemetine maruz kalmadığı] dayanıklılık çalışmalarında avantaja dönüştüğünü söyleyen Edgley, “Kaslarım bana daha fazla glikojen depolayabilme fırsatı tanıdı. Kütlesi daha küçük insanlar jellerini kullanmaya başladığında ben hala önceki akşam yediğim pizzadan gelen enerjiyi kullanıyordum,” diyor.

Kas kütlenizin fazla olması, dirençli olma anlamında da işinize yarayabilir. Edgley, “Tekniğiniz çok iyi olabilir fakat omuzlarınız ne kadar güçlü?” diyor ve ekliyor: “Suyun üzerinden öylece kayıp gitmiyor, suyla adeta güreşiyorsunuz. Dengeleyici kaslarınızın kuvvetli olması şart.” Peki ya kas kütleniz bu denli yüksekken dayanıklılığınızı nasıl artıracaksınız? Cevabın bilimde olduğunu dile getiren Edgley, “Aynı anda hem kuvvet hem dayanıklılık çalışmaları yaparsanız, uyarıcıların etkisini azaltarak adaptasyon yeteneğinizi artırabilirsiniz,” diyor. Ancak siz biraz daha spesifik davranabilirsiniz. Squat askısında kuvvet antrenmanı yaptıktan sonra toparlanın ve bir sonraki gününüzü bir saat bisiklet sürerek geçirin. Maceraperest Edgley burnunun dikine gitmeye devam ediyorsa, yeni su serüvenini çoktan planlamış olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek. Ancak şimdilik Edgley’in antrenman prensiplerini uygulayarak kuvvetinizle dayanıklılığınızı aynı anda artırabilirsiniz. Suya atlayın ve kulaç atmaya başlayın. Su çok güzel.

BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM

Performansınızı tüm yönleriyle geliştirmek istiyorsanız, programınızdaki antrenmanları birbirini tamamlayacak şekilde planlayın.

Tabi sakatlıklardan da korunmak gerekiyor! Omuz sakatlıkları durumunda ne yapılır? Tıklayınız!

Maceraperest yazar Ross Edgley gibi olmak için onun antrenman programına göz atın!

PAZARTESİ: BENCH PRESS

5 tekrardan 5 set
Sehpanın üzerinde halteri omuz
genişliğinde kavrayın. Halteri göğsünüze
alçaltın (A). Göğüs kaslarınızı
sıkarak hareketi tersine uygulayın
(B). Hareketin sonuna incline dumbbell
press ve cable
fly gibi tamamlayıcı
egzersizler ekleyin.

ÇARŞAMBA: BİSİKLET

60 dakika
Seleye oturun ve pedalları
çevirin. Omuzlarınızı
gevşek tutun ve
dizlerinizi yukarı çekin
(ayaklarınızı aşağıya
doğru itmeyin). Pedal
çevirerek dayanıklılığınızı
artırabilir ve kalori
yakabilirsiniz.

CUMA: BACK SQUAT

5 tekrardan 5 set
Ağır bir halteri sırtınızın üst kısmına yerleştirin (A). Kalçanızı geriye doğru iterek dizleriniz 90 derecelik açıyla bükülene dek alçalın (B). Kalça kaslarınızı sıkarak ağırlığı kaldırın. Beş seti tamamladıktan sonra çalışmanıza lunge ve knee extension egzersizlerini ilave edebilirsiniz.

BENZER YAZILAR