ESKİ SEVGİLİSİNDEN DERS ALIN

Kıskançlık ve rekabet duygusunu bir kenara bırakın. Onu mutlu etmenin sırları, biten ilişkisinin satır aralarında gizli.

eski-sevgili-2

Eski sevgili, ilişkilerde ustaca etrafından dolaşılan konu başlıklarından biridir. Nahoş anıların, belki de henüz dinmeyen ayrılık acısının veya özlemin ortaya çıkmasını iki taraf da istemez. Ama hoşlandığınız kadının eski sevgililerine minnet duyabileceğiniz bir şey var: Onu sizin için hazırladılar. İlişki danışmanı Dr. John Gottman, işte bu sebepten onunla eski sevgililerini masaya yatırmaktan kaçmamanızı tavsiye ediyor. Geçmiş ilişkilerin öyküsü, karşınızdaki kadının istediği ve ihtiyaç duyduğu şeyleri daha iyi anlamanızı sağlayacak. Anahtar bilgileri elde etmek için bu beş temel soruyu mutlaka sorun.

SORU 1: İLK CİNSEL DENEYİMİN NASIL GEÇTİ?

İlk kez cinsel ilişkiye girdiği erkek, onun için yatak odasında çıtayı belirlemiş olabilir. Journal of Sex & Marital Therapy dergisinde yayımlanan bir araştırmada, hayal kırıklığıyla sonuçlanan bir ilk deneyimin, ilerde cinsel özgüvenin düşük olmasına ve temel bir cinsel tatminsizlik hissedilmesine yol açabildiği görüldü. Mississippi Üniversitesi’nden psikolog Dr. Veronica Smith’e göre, endişeli ve cinsel açıdan kendine güveni olmayan kadınların kötü bir ilk sevişme yaşamış olma olasılığı olduğu gibi, böyle bir deneyim ilerde kadınların maceracı ve her şeye açık olmalarını da engelleyebilir.

Geçmiş sizi korkutmasın

Dr. Brandy Engler’e göre, yatakta geçen nahoş deneyimler genellikle kadınların heyecanlarını yitirmelerine, travma yaşamalarına ve duyguları olan bir insandan çok seks objesi gibi hissetmelerine
yol açıyor. Böyle kadınlar erkeklerle daha güçlü bir bağ kurma ihtiyacı duyar. Çoğu erkek bunun daha yumuşak ve duygusal bir sevişme anlamına geldiğini sanıyor ama kadınlar arzunuzu her yönüyle hissetmeyi ister. Yani gözlerinin içine bakarak ve kulağına aşk sözcükleri fısıldayarak yakınlık da kuracaksınız, saçını çekerek veya şaplak atarak tutkunuzu da yansıtacaksınız.

iiski-kavga

SORU 2: ESKİ SEVGİLİNLE NE TÜR KONULARDA TARTIŞIYORDUNUZ? 

Baylor Üniversitesi araştırmacıları, taraflardan biri gücüne meydan okunduğunu hissettiğinde ateşli tartışmaların meydana geldiğini söylüyor. Harvard Tıp Fakültesi’nden psikolog Dr. Craig Malkin’e göre ise, sevgilinizin geçmişte en çok hangi nedenlerden kavga ettiğini tespit ederek, hayattaki önceliklerinin ve güvensizliklerinin izini sürebilirsiniz. Önceki ilişkilerinde en çok hangi durumlarda mutsuz hissetmiş? Zira bu tür durumlar sizin ilişkinizde de yaşanırsa, eski korkularının canlanması ve aynı tepkileri verme dürtüsünün uyanması mümkün.

Temiz bir tartışma çıkarın

Tartışmaların kırıcı kavgalara dönüşmesini önlemek adına ikiniz de bazı kurallar benimseyebilirsiniz. Evlilik terapisti Dr. Paul Hokemeyer’in ilk kuralı, gece geç saatlerde tartışmama
konusunda anlaşmanız. Sonradan pişman olacağımız şeyler söylemeye bu saatlerde daha yatkın olduğumuzu söylüyor. Hararet yükseldiğinde kısa molalar verin veya daha iyisi yürüyüşe çıkın. Tartışmanın duygusal yoğunluğunu azaltmanıza yardımcı olur. Tartışmayı sonlandırmak için uzlaşmanın bir yolunu bulun. Ona kafasındaki çözümün ne olduğunu sorun. Buna bir yanıtı olmasa bile bunu sormuş olmanız onu rahatlatacaktır.

BENZER YAZILAR