Dul Bırakanın Anatomisi

Dul bırakan (widowmaker), karşılaşabileceğiniz en ölümcül, en büyük kalp krizidir. Sağlıklı görünen erkekleri hiçbir uyarı vermeden vurabilir. Bu korkutucu hastalığın hedefinde olup olmadığınızı ve ondan nasıl kaçınacağınızı öğrenin. Tedavi olmadan, tüm kalp krizlerinin başı olan bu hastalık genellikle şu şekilde ilerler:

GEÇEN TOPLAM ZAMAN 5 DAKİKA

Enflamasyonun da yardımıyla, sol ön inen arterin duvarında toplanan yumuşak plaklar kan akışına karışır ve böylece plateletlerin damarı engelleyen veya tıkayan bir kan pıhtısı oluşturmasına neden olur.

GEÇEN TOPLAM ZAMAN 10 DAKİKA

Proteinler birbirine bağlanır ve tıkanıklık kötüleşir. Kalbin ön kısmı kan ve oksijenden yoksun kalır. Erkekler göğüsleri, kolları veya sırtlarında ağrı veya baskı hissetmeye, terleme, mide bulantısı ve nefes darlığı yaşamaya eğilimlidir. Ağrı belirli bir noktada hissedilmediğinden, kötü sindirimden kaynaklandığı düşünülebilir.

GEÇEN TOPLAM ZAMAN 15 DAKİKA

Oksijen eksikliği, nabzı düzenleyen atrial hücrelerde elektriksel anormalliklere yol açarak normal kalp atışını bozar. Kalbin başka bir yerindeki yedek hücreler, kalp atışını korumak için itkiler oluşturur. Bradikardi olarak bilinen bir kondisyon, yani kalp hızında yavaşlama görülebilir.

GEÇEN TOPLAM ZAMAN 25 DAKİKA

Elektriksel arızalar artar, daha hızlı kalp hücreleri sahneye çıkarak, kalp atışının alt kısımlarının geri kalanının ona uyum sağlaması için fazla hızlı olduğu ventriküler taşikardiye sebep olur.

GEÇEN TOPLAM ZAMAN 30 DAKİKA

Elektrik sinyalleri o kadar rahatsız edici olur ki hücreler herhangi bir koordinasyon olmadan bağımsız olarak hareket eder, yani ventriküler fibrilasyon yaşanır. Kalp titreşir, kalpten hemen hemen hiç kan atılmaz ve ölüm gerçekleşir.

Derleyen: Saide Tokuç

BENZER YAZILAR