Atlet Batuhan Buğra Eruygun’un antrenman yoğunluğu her koşucu için uygun olmayabilir ama Batuhan’ın, hepimizin dikkat etmesi gerektiğini düşündüğü tüyoları da var: “Amatör koşuculara ilk tavsiyem, gerçekten atletizm sporunun içinden gelen, deneyimli ve bilgili antrenörlerden yardım almalarıdır. Sağlık için yaptıkları spor, sağlıklarını tehdit etsin istemem.
Bununla beraber, bir koşucunun en önemli ekipmanı ayakkabısıdır. Yere basış şekliniz ve açınız koşu tekniğinizi belirler. Doğru ayakkabı, yere doğru basışı yakalamanızda önemli bir etkendir. Ayakkabının koşuya uygunluğu, yere bastığınız an eklemlerinizin, dizinizin, belinizin maruz kaldığı basıncı emerek hem doğru teknikle koşmanızı hem de enerjinizi tam olarak koşuya aktarabilmenizi sağlar. Bu nedenle, koşuya başlamadan önce mutlaka koşulacak zemin ve ayak yapısına uygun ayakkabı seçilmelidir. Ben, antrenmanlarımda koştuğum mesafeye, şiddete ve antrenman çeşidine göre farklı ayakkabılar kullanıyorum. Uzun koşularda yorgunluğum sonrasında yere yanlış basmamı engelleyen Asics GEL-Kayano 24 kullanırken, sprint ve engelli koşularda ise yere basınca ortaya çıkan şiddeti emen, dizlerim ve belimdeki yükü azaltan Asics GEL-Nimbus 20 kullanıyorum.
Koşuya yeni başlayanlara, yere yanlış basmayı engelleyen teknolojiye sahip, benim de kullandığım Asics Kayano’yu tavsiye ederim.
Son olarak, koşucular bulundukları dönemdeki limitlerini bilmeli, takip etmeli ve bunları kontrollü şekilde artırmaya yönelik çalışmalıdırlar. Koşmak fiziksel bir aktivite olsa da bana göre en çok mental bir mücadele içerir. Yaşadığım rahatsızlık sonrasında sadece 200 metre durmadan koşabiliyordum. Düzenli bir çalışma ve artırmayla 2 hafta sonunda 6 km koşabilmiştim. Bu yüzden sabır, bu konuda anahtar kelimemiz.“