Sağlık Testine Girin

Bu testler sağlığınızı değerlendirmenize yardımcı olur ve hepsi de beslenmeye bağlıdır.

Tansiyon

Hipertansiyon veya yüksek tansiyon, felç ve kalp krizinin risk faktörüdür. Yüksek tansiyon 130/80 olarak değerlendiriliyor. Sağlıklı tansiyon değeriyse 120/80 altı olarak tanımlanıyor. Önüne geçmek için potasyum, magnezyum ve lif bakımından zengin besinleri artırıp yüksek sodyum içerenleri azaltın.

HDL

Açılımı ‘high density lipoprotein‘ ve iyi kolesterol olarak biliniyor çünkü atardamarlardaki yağların erimesini sağlıyor ve damar tıkanıklığını engellemekle ilişkilendiriliyor. 40 mg/dL’den düşük değerler sizi kalp hastalığı riskine sokarken, 60 mg/dL ve daha yüksek değerler optimum olarak sayılıyor. Avokado gibi tekli doymamış yağ kaynakları veya yabanmersini gibi antosiyanin içeren mor besinler tüketin.

LDL

Açılımı ‘Low density lipoprotein‘ olan ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL, atardamar çeperlerinde birikiyor ve tıkanıklığa yol açıyor. 100 mg/dL’in altı optimum olarak, 159 mg/dL üstü ise çok yüksek kabul ediliyor. LDL seviyesini düşürmek için yulaf gibi tam tahıllar, bitter çikolata ve yeşil çay gibi antioksidanlar, avokado ve kuruyemişler gibi sağlıklı yağlarla birlikte liften zengin baklagilleri tüketin. Kızarmış ve işlenmiş besinler ile peyniri azaltın.

Trigliserit

Bunlar kan dolaşımında bulunan, kolesterolden farklı yağlardır ve yağ hücrelerinde birikirler. Sağlıklı değerleri 150 mg/dL altı iken, 200 mg/dL üstü yüksek kabul ediliyor. Somon, sardalya ve uskumru gibi omega 3’ten zengin balıklar trigliserit değerinin düşmesine yardım eder. Hidrojenize yağlar ve paketli tatlılarda fazlasıyla bulunan rafine şeker, trigliseridi yükselten başlıca yiyecekler.

Açlık Kan Şekeri

Prediyabet ve diyabet için klasik bir testtir. 100 mg/dL’nin altı normal kabul ediliyor. Daha yüksek değerler hormon problemlerine işaret ediyor. Nişasta da dâhil şekerin tüm formları kan şekerini yükseltir. Sarımsak ve elma sirkesi değerleri düşürmeye yardımcı olur.

BENZER YAZILAR