Koşan Mandalinalar

Masmavi kıyıları, begonvilli beyaz evleri, mandalina kokan sokakları, zeytin bahçeleri ve mis gibi havasıyla bizleri kendine her daim çeken Bodrum’un da artık bir koşu grubu var. Bodrunners’ı ya da kendilerinin deyimiyle Koşan Mandalinalar’ı tanımak ve Bodrum’daki koşu dinamiğini takip etmek isteyenler için grubu, Kaptan Engin Çetinay’dan dinleyelim.

Koşmaya nasıl başladınız?

Çocukluğumdan beri aktif olarak spor yaşamının içindeyim. Daha çok takım oyunlarında yer aldığım üniversite hayatımda bireysel yapılan koşu sporu ile tanıştım. Bodrum’a taşınıp çalışma yaşamı içine girdikten sonra ise bu sporu çok büyük keyifle yapan değerli dostlarla tanıştım ve onların da teşvikiyle antrenmanlara başladım. Daha sonra birlikte birkaç yarışa katıldık.

Grubun kuruluş hikayesi nedir?

2017 yılının nisan ayında kurulduk. Aynı yılın mart ayında çekirdek kadro olarak koştuğumuz Runatolia maratonunda beraber yarışmaktan, hareket etmekten, zorlandığımızda bizi ayağa kaldırıp bize yarı maraton bitirten o takım ruhundan o kadar çok etkilendik ki bunu tüm Bodrum yaşasın istedik. Bodrum’un çocukları olarak bu ruhu koşmak isteyen herkese yayalım, sporun bu birleştirici gücüyle bir araya gelelim ve bir aile olalım dedik. Bodrum’un tabiatından en iyi şekilde faydalanan, çok değerli koşu insanlarıyla, koşuyu doğayla birleştiren bir grup olduk. Gün geçtikçe bize inanan, oluşturduğumuz güzel platforma güvenen destekçilerimiz olmaya başladı.

Koşmak sizin için ne ifade ediyor?

Koşmak bizler için özgürlük, özgüven ve yardımlaşma demek. Amacımız, eğlenerek spor yapmak, spor bilinci kazanmak ve kazandırmak, keyifli etkinliklerde, yurtiçi ve yurtdışındaki yarışlarda bir arada olmak, yeni insanlar tanımak, deniz ve güneşin yanında Bodrum’un sporcu kimliğini de vurgulamak. Aslında koşunun anlamı herkes için farklı. Gün içerisinde ne yaşarsa yaşasın, bir koşucu asla durmaz. Mutluyken, gerginken, heyecanlıyken… Koşu hep bizimle.

Sizi farklı kılan nedir?

Bodrunners sadece spor yapmak isteyenlerin değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinde yer almak isteyenlerin de bir araya geldiği bir platform. Sloganımız hep destek için, farkındalık yaratmak için ve tabii ki eğlenmek için koşmak. Katıldığımız her yarışta mesaj vermeyi misyon bildik. Runatolia’da her koşucumuz en yüksek bağışları topladı. Global Run’da görme engelli arkadaşlarımızla koştuk. Ayrıca, bir yerde spor kültürünün oluşmasının o yerin ekonomisine ve turizmine katkısı çok büyük. Amacımız, Bodrum’un turizm kenti kimliği gibi, sporcu kimliğini de öne çıkarmak ve yaşadığımız yere katkı sağlamak.

Ne sıklıkla ve nerelerde koşuyorsunuz?

Bodrum’un tüm güzel bölgelerinde her perşembe akşamı ve pazar sabahı koşuyoruz. Yazlık ve kışlık koşu rotalarımız var. Mesela kışın Bodrum Marina’da buluşup akşam koşularımızı tamamlıyoruz. Yazın ise Bodrum’un içi oldukça kalabalık olduğundan, Bitez, Yalıkavak, Ortakent gibi sahillerde koşuyoruz. Yaz-kış en sevdiğimiz rotalardan biri ise Yalıçiftlik. Yazın yemyeşil çam ormanın içinden geçerek tertemiz denize ulaşıyoruz. Böylece koşu sonrası muhteşem bir serinleme fırsatı elde ediyoruz.

Ekibinize koşmaya yeni başlamış koşucular da dahil oluyor mu?

Tabii ki. Her hafta yeni yüzler görüyoruz. Sayımız her geçen gün artıyor. Sosyal medyayı çok etkin kullanıyoruz. Koşuya yeni başlayanların, grup içerisindeki deneyimli kişilerden destek ve bilgi alarak çok başarılı olduklarını gördük. Hayatı boyunca 1 km bile koşmamış kişiler şimdi 10K yarışları rahatlıkla bitirebiliyorlar. Bunun dışında birlikte tempolu koşu ve kuvvet antrenmanları da yapıyoruz.

Bodrunners olarak yardım/sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor musunuz?

Az önce de belirttiğim gibi biz aslında önce yardım için koşuyoruz. Sporun birleştirici gücünü iyi değerlendirerek, sosyal sorumluluk anlamında hem bireysel olarak hem de Bodrunners olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye gayret ediyoruz. Kurulduğumuz gün den bu yana birbirini hiç tanımayan insanlar bir araya gelerek, buradan özel hayatlarında da paylaşımlarda bulunmaya başladılar. Artık sadece koşuda değil, günlük hayatta da birlikte zaman geçirip sosyal ağlarını geliştiriyorlar. Amaç elbette ki spor yapmak. Ancak dışarıdan bakıldığında bizimle bir arada olmak isteyen ancak koşamayacağını düşünenleri de aramızda görmek istiyoruz. Nasıl koştuğunuz, ne kadar mesafe katettiğiniz önemli değil. Biz istiyoruz ki ister koşarak ister yürüyerek, hedefleri aynı olan herkes, hayatı bizimle adımlasın.

Bodrunners, Çağdaş Bodrum Yarı Maratonu’nun da ev sahibi. Biraz bahseder misiniz?

Çağdaş Bodrum Yarı Maratonu 5-6-7 Ekim tarihlerinde düzenlenecek. 21K, 10K, 5K, Takımlar Yarışıyor, Minik Mandalinalar etapları ile Myndos kapısı, Antik Tiyatro, Bitez ve Kumbahçe sahillerini barındıran çok keyifli ve tarihi bir parkura sahip. Bir yarı maratondan çok daha fazlası olacak organizasyonumuz, aslında bir spor festivali. Bu festivalin amacı Bodrunners’da da olduğu gibi bir farkındalık yaratmak. Bodrum Sağlık Vakfı ve sokak hayvanları yararına yapılacak olan birçok organizasyonu kapsayan Çağdaş Bodrum Yarı Maratonu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak isteyenler, www.bodrumyarimaratonu.com adresinden ve @bodrumyarimaratonu Instagram sayfasından çok daha detaylı bilgi alabilirler.

İnsanlar size nasıl ulaşabilirler?

Bizi @bodrunners Instagram adresimizden veya Bodrunners Facebook sayfamızdan takip edebilir, etkinliklerimizden haberdar olabilirler.

BodRunners Kaptanı

Engin Çetinay

BENZER YAZILAR