ENZİMLERİN DOSTU: MAYDANOZ

Yemeklerimizi süsleyen maydanoz, kanıtlanmış şifalarıyla tariflerde daha sık ve bolca kullanılması gereken bir yeşillik…

Arındırıcı sebzelerin başında gelen maydanoz, ağız kokusunu önleyen ve nefes tazelenmesine yardımcı olan harika bir besindir. Ödem atıcı özelliği ile dolaşım sorunu olan, el ve ayak şişlikleri yaşayan, sık seyahat eden, regl döneminde şişkinliği artan kişiler için vazgeçilmez bir idrar söktürücüdür. Toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandıran maydanozun hazmı da kolaydır.

Beslenme Desteği
İçeriğindeki etkili uçucu yağlar sayesinde, maydanoz sağlıklı bir beslenme planının vazgeçilmezi olmalıdır. Vücudun temizlenme sisteminin başı olan böbrekleri ve karaciğer sağlığını yeniler. Uzun süre maydanoz yiyenlerin cildindeki ışıltı artar. Metabolizmanın sağlıklı işleyişinde çok önemli olan karaciğer dostu enginar ile birlikte yenirse, etkisinin daha da arttığını söyleyebiliriz.

Maydanoz, içerdiği A, C Vitaminleri ve beta karoten sayesinde mükemmel bir antioksidandır. Folik asit içeriği ile kalp sağlığını da destekleyen bu sebze, diüretik özelliği ile tansiyon hastaları için de faydalıdır. Ayrıca içeriğinde tansiyon düşürücü özler bulunur. Beta karotenden zengin olduğu için de pek çok hastalığın önlenmesine önemli katkılar sağlar. Ayrıca içeriğindeki folik asit, kalp krizi riskini arttırabilen “homosistein” denen aminoasitlerin seviyesini düşürmeye yardımcıdır. Bütün bu özellikleri, maydanoza kalp dostu sebze özelliğini kazandırıyor.

Bu küçük yeşil yapraklı sebzenin faydaları bunlarla da bitmiyor. Maydanoz, kansere karşı sağlığın korunmasında etkili olan maddelerle birlikte, tümör gelişimini önleyici ve hücreleri zararlı maddelerden koruyucu enzimlerin aktivitesini arttırabilen bileşenler de içeriyor. Kanın antioksidan kapasitesini arttırdığı da yapılan araştırmalarda gözlenmiş.

Mutfağında Nasıl Kullanırsın?
Dereotu, yeşil soğan ve roka eşliğinde kısırda bolca kullanılabilir. Her akşam hazırladığın salatalarına da ekleyebilirsin. Çorbalara tarifte yazandan daha fazla maydanoz koyabilirsin. Yemeğe ekleyeceğin suyu kaynatırken de içine maydanoz ekle. Böylece yemeğin hem daha faydalı, hem de aromatik bir lezzete sahip olur. Sebze veya tavuk suları hazırlarken, bir demet kadar maydanozu kaynatabilirsin. Omletlere ince kıyılmış maydanoz ve dereotu çok yakışır. Özellikle sporcu omleti tarzında (sadece yumurta beyazı ile) omlet hazırlarken, karabiber, pul biber ve maydanozu birlikte kullanabilirsin. Güne ferah bir başlangıç için kahvaltıya ince kıyılmış dereotu, maydanoz ve kırmızı dolmalık biber salatası hazırla. Üzerine de zeytinyağı, limon ve nar ekşisi ile sos yap. Zeytinyağlı yemeklerin üzerine ince kıyılmış bolca maydanoz ekle; özellikle barbunyaya çok yakışır. Fesleğenli pesto sosu hazırlarken daha koyu bir renk elde etmek istersen, biraz maydanoz ilave et. Sebze mücverlerinde genellikle tercih edilen kabak yerine, maydanoz ve yeşil soğan kullanabilirsin. Fırında pişirirsen çok hafif, lezzetli ve sağlıklı bir yemektir; sarımsak ve pul biber de çok yakışır. Sote yemeklere de yakışan maydanozu, menemene bolca ekleyebilirsin. Sarımsak ve domatesle birlikte kullanarak, aromatik soslar hazırlayabilirsin.

 

Dikkat:

Rahmi uyardığı ve düşük riskini arttırabileceği için, maydanoz özellikle hamileliğin ilk üç ayında fazlaca tüketilmemelidir. Ancak emzirme döneminde süt üretimini arttırabilir.

Yazı: Diyetisyen Berrin Yiğit

BENZER YAZILAR