İŞ GÖRÜŞMESİNDEYKEN BEDENİNDE OLANLAR

Hayalindeki iş için görüşmeye hazırsın. Sakin, ciddi ve tecrübeli bir görünüm sergilemeye çalışıyorsun. Peki, ya bedenin? O neler söylüyor?

Beyin
Potansiyel patronunun ofisine adım atar atmaz, beynindeki sinir hücreleri dopamin gibi kimyasalları salgılamaya başlar.
Umarım gelirken büyük boy bir latte içmemişsindir! Sinir hücrelerini bir de kafeinle tetiklemene gerek yok. Bu sırada böbreküstü bezlerin adrenalin ve kortizol salgılamaya başlamış olur, bu da beyninin savaş veya kaç tepkisi vermesine yol açar.
Aynı zamanda sinir sisteminin içinde bulunduğu karmaşa, beyninin yüksek düşünceleri yöneten merkezini baskılar. Birdenbire önceden hazırladığın cümleleri hatırlayamaz hâle gelirsin. Çuvalladığını düşünürsün; hatta daha da kötüsü, ortada komik bir şey yokken gülmeye başlayabilirsin.

Kalp ve Akciğerler
Adrenalin nabzını tetikler, kalp atışların hızlanır.
Hızlı çarpan kalbin ekstra oksijene ihtiyaç duyar. Akciğerlerin refleks olarak en üst seviyede çalışmaya başlar. Bu esnada derin ve yavaş nefesler alarak onları beslemezsen başın dönebilir.

Kaslar
Kasların (hatta ses tellerinin etrafındaki kaslar da) gerilir. Bu nedenle sesin ve ellerin titreyebilir. Küçük bir tavsiye: Eğer ellerin titrerse, onları birbirine kenetleyerek dizlerinin üstünde tut.

Cilt
İçinde bütün bu kargaşa yaşanırken vücudun terlemeye başlar. Ancak bu soğuk bir terlemedir çünkü kas hareketlerini düzenli tutabilmek için kan cilt yüzeyinden uzaklaşmıştır. Maalesef bu da ellerinin nemli ve soğuk olmasına, yüzünün solgunlaşmasına neden olur. Bunu önlemek için iş görüşmesine gitmeden önce bir miktar otobronzan sürebilirsin.

Sindirim Sistemi
Seni enerjik tutmak için vücudun sindirim sistemini ve tükürük bezlerini yavaşlatmaya başlar. Ağzının kupkuru olduğunu hissedebilirsin.

Boşaltım Sistemi
Vücudunda oluşan stres idrar sistemini de etkiler. Bu nedenle görüşme odasına en yakın tuvaletin nerede olduğunu öğrenmen, hatta görüşmeye girmeden önce kullanman iyi olur.

Bağışıklık Sistemi
Vücudun, gerilimi hissederek ekstra bağışıklık sistemi hücreleri devreye sokar. Geçici olarak, enfeksiyon veya yaralanmaya karşı savaşma gücün artar.
Görüşme haftası boyunca, savunma gücünü arttırmak için uykunu iyi almalısın. Randevuna tam zamanında git; telaş içinde olursan stresin artar. Son olarak, derin nefesler almayı unutma!

BENZER YAZILAR