MESLEKLER KALP KRİZİ RİSKİNİ BELİRLİYOR

İş yaşamında sürekli stres yaşıyor, kapalı ortamlarda çalışıyor ve uyku ve yemek düzenin dengesiz ise kalp hastalıkları açısından risk altında olabilirsin.
Ülkemizde son yapılan bilimsel çalışmalarda nüfusun yüzde 25-30’unun kalp hastalıkları riski ile karşı karşıya olduğu saptandı. Genel olarak sigara kullanan, stresli yaşayan, stresli mesleklerde çalışan ve koruyucu kurumsal hekimliğe çok fazla önem vermeyen, doktora bir sağlık sorun olmadan gitmeyen bir toplum olarak kalp hastalıklarına yatkın olmamız normal bir durum. Kalp damar hastalıkları dünyada en sık ölüm nedenleri arasında ve bu hastalığın dünya genelinde strese bağlı olarak daha da artacağı öngörülmekte. Stresi yoğun yaşayan muhasebeciler, bankacılar, cerrahlar, borsacılar, gazeteciler, polisler de yaşadıkları yoğun stres nedeni ile risk grubu içinde yer alıyor.
Kalbinin en önemli düşmanı stres
Kalp krizi, damarların zamanla daralarak tıkanması ya da orta düzeydeki bir darlığın yırtılması veya pıhtılaşması sonucunda oluşan ani tıkanıklıklardır. Özellikle ani ve yoğun stres, vücutta hormonal bozukluğa sebep olarak bir takım aktif salgınlara ve tansiyon yüksekliğine neden olur. Bunlar da ani kalp krizine sebebiyet verir. Ciddi heyecanlar, korkular, üzüntüler ve sevinçler de ani kalp krizini tetikleyebilir. Kalp krizi riskinin en aza inmesi için kişi yoğun stres altında olmamalı ve damar sertliğiyle ilgili herhangi bir problemi olmamalı. Damarları tamamen normal olan insanların kalp krizi geçirme riski oldukça düşüktür.
Riski yüksek diğer meslekler
Stres damar sertliği için birinci faktör olarak sayılmasa da stres kaynaklı tansiyon yüksekliklerinin kalp krizini tetiklediği bir gerçek. İnsulin salınımında vücudunda hormonal eksiklikler varsa, bunlara bağlı olarak diyabete yatkınlık ve kan değerlerinde bir takım bozukluklar ortaya çıkar. Stresi yüksek olan meslek gruplarında kalp krizi geçirme riski daha fazladır. Bu meslek grupları içinde cerrahların insan hayatıyla ilgili ilk meslek grubu olması nedeniyle kalp krizi geçirme olasılığı yüksektir. Müzisyenler, özellikle orkestra içerisinde çalışanlar stres oranında en yüksek meslek gruplarındandır.
Riskli meslek gruplarında çalışıyorsan bu önerileri dikkate al.
Düzenli beslenme ve yaşam tarzı, damar sertliğinden korunmak için özen gösterilmesi gereken konular. Yaşam tarzında yapacağın değişiklikler ile kalp krizi riski azaltıp, hayatına daha sağlıklı bir şekilde devam edebilirsin.
Belli bir hızda, basit yürüyüşler ve ardından hafif yapılacak germe egzersizleri kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. (Mesela dört kilometrelik bir mesafeyi, 40-45 dakikada ve düz bir alanda yürüyebilirsin.) Stresi ortadan kaldırmak için kalp yogası da ciddi anlamda stresi önler. Spor hem vücudunu hem de beynini zinde tutar.
Çikolata ve muz gibi besinler mutluluk hormonu salgısını artırdığından kalp sağlığın da olumlu etki eder. Çikolatanın kalitesiyle ilgili olarak kakao oranı uygun seviyede olanlar tercih edilmeli. Bir takım bitkisel ürünler ve sakinleştiricileri kullanmak isteyen hastalar ise kesinlikle doktor tavsiyesi almalı.
Beslenmenin yanı sıra kişiler profesyonel destek alıp, yaşam tarzındaki olumsuzluklarla baş etmenin yolunu bulabilirler. Stres beklentilerle ilgilidir ve beklentilerini gerçekleştiremeyen insanlar strese girerler. Ölümler, çocuk kaybı, geçimsizlik ve boşanmalar aile içinde strese neden olur. Gün içindeki stres kaynaklarını ortadan kaldırabilmek için yapılacak en faydalı şey, konulara bakış açısını değiştirmektir.
Uykunu düzene sokmalısın. Sağlıklı bir uyku düzenin yoksa stresten uzak durma şansın da yoktur. Günde beş saat uyuyarak sağlıklı bir yaşam elde edilebilir. Uyku saati kişiden kişiye dört ile 10 saat arasında değişir. Ancak ihtiyaçtan fazla uyumak da insanı strese sokabilir.

BENZER YAZILAR