BEZELYE

Bezelyeyi sadece garnitür olarak mı tüketiyorsun? Sağlığına olan faydalarını duyunca her gün yemek isteyeceksin.  Bu küçük yeşil tanelerin faydalarını diyetisyen Seda Çakır’dan öğrendik.

Bezelyeli Tavuk Salatası

İhtiyacın Olanlar
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet derisiz ve kemiksiz tavuk göğsü
1 adet kuru soğan, doğranmış
1 adet yeşil biber, doğranmış
1,5 kahve fincanı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı taze kekik
¼ çay kaşığı sarımsak tozu
1 kâse dondurulmuş bezelye
2 orta boy domates, dilimlenmiş
1,5 kahve fincanı pirinç

Hazırlanışı
Yağı bir tavada ısıt. Tavaya tavuk göğsü, soğan ve yeşil biberi koyup 5 dakika kadar sotele. Ayrı bir yerde küçük bir tencereye sıcak suy koy, içine tuz, kekik ve sarımsak tozunu ekle. Daha sonra bezelyeleri ilave et, kaynadıktan sonra kısık ateşte 5 dakika pişir. En son domatesleri ve pirinci kaynar suya ekleyip 2 dakika daha pişir ve ocağı kapat. Kapağın altına kâğıt havlu koyup 10 dakika kadar demlenmesini sağla ve servis yap.

6 KİŞİLİK Bir porsiyonda:
 243 kalori,
21 gr karbonhidrat, 15 gr protein, 11 gr yağ
(9 gr’ı doymuş), 136 mg sodyum, 4 gr lif

Bezelye, protein, lif, nişasta, A, B, C grubu vitaminleri, demir, fosfor ve potasyum açısından zengin son derece besleyici bir besindir. Pek çok sebzeye oranla daha fazla enerji verir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Diğer faydalarına gelince;
Potasyum içeriği ile dolaşım sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar.
Tam bir karaciğer dostudur.
Kas gelişimine yardımcı olurken, kansızlığa da iyi gelir.
Lif içeriği yüksek olduğu için kabızlığı giderir, kolon/rektal kanser riskini azaltır.
Kan basıncını dengelerken aynı zamanda kolesterolü de düşürmeye yardımcı olur.

Dikkat: 
Böbrek rahatsızlığı, gut hastalığı ve mide şikâyetleri olanların mutlaka doktora ve diyet uzmanına danışarak sağlıklı tüketim miktarını öğrenmesi gerekir.

Nasıl Kullanılmalı?
Pesto sosunu bu sefer de bezelye kullanarak hazırla: 1 kahve fincanı dondurulmuş bezelyeyi haşla. Sudan çıkarıp kurut. 3 çorba kaşığı rendelenmiş Parmesan, 2 diş sarımsak, 1 çay kaşığı limon suyu, bir tutam taze çekilmiş karabiber ve biraz tuz ekle, hepsini blender ile püre hâline getir. Üzerine 2 çorba kaşığı zeytinyağı gezdir. Bu sosu hazırladığın makarnaların üzerine koyarak servis yapabilirsin.
Bir tencerede ½ kâse brokoli ve ½ kâse pazıyı 5-6 dakika haşla. İçine ½ kâse bezelye, ½ kâse taze ıspanak ve 1 diş sarımsağı da ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişir. Sebzeleri süzerek çıkart ve haşlama suyundan yarım kâse ayır. Süzdüğün sebzeleri, ayırdığın sebze suyunu ve 1 yemek kaşığı limon suyunu blenderda püre hâline getir. Soğuduktan sonra bu sosu et yemeklerinin yanında servis edebilirsin.

BENZER YAZILAR