Yetişkin bir kişinin ayağının iç kısmında bir kavis bulunmaktadır. Ayak kemeri diye isimlendirilen bu kavis topuk ve ayak kemiklerimizi tendonlar yardımıyla bir arada tutar. Uygun oranda hareket eden tendonlar ayakta bir kemer meydana getirir. Aksi durumda kemer bulunmaz ve buna düz taban denir.
Düz taban olup olmadığınızı anlamanın en kolay ve halk arasında da bilinen yolu ayağı ıslatıp bir zemine basarak ayak tabanının çıkardığı ize bakmaktır. Eğer zeminde ayağınız bütün olarak izi çıkıyorsa düztaban olmanız muhtemeldir. Fakat birçok çocukta hali hazırda bulunan bu özelliğe esnek düztaban adı verilir. Çocuklar yetişkinliğe geçişlerinde kemer kendiliğinden oluşur.
Peki düztabanlık neyden kaynaklanır?
Birçok sebepten kaynaklanabilecek olan düztabanlık genel itibarıyla doğumdan başlayarak ortaya çıkan anormallik veya yırtılmış, hasar görmüş tendonlar, kırık kemikler ve sinirlerde meydana gelebilen problemlerdir. Bunlarla beraber obezite, diyabet, gebelik ve yaşlılık da nedenler arasında sayılabilir.
Hangi ayak tabanları tercih edilmelidir?
Piyasada silikon ve sünger tabanlar mevcutken son dönemde jel tabanlıklar da popüler oldu. Uzmanlar doktor gözetimi olmaksızın piyasada satılan tabanlıkların kullanılmasının çok doğru bir yaklaşım olmadığı kanaatinde. Buna karşın kişiye özel tabanlıklar da yapılıyor. Sadece ayak şekline göre tabanlık verilmiyor. Önce klinik sürecinin sonucunda detaylı bilgi alınıyor. Kişinin nasıl bir hayat beklentisi olduğu, ne tür sporlar yaptığı gibi bilgiler gerekiyor. Ayaktan elde edilen bilgiler ışığında bilgisayar ortamında tabanlık tasarlanıyor. Her hastanın birbirinden farklı özellikleri bulunduğu özellikle belirtiliyor. Bu hazırlık süreci 2 günlük bir süreç.
Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Opr. Dr. Ercan Şahin, “İlk etapta çocuk yürümeye başladıktan sonra biz hafif düzeyde düz tabanlı olan çocuklarda daha çok çıplak ayakla halıda yürümeleri özellikle uzun ve tüylü halılarda çimenlerde çıplak ayakla yürümelerini tavsiye ediyoruz, veya alacakları ayakkabıların özellikle iç tarafta medikal ark denilen o çukuru destekleyecek şekilde ayakkabı tercih etmeleri öneriyoruz. Bu medikal ark destekli çeşitli ortopedik malzeme satan yerlerde olabilecek destekler olabileceği gibi sadece alacağımız ayakkabıya dikkat etmeleri gerek, iç tarafında bir yükseltisinin olmasına özen gösterilerek alınması gerekir. Çok çok ileri düzeyde olduğu zaman ve hastanın yaş olarak çok ciddi rahatsızlığı olan hastalarda yapılan ameliyatlarla gideriliyor. Ama bizim başta önerimiz bu tip rahatsızlığı olan hastalarımızın erken dönemde bir hekime başvurmalarıdır” diyor.