Sadece kulakların için keyiften ibaret değil. Hangi tür olursa olsun, müzik beden sağlığına da iyi gelebilir.
Play tuşuna bastığın anda, yıldırım hızındaki ses dalgaları kulak zarından geçer ve iç kulak kemiklerini hafifçe sallar. Bu titreşimler beyne iletilen sinir sinyallerini tetikler ve vücudunda birçok değişime sebep olacak bir dizi reaksiyona yol açar.
Ruh Hâli
Beynin duygusal tepkilerinin oluşumunda etkili bölgelerden biri olan amigdala, müziğin seni nasıl etkilediğini ve tepkini belirlemek için, akor ve sesleri hızla analiz eder. Eğer ritimden hoşlanırsan, beynin ödüllendirme sisteminde önemli bir oyuncu olan nükleus akumbens, iyi hissetmeni sağlayan bir nörotransmiter olan dopamin salgılar. (Evet, sesi sonuna kadar açarak keyifle dinlediğin bütün şarkılar için bu geçerli.)
Hafıza
Birlikte çalışan sinir hücreleri birbiriyle bağlantılıdır. Bu nedenle aynı melodiyi bir dahaki sefer duyduğunda, beynin onu en son dinlediğinde ne yaptığını ve nasıl hissettiğini hatırlayabilir. Bu çok güçlü bir bağ: Müzik dinleyerek mutlu anları tekrar yakalayabilirsin
Beyin Gücü
Müzik dinlemek entelektüel bir deneyimdir; karmaşık yapısını anlamak ve iyi değerlendirmekiçin beynini kullanman gerekir. Özellikle üst düzeydeki düşünce ve davranışların merkezi olan prefrontal korteks (beynin ön bölgesi) müzik dinlerken devreye girer. Bu da daha iyi beyin fonksiyonlarıyla ilişkilendiriliyor.
Stres ve Kalp Hızı
Rahatlatıcı müzikler dinlemek, bedeninde kortizol veya epinefrin (adrenalin) gibi stres hormonlarının üretiminin azalmasınayardımcı olur. (Bu hormonların yüksek seviyede olması, zamanla sağlığına zarar verebilir.) Sakinleştiricimelodiler (spamerkezlerinde duydukların gibi) kalp hızını yavaşlatır. Daha derin nefesler almaya başlarsın.
Metabolizma ve Bağışıklık Sistemi
Rahatlatıcı sesler vücudunun büyüme hormonu üretimini de arttırabilir. Bu da sağlıklı bir metabolizmayı destekler. İyi çalışan bir bağışıklık sistemi için çok önemli olan tehlikeli enflamasyonların kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Ağrı Eşiği
Bütün müzik türlerinin, ağrı ve anksiyetenin etkilerini anında azaltma gücü var. Bu yüzden, mesela dişçi koltuğunda korku dolu dakikalar geçireceksen, öncesinde favori şarkılarını dinle.
Selen Can
Kaynaklar: McGill Üniversitesi Montreal Sinirbilim Enstitüsü’nden
Doktor Valorie N.
Salimpoor; Minnesota
Mayo Klinik’ten Doktor
Brent Bauer; Harvard
Üniversitesi’nden Doktor
Claudius Conra