Kalori Tepkisi

5 kilo vermek mi istiyorsunuz? Bilim, bunu başarmanın onlarca farklı yolu (internetse yüzlerce) olduğunu gösteriyor. Ancak beslenme ve zayıflama tartışmaları arasında bir şey var ki giderek daha da netleşmeye başlıyor: Kalori tek gerçek değil!

Kaloriyi hesapla, yap tüketme: Geçtiğimiz 40 yıl boyunca zayıflama tavsiyeleri, bu iki ana tavsiye etrafında şekillendi. Ancak 2016’nın en çok satanlar listesine girmeyi başaran Always Hungry? kitabının yazarı Dr. David Ludwig, kilo vermenin en iyi yolunun her iki tavsiyeye de uymamak olduğunu söylüyor. Ona göre kötü adam yağ değil, işlenmiş karbonhidratlar. Az yağlı işlenmiş ürünlerin yükselişe geçtiği bu yılları şöyle anlatıyor Ludwig: “40 yıl boyunca az yağlı besinler tükettik ama bunlar bizi daha kilolu yaptı, çünkü bunlar yağ yerine, içleri işlenmiş karbonhidratlarla doluydu” diyor.

Sağlık ve beslenme eğilimlerinin kendini ilk gösterdiği yer olan ABD’deki epidemiyolojik veriler de Ludwig’i destekliyor. Obezite oranları 1970’lerde yükseliyor ki bu tarihler ABD Tarım Bakanlığı’nın Amerikan halkına az yağlı beslenmesini tavsiye ettiği yıllara denk geliyor. Bilimsel araştırmalar yaparak ve hastalarının
kilolarıyla mücadelelerini izleyerek geçirdiği 30 yılın ardından, Dr. Ludwig beslenmenin daha iyi bir yolu olabileceğini buldu. Kitabında da söylediği gibi, uzun vadede hayatta kalabilmek için gereken minimum karbonhidrat miktarını sorguladı. Cevap: Sıfır. Söylediğine göre vücudumuza protein almalıyız, yağ almalıyız ama karbonhidrat almadan da yaşayabiliriz.

Bir endokrinolog olarak Dr. Ludwig, çok uzun süre, karbonhidrat aldığımızda kana karışan şekerin insülin hormonu seviyesini nasıl artırdığı üzerinde çalıştı. Bu da, tereyağından ziyade nişasta konusunda daha çok endişe etmesinin nedenini açıklıyor. Ludwig, tükettiğimiz tüm basit karbonhidratların kilo almamıza yol açtığını söylüyor ve durumu bir soruyla açıklıyor: “Kalori miktarları eşit olmakla birlikte patates, dondurma ve sofra şekerinden hangisi yedikten sonra kan şekeri ve insülin değerinizi en yukarı çeker? Cevap: Patates. “Büyük bir fırınlanmış patates yerine küçük bir kup dondurma yemenizi tercih ederim” diyor Ludwig.

Patatesi kötülediği için olumsuz tepkiler alsa da, bu sebzenin lif, potasyum, B6 ve C vitamini içeriğinin nişastasını tolere etmeye yetmediğini, kolaylıkla yağ hücrelerinin yakıtı olabildiğini söylüyor. Siz tereyağının beyaz ekmekten daha kötü olduğunu düşünebilirsiniz ama Dr. Ludwig’e göre yanılıyorsunuz.

BENZER YAZILAR