Daha Fazla Cesaret

Canı istemese de antrenman yapan koşucularla sürekli  bahaneler üreten koşucular arasındaki fark nedir? Duvara çarptıktan sonra yarışı bitirmek için ne gerekiyorsa, tam da o: Mental dayanıklılık—sabır, direnç ve kararlılığın bir kombinasyonu.

SportStrada’dan spor fizyoloğu Dr. Jonathan Fader’e göre, mental olarak dayanıklı olmak, bazılarında doğuştan olan, bazılarında da olmayan bir özellik değil. Biraz mental kondisyon yükselişi ve düzenli pratiklerle, herkes mental dayanıklılığını fazlasıyla artırabilir.

KAZANIM PLANI

1. Hafta: Motivasyonunuzu ve hedeflerinizin altında yatan nedeni açığa çıkarın. Fader’e göre, motivasyonlarını bilen koşucular, zorluklarla mücadele etme ve limitlerini zorlama konusunda daha başarılılar. Fader, vücudunuza ya da bir giysinize, size bunu hatırlatacak bir kelime yazmanızı öneriyor. Bunu sürekli görmek sizi mental olarak güçlendirecek.

2. Hafta: İlk maddeyi uygulamaya koyduktan sonra, kendinize, koşunuzu ve sonundaki zafer duygusunu hayal ettiğiniz bir koşu öncesi rutini oluşturun. Fader, ”Kendinizi, karşınıza çıkan zorluklara rağmen devam ederken hayal ederseniz, karşılaştığınız zorlukların hiçbiri zihninizi ya da bedeninizi şaşırtamaz” diyor.

3. Hafta: Zorlu anlarda kendinize tekrarladığınız cümleleriniz olsun. Bu cümle motive edici (“Birkaç kilometre sonrasını göreceğim”) ya da öğretici (“Omuzlar geriye, göğüs dışarı”) olabilir. Sadece gerçekçi olmalılar. Fader, her atletin içinde gerçek dışı cümleleri reddeden bir ölçüm cihazı olduğunu söylüyor.

4. Hafta: Koşu sonrasında neyin iyi neyin kötü gittiğini değerlendirdiğiniz bir analiz rutininiz olsun. Koşunuz devam ediyorken de bunu yapmak isteyebilirsiniz, ama Fader’a göre, bunu sonraya ertelemeli ve koşunuz sırasında sadece o ana konsantre olarak elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız.

“BEN YAPTIM”

“Mental olarak motive olduğum zaman, kendimi bir koşucu olarak daha çok ciddiye alıyorum” diyor Pam Moore. Geçmişinde altı maraton ve iki Ironman olsa da, şimdilerde 5K ve 10K koşuyor ve hala hayalinde canlandırma yöntemini kullanıyor: “Gözlerimi kaparım ve tam olarak nasıl hissedeceğimi, yarışın farklı bölümlerindeki yorgunluğa nasıl tepki vereceğimi hayal ederim.” Moore’un kendini zorda hissettiği anlarda favori cümlesi “Evet, yapabilirsin,” ama farklı motivasyon cümleleri de deniyor. “Önemli olan, sizin için gerçekten işe yarayan cümleleri bulmanız ve bunu alışkanlık haline getirmeniz.”

BENZER YAZILAR