KOVULMAK VE SONRASI

Kovulduktan sonra duygusal değil, mantıklı davranmak en önemlisi. Yeni bir kariyer yoluna çıktıysan, işte yapmaman gereken 5 şey!

Patronun hakkında kötü konuşma!
İşyerin için çok çalıştın, hatta bazen aileni bile ihmal ettin. Kovulmuş olmak yaptığın tüm fedakarlıkları aklına getirecektir. Ama duygularının seni incitmesine izin verme. Unutma ki, konuşacağın birçok kişi potansiyel iş arkadaşın olabilir. Komşunun ya da çocuğunun arkadaşının ebeveynlerinin sana ne fırsatlar getireceği hiç belli olmaz. Üstelik eğer ağzını sıkı tutarsan kovulduğunu da bilmeyeceklerdir. Eğer kovulman ya da iş durumun hakkında soru sorarlarsa istersen sessiz kalabilirsin.

Kovulduğunu bütün aileden saklama!
İşini kaybetmek travmatik bir durum olabilir. Birçoğumuz için, kimliğimiz işimize bağlıdır. Hatta bazen iş pozisyonumuz iyi değilse, kendimizde değilmişiz gibi gelir. Kovulma durumunu anlatmak çok zordur fakat bunu ailenle ve yakın çevrenle paylaşman gerekir. Saklamaya çalışma. Tekrar ayaklarının üstünde durabilmen için onların sevgisine ve desteğine ihtiyacın var. Duygularının ve kızgınlığının biraz hafiflemesi için kendine şans tanı. Bundan sonra atacağın adımı düşün.

İş aramaya başlama!
İster inan, ister inanma ama bazı insanlar kovuldukları an hemen internet sitelerinden yeni iş pozisyonlarını araştırıyorlar. İşten çıkartılmanın, kariyerini gözden geçirmek için iyi bir dönem olduğunu unutma. Yaptığın iyi işlerin ve seni sen yapan deneyimlerinin bir listesini çıkart. Hangi işlerden zevk aldın? Hangi projeler sana ilham verdi? Hangileri zorladı? Belki farklı bir iş alanında daha mutlu olacağını keşfedebilirsiniz. Bir sonraki adımının ne olacağına karar verirsen amaçlarına daha verimli bir şekilde ulaşırsın.

Negatif olma!
Patronunu kötülememiş olabilirsin, kendi hakkınında da negatif konuşma. Bir çok kadın, farkında olmadan kendilerini ve çalışma hayatlarını kötülüyor. Yeni bir iş görüşmesinde işten çıkartılmanla ilgili konuşmak istemeyebilirsin. Konuyu hemen değiştirerek ortamı yumuşatabilir ve yapmak istediğin işle ilgili konuşabilirisin.

Örneğin;
• Yaşanan krizden dolayı, firma küçülmeye gittiği için, içlerinde benim de bulunduğum bir takım insanları bir süreliğine işten çıkardı. Ben de bunu fırsat sayarak pazarlamadan, halkla ilişkilere yönelmek istiyorum. Çünkü 10 yıldır pazarlama uzmanı olarak çalışıyorum.
• ABC şirketindeki son yapılan bir organize ile aralarında benimde bulunduğum 120 kişiyi çıkartma kararı aldırlar. 15 yıldır özel ve büyük firmalarda insan kaynakları müdürlüğü yapıyordum. Şimdi ise iş geliştirme uzmanı olarak yoluma devam etmek istiyorum.
• Büyük kriz yüzünden XYZ firması, benimde içlerinde bulunduğum bir düzine insanı işten çıkarttı. Eğitimim ve bilgilerim doğrultusunda başarılarımı pekiştirebileceğim yeni bir iş fırsatı arıyorum.

 

BENZER YAZILAR