Zihnini Oyunda Tut

Pistte ve spor salonunda daha iyi sonuçlar elde etmek için, doğru noktalara odaklanmayı öğrenin.

Gezegendeki en iyi koşucuların çoğu, bildiğimiz kadarıyla odaklanma sanatında siyah kuşak sahibi. Bizler hâlâ kettle’ı açık bırakırsak ne olacağını düşünürken, kalabalığın en önünde koşan bu insanlar düşüncelerini tek bir noktaya odaklıyor. Aslında odaklanmak size tek başına yardımcı olmaz; performansınız, ilginizin nereye odaklandığına bağlıdır. Odaklanmanın en iyi yolu ise içinde bulunduğunuz duruma göre değişir.

Kuvvet Antrenmanlarında

Ağırlıkları yukarıya doğru kaldırmak basit gözükse de, esasen binlerce kas lifinin doğru hareketlerini doğru sırayla koordine etmek demektir. Bir harekette yeteri kadar alıştırma yapıp uzmanlaştığınız zaman, yapmanız gereken en iyi şey vücudunuzu otomatik pilota almak olacaktır. Yani kaslarınızı ya da uzuvlarınız hareket ettirirken içsel elementlere odaklanmak yerine hareketlerinizin neticeleri gibi dışsal etkenlere odaklanmanız gerekiyor.

Örnek vermek gerekirse, yapılan son araştırmalarda biceps curl hareketini ağırlığı mümkün olduğunca hızlı ve sert bir biçimde yukarıya çekerek yapması istenen kişilerin, ağırlığı kaslarını kasacak şekilde kaldırması istenen kişilere kıyasla yüzde 12 oranında daha fazla güç açığa çıkardığı ortaya çıktı. Araştırmada sıçrama gibi pliometrik egzersizlerde de benzer sonuçlar elde edilirken, ayakları yerden kaldırmaya odaklanmanın kasılan kasları düşünmekten daha iyi neticeler verdiği anlaşıldı.

BENZER YAZILAR