Koşmadan Evvel Ne Yemeli?

Dayanıklılık antrenmanlarından önce doğru biçimde beslenip “yakıt” aldığınızdan emin misiniz? Florida State Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada yağ ya da protein alımının karbonhidratlardan daha sağlıklı olduğu ortaya konmuş örneğin…

Genel geçer anlayış ve öğütler pedal çevirmeden ya da koşmadan evvel karbonhidrat açısından zengin besinler almak, hatta spesifik olarak makarna yemek yönündedir. Bu yöntem kas hücrelerini insulin salınımı konusunda uyarır ve glikozu bir yakıt olarak kullanmayı sağlar.

Bununla birlikte bazı araştırmacılar standart ikili muz ve tostu kapı dışarı etmenin faydalı olabileceğini öne sürüyorlar. Üniversite öğrencisi koşucular üzerinde yapılan bir araştırma -koşucular üç günlük karbonhidrat bombardımana tutulduktan sonra-,  antrenman öncesi yüksek yağ oranına sahip bir öğün yemenin yağ ve yedeklenmiş karbonhidrat yakımını artırdığını ortaya koymuş. Protein alımını artırmak, öte yandan, antrenman esnasında metabolizma hızını artırıyor.

Amerikan Beslenme Akademisi’nden Jennifer McDaniel, yağ yakma peşindeyseniz bunun doğru bir yol olduğunu fakat bunun bir “olasılık” olduğunu söylüyor. “Antrenman öncesi yüksek yağ/protein içeren besinler tüketmenin işe yarar olduğuna dair halen kesin bir kanıtımız yok!” diye de ekliyor. “Uygun miktarda sağlıklı yağ alımının enflamasyonla mücadele etmek gibi yararları elbette ki var, fakat yağ acıkmayı geciktiriyor ve tok tutuyor, yani midenize bir tuğla gibi oturuyor ve GI sıkıntısına yol açıyor…”

Doğru yöntem doğru bir protein/karbonhidrat kombosuymuş gibi görünüyor. Yalnızca karbonhidratlardan oluşan bir öğüne nazaran, bu kombo, kan şekeri kontrolünü artırır ve antrenman sonrası şeker sorunları sebebiyle yaşanan hissi azaltır. McDaniel, muz ile makarna, bal, badem ezmesi ya da ballı yoğurt ve granola gibi kombinasyonlar öneriyor…

BENZER YAZILAR