Pizzaya Ananas Konulur Mu?

İtalya mutfağının en meşhur yemeklerinden biri olan pizzaya ananas ekleme akımına kimileri karşı çıksa da, işin profesyonellerinin de bu konuya dair yorumunu okumanızda fayda var.

İtalya mutfağının en meşhur yemeklerinden biri olan pizzaya ananas ekleme akımına kimileri karşı çıksa da, işin profesyonellerinin de bu konuya dair yorumunu okumanızda fayda var.

Cüretkâr pizza yarartıcısı Sam Panopoulos, ilk kez 1962 yılında Kanada’da Satallite Restoran’ında Hawaiian servis ettiğinden beri ananasın gerçekten bir pizza malzemesi olup olmadığı gurmeler tarafından tartışılıyor.

Aslına bakılırsa anansın üstüne fazla gidiliyor. Ananasın besin değeri oldukça yüksek; özellikle C vitamini ve magnezyum, flavanoid ve fenolik asit gibi hastalıklarla savaşan antioksidanlar ve de bromelayin olarak bilinen bir grup sindirim enzimi bakımından zengin.

Sağlığa olan yararlarına rağmen, kimilerine göre ananaslı pizza en çok tercih edilen fastfood sapkınlığından başka bir şey değilken kimilerine göre ise ekşimtırak bir cennet.

The Independent, bu tartışmaya son vermek için üç profesyonel aşçıya danışarak taraflarını seçmelerini istedi. İşin uzmanlarına sorulan soru, pizzaya gerçekten ananas konup koyulmayacağıydı.

Sorunun muhattabı olan aşçıların bu güne kadar yediğiniz akşam yemeklerinin toplamından daha fazla pizza yaptığını, yani bu işi gerçekten bildiklerini söyleyebiliriz. İşin ilginç taraflarından bir diğeri ise bazı geleneksel pizza hamuru ustalarının ve hatta İtalyanların eşsiz dilimlerinde ananasa yer vermeleri. Profesyonel aşçıların pizzanın üzerindeki ananas dilimleri hakkındaki düşüncelerini öğrenmek için okumaya devam edin.

Şef Anthony  Carron, 800 Degrees Pizzeria

Pizzada ananas kullanmak Anthony Carron’ın kişisel bir tercihi olmasa da, başarılı şef 800 Degrees’i açtığında pes etmek zorunda kalmış. Carron, “Ananas, pizza yapmadığımız malzemeler arasında en çok talep edilendi,” diyor ve ekliyor: “Ancak elbette ki işe yaramaz konserve ananasları kullanmıyoruz”. Carron Hawaii ananaslarını bütün halde alıp onları soyuyor, dilimliyor, sızma zeytinyağı ve tuza buluyor, son olarak da karamelize olana kadar taş fırında kızartıyor.

Şef Emily Hyland, EMILY and Emmy Squared

Emily de müşterilere istediklerini vermekten yana olan bir diğer şef. The Independent’a verdiği demeçte, her malzemenin “dengeli ve fazla baskın olmadığı sürece” kabul edilebilir olduğunu söyleyen Hyland, “Nasıl pizza yapılacağı hakkında keskin kuralları olanlar, hayatında eğlence olmayan insanlar,” diyor. Onun favorisi ise pepperoni eşliğinde kimçi ve ananas.

Scott Weiner, Scott’s Pizza Tours

Scott Weiner şef olmasa da kesinlikle bir pizza uzmanı ve ananas savunucusu. İnsanların pizzaya ananas eklemeye karşı çıkmasının nedeninin bu yöntemin İtalyanların tarzı olmadığından kaynaklandığını ifade eden Weiner, “Ancak bu kişiler ananasın İtalyan mutfağında pepperoniden çok daha önce kullanıldığından bahsetmiyor. Tadının kötü olduğundan dolayı pizza malzemesi olamayacağını düşünenlere ise henüz doğru şekilde yapılmışını yemediklerini söyleyebilirim” diyor. Pizzadaki pişmemiş ve büyük ananas parçalarının kesinlikle doğru bir seçim olmadığını belirten Weiner, “Balla tatlandırılarak domuz etiyle birleştirilmiş, kızartılmış ve çekilmiş anansın çok daha lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca ananas kullanımıyla birlikte asit değeri artacağı için pizzanıza domates koydurmamak da ideal bir seçim olacaktır” diyor.

Nihai Karar: Ananaslı pizza yemeye devam.

BENZER YAZILAR