SAĞLIK KONTROLÜ

Otomobilinin olduğu gibi bedeninin de sık sık bakıma ihtiyacı vardır. İşte 20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlarda neler yapman gerektiğini, en iyi şekilde gösteren ve uzmanlar tarafından onaylanan kolay bakım programları…


Günlük programlar:

Diş aralarını temizlemeyi ihmal etme!
20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlar
Dişlerini günde iki kez düzenli olarak fırçalasan bile, çürümeye neden olan bakterilerden tamamen kurtulamayabilirsin. Dişeti hastalıklarına neden olan bu faktör, ileri aşamalarda kalp hastalıkları ile hamilelerde erken doğum riskine neden olabilir. Dişeti iltihapları, yaş farkı gözetmeksizin herkeste görüldüğünden, diş temizliği her kadın için çok önemlidir.

Tartıya çıkmayı alışkanlık haline getir!
20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlar
Araştırmalara göre; her gün düzenli olarak tartılan kişilerin ideal kilolarına daha kolay ulaşıp, kendilerini istedikleri kiloda sabitledikleri gözlemlendi.

Vitamin desteği al!
20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlar
20’li yaşlarda alınan multi-vitamin desteği, demir ve folik asit ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamanı sağlar ve yaşın ne olursa olsun, hamile kalmaya çalışıyorsan; ya da zaten hamile isen, multi-vitamin desteğinin sağlayacağı bu minerallerle doğumda oluşabilecek riskleri azaltabilirsin. 30’lu ve 40’lı yaşlarda ise kemik sisteminin dayanıklılığını korumak için vitamin desteği almak, önemli bir noktadır.

Haftalımk  programlar:

Seks yap!
20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlar
Yapılan çalışmalara göre; haftada bir ya da iki kez seks yapmak, vücudun bağışıklık sisteminin yüzde 30 daha fazla korunmasını sağlayarak, vücuttaki virüs ve bakterilerin dışarı atılmasını sağlar.

3-6 aylık programlar:

Diş doktorunu ihmal etme!
20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlar
Yılda iki kez, çürük oluşumunu önlemek ve profesyonel bir temizlik için mutlaka diş doktorunu ziyaret et. İki ziyaretinin en azından birinde dudak, dişeti ve dil muayenesi yaptırmak, oluşabilecek enfeksiyonlar ile ağız yoluyla yayılan kanserli hücrelere karşı erken bir önlem olacaktır.

Cinsel İlişki Yoluyla Bulaşan Hastalıklar (CİYBH) testleri
(Sexually Transmitted Diseases) STD

20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlar
Birçoğu tedavi edilebir olduğu halde, sağlığını ve üretkenliğini riske atmamalısın. En ufak bir şüphen varsa ya da bir belirti farketdiysen, hemen muayene ol. Kontrol edilmesi gereken en önemli üç faktör, bel soğukluğu, genital hastalıklar ve HIV virüsüdür. E-posta yoluyla sipariş ederek, bu testleri evde bile uygulayabilirsin.

Yıllık programlar:

Cildini es geçme!
20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlar
Cilt kanserinin en tehlikeli hali olan melanom hastalığı, yaygın olarak kadınlarda rastlanmakla birlikte, daha çok 40’lı yaşlardan önce görülür. Yılda bir kez dermatoloji uzmanına görünerek, bütün vücudunu zararlı hücrelere karşı tarattır ve birkaç ayda bir kendin aynada kontrol ederek vücudunda asimetrik, düzensiz şekilli ve değişik renkte hücreler olup olmadığını tespit edebilirsin.

Jinekoloğuna uğra!
20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlar
Bu noktada düzenli olarak jinekoloğa gitmek, büyük önem taşır. Rahim ağzı kanseri açısından büyük risk taşıyorsan, doktorundan HPV testi uygulamasını da iste. Araştırmalar, kanser riski taşıyan hücreleri saptamada HPV testinin PAP testinden yüzde 40 daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor.

Gözlerini muayeneden geçir!
30’lu ve 40’lı yaşlar
35’li yaşlarda başlayan ve gözde oluşan glokom hastalığı, benekte oluşan yapı bozuklukları ve katarakta karşı erken önlem al.

Göğüs filmi çektir!
40’lı yaşlar
40 yaşından itibaren her sene yaptırmanı kesinlikle tavsiye ediyoruz. Ailende göğüs kanseri vakası görüldüyse, ailende görülen en erken göğüs kanseri yaşından en az beş sene önce kontrollere başla. Kanser riskin fazla ise doktorunun daha detaylı veriler için MR tavsiyesinde bulunması muhtemeldir.

2-3 yıllık programlar:

Fiziksel ölçümleme ve testler yaptır!
20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlar
Kadınların geneli yılda bir yapılan jinekolog ziyaretlerini yeterli zanneder ama bu ziyaretler, ihtiyacın olan bütün kontrolleri kapsamayabilir. Kalp rahatsızlıkları gibi birçok sağlık problemi, vücudunun aşağı kısımlarında saptanamayabilir. Yapılan bütün bu testlerin haricinde, doktorunun kalp atışı, kan değerleri, kilo ve boy testlerini de yapmasını istemen, daha kapsamlı bir kontrolden geçmeni sağlar.

Pap Smear testinden geç!
30’lu ve 40’lı yaşlar
30’lu yaşlardaysan ve önceden iki veya daha fazla Pap Smear Testi uygulamış ve sonra yeni bir seks partnerin olmadıysa, bu testlerin sayısını azaltmanda bir problem olmaz.

Diyabet kontrolleri!
40’lı yaşlar
45’li yaşlar artık kan şekeri seviyeni ölçtürmeye başlaman gereken yaşlardır. Aşırı kiloluysan, ailende diyabet hastalığı yaygınsa ya da hamile kalmaya çalışıyorsan, kontrollere önceden başlamanı öneririz.

5 yıllık programlar:

Vücudundaki yağ oranını ölçtür!
20’li, 30’lu ve 40’lı yaşlar
20’li yaşlardan itibaren kolesterol ve yağ ölçüm testlerini düzenli olarak yaptırman büyük önem taşır. Testlerde çıkan değerler, beklenenden daha yüksek ise daha sık kontrole tâbi tutulmalısın.

Tiroid bezini kontrol ettir!
30’lu ve 40’lı yaşlar
Tiroid hastalığına yakalanan her 10 kişiden 8’ini kadınlar oluşturur. Ortak şikâyetler ağrı, yorgunluk ve hızlı kilo alımı olduğundan, böyle bir problemin olduğunu bile fark edemeyebilirsin. 35’li yaşlardan itibaren tiroid hormon değerlerini düzenli olarak kontrol ettirmeni tavsiye ederiz.

BENZER YAZILAR