PATRONU ANLAMANIN YOLLARI

11 yolla sana değer verip vermediğini anlayabilirsin.

İş hayatında maaş zammı diye bir şey pratikte tarihe karışmış olabilir. Patronunun gözüne girip girmediğini anlaman da çoğu zaman zordur.
1. Sana fazla iltifat etmiyor.
Tıpkı anne ve babalar gibi, patronlar da daha ziyade başımızın etini yeme eğilimindedir. Bu yüzden belki bir gün masanın yanında durup “Raporunu beğendim” diyebilir ancak bunun devamı gelmez. Bu, işler yolunda demektir. Hem de çok. Unutma ki, “Sessizlik, ‘çok beğendim’ anlamına gelir.”
2. Biraz izin isterken her defasında geriliyorsun.
Patronun seni beğeniyor ve başarılı buluyorsa her zaman etrafında olmanı ister. Yani poponun üstünde oturup çalışmanı bekler. Tatil için izin istediğinde deliye dönüyorsa bu yüzdendir. (Yakından bakarsan gözlerindeki paniği görebilirsin.) Diğer yandan, eğer arka arkaya üç hafta izin istediğin hâlde oralı olmuyorsa, sen yokken sana ihtiyaç duymasını nasıl sağlayabileceğin hakkında biraz düşünmeye başlasan iyi olur.
3. Büyük patron senin ismini biliyor.
Üst düzey bir toplantıya katılıyorsun ve büyük patron da orada… Yanına gelerek sana “Leyla Hanım, hakkınızda çok iyi şeyler duydum” dediyse bu harika! Patronun şirket içerisinde birilerine senden bahsediyor demektir. Ve elbette, şirket içindeki durumun gayet iyidir.
4. Etkinliklere seni tek başına gönderiyor.
O yokken senin şirketi temsil edeceğine güveniyor demektir. Sadece değer verilen çalışanlar vahşi kurumsal ortamlara şirketi temsilen gönderilir.
5. İşleri üst üste yığıyor.
Eğer sürekli sana geliyor ve bir şeyler daha yapmanı istiyorsa, doğal olarak bütün işleri sana yüklediğini ve dolayısıyla senden nefret ettiğini düşünürsün. Ancak pek çok patron işleri halledebileceğine inandığı birilerine vermeyi tercih eder.
6. Onu öfkeli gördün.
Sana değil tabii ki, başkalarına öfkelenmiş olarak. Sürekli sinirli olan ve insanların önünde sık sık deliye dönen ruh sağlığı bozuk patronlardan bahsetmiyoruz. Bahsettiğimiz daha çok ketum patronlar… Eğer patronun böyle biriyse ve hayal kırıklığına ya da kızgınlığına şahit olduysan, sen etraftayken gardını düşürecek kadar kendini rahat hissediyor demektir.
7. Yardımına ihtiyacı olduğunu söyledi.
Genelde bir patron için çözüm bulamadığını kabul etmek çok zordur. Eğer yardım için başvurduğu kişi sensen, yetenekli olduğunu yüksek sesle dile getirmiş demektir. Evet, onlar bu tür şeyleri dolaylı yoldan söyler.
8. Yeni işe alınan kişileri sana soruyor.
Hiçbir şey bir takımın parçası olduğunu bu kadar net ortaya koyamaz. Eğer yeni çalışanlarla ilgili fikrini soruyorsa bu en büyük güven göstergesidir.
9. Hayatınla ilgili detayları biliyor.
Sevdiği çalışanlarının doğum günlerini takip eden ve çocuklarının ismini bilen iyi bir asistanı olabilir. Ama şunu unutma: Ofisteki herkese kedisinin ameliyatının nasıl geçtiğini sormaz. Eğer bir konuyu hatırlıyorsa (“Eee, kardeşin Jale’nin düğünü nasıl geçti?”) gerçekten seninle ilgilendiği içindir.
10. Açıklamalar yapıyor.
Bir fikrin hayata geçmemesinin pek çok nedeni olabilir. Ancak sen durumu tam olarak anlamadıysan bu nedenler açık değildir. Patronun sana inanıyorsa, fikrinin neden işe yaramadığını açıklayacaktır. Çünkü bunu tam olarak anlarsan hemen yeni bir fikir üzerinde çalışmaya başlayacağını bilir.
11. “Büyük resim”den bahsediyor.
Patronun stratejik fikirlerini seninle paylaşıyorsa, seni sadece bir çalışan gibi değil, bir partner gibi görüyor demektir. Yani, eğer terfi ya da zam istiyorsan, ona sormak için tam zamanı!

Derleyen: Sibel Yeşilçay

BENZER YAZILAR