SKOR EŞİT Mİ?

Bu doğanın kanunu; kadınların erkeklerden daha üstün olduğu bazı konular var…

Kabul ediyoruz, tam tersi de olabilir. İşte size, aramızdaki skoru eşitlemenin
bilimsel kanıtları ve ipuçları.

Bütün gün çalıştıktan sonra nihayet evinize gelip, partnerinizin somon filetosunu düdüklü tencereden çıkardığını ve televizyonda bir kadın programı izlediğini görüyorsunuz. Böyle bir sahneden sonra kadınların ve erkeklerin her konuda eşit derecede başarılı olabileceklerini düşünebilirsiniz. Bu kanı, bazı konular için geçerli olsa da bazen hiç de doğru olmayabiliyor. Kimin daha üstün olduğunu görmek için bir araştırma yaptık ve sonuçlara biz bile inanamadık. Rutgers Üniversitesi Antropoloji Profesörü Dr. Helen Fisher, “Dil öğrenme gibi bazı konularda kadınların erkeklere göre daha yetenekli olduklarını biliyoruz. Erkeklerinse mesafe tahmini ve yön bulma konusundaki yetenekleri, dört milyon yıldır hep aynı ve değişmeyecek bir gerçek” diye açıklıyor. Kimin cinsellik konusunda daha fazla boş zamanı olduğuna gelince, maalesef rahmimiz bizi serbest bırakmıyor. Her ne olursa olsun, Dr. Fisher bunu bir rekâbet olarak görmememiz gerektiğini söylüyor (Kim, biz mi?) ve ekliyor: “Biyolojik gereksinimler söz konusu olduğunda kadın ve erkek birbirini tamamlıyor.” 2008’in şu dakikasından itibaren kimin daha sivrilmeye ihtiyacı var ve “Daha iyi olmak için neler yapmalıyız?” sorusunun cevaplarını araştırdık.

Erkekler
• Erkekler, gündüzleri daha iyi görüşe sahip.
• Dikkat konusunda erkekler daha başarılı.
• Erkekler konuya matematiksel yaklaşımda daha iyi.
• Erkekler stresle baş etme konusunda daha başarılı.
• Kadınlar düşüncelerini beyinlerinin diğer kısımlarına daha hızlı transfer edebiliyor.

Kadınlar
• Kadınların koku alma, dokunma ve duyma gibi duyuları daha hassas.
• Hesap işlemlerinde kadınlar daha başarılı.
• Kadınların daha az uykuya ihtiyacı var.

Spor salonuna gitmek / Erkekler
Her iki taraf da aslında spor konusunda aynı bahaneleri kullanıyor: Yeterli zaman, enerji ya da istek olmaması! Ama Newspoll’da 979 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, daha çok kadınlar bu gibi bahanelere başvuruyor. Tabii çocuklara kitap okuma, temizlik gibi günlük görevleri yerine getirmek de bizim işimiz. Queensland Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma sonucuna göre evli kadınlar, haftanın 25 saatini ev işlerine ayırırken, evli erkekler sadece haftanın dokuz saatini ev işlerine ayırıyor. Yani kadınlar için spor salonuna gidip ter atmak çocuk oyuncağı…

Ter atmak için düzenli spor şart
Aklınızdan çıkarmayın: Egzersiz eşittir yakıt. “Egzersiz yapmak, istediğiniz diğer şeyleri yapmak için size enerji verir” diyor Framework kitabının yazarı ve Ortopedik Cerrah Dr. Nicholas DiNubile. “Egzersiz, dolaşımı hızlandırıp, endorfin salgılamanızı sağladığı gibi kolay uyumanızı da sağlıyor.” Sporu bir şekilde ertelemek hayatınızı daha da zor hale getirir. Bahane bulmadan ne yapmanız mı gerekiyor? Zaman Yönetimi Uzmanı Julie Morgenstern’in tavsiyesine göre, “Önceki aylarda spora gitmeyi programınıza sığdırmak için neler yaptığınızı not alın. Sonra erteleyebileceğiniz işleri ya da kişilerin üstünü çizin. Böylece spora gitmek için vakit bulabilirsiniz.” Bu, geç saate kadar çalışmamanız ve belki bebek bakıcısı bulmanız anlamına gelebilir. Ama spor yaparak her şey için daha enerjik olacağınız gerçeğini de unutmayın.

Alkol direnci / Kadınlar

Herhangi bir bar ya da gece kulübünde, kendinden geçercesine şarkı söyleyip dağıtmak, sizin değil daha çok partnerinizin yapacağı bir şey. Kentucky Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, erkeklerin alkolden sonra kendini kaybetmesi oranının kadınlara göre üç kat daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. Hatta kadınla partnerinin kanındaki alkol derecesi aynı bile olsa. Araştırmayı yapan uzman Dr. Mark Fillimore, “Denek kadınlar, alkolden sonra kendilerini daha sakin hissettiğini bildirirken; erkek denekler, uyarıldıklarını bildirdi. Tespitlerime göre erkek ve kadın beyni, alkole farklı tepki veriyor” diyor. Dr. Fillimore, kadınların içkiden sonra savunma mekanizmalarının çalıştığını, erkeklerinse daha kolay sosyalleştiğini, kendilerini bıraktıklarını ve umursamaz olduklarını belirtiyor.

Sağlığın için iç!
Haftada dört-beş defa olmak şartıyla günde bir alkollü içecek tüketmek, kalp ve dolaşım sisteminiz için yararlıdır. Ama bundan daha fazlası yarardan çok zarar demek. Dışarıya çıktığınız zaman Cabarnet gibi kuvvetli bir kırmızı şarap içmenizi tavsiye eden WH beslenme uzmanı, “Sert aromaya sahip Cabarnet’yi küçük yudumlarla için, böylece şaraptaki antioksidanların faydasını görürsünüz. Aynı zamanda şarabın yanında mutlaka bir bardak su bulundurmaya özen gösterin. Şaraptan birkaç yudum aldıktan sonra su için. Böylece tüm gece fazla içki içmeden zaman geçirebilirsiniz” tavsiyesinde bulunuyor.

Mutlu olmak / Erkekler

Kadınların depresyona girme ihtimali erkeklere oranla iki kat daha yüksek. Duygularımız daha kuvvetli olduğundan bunu kötü bir şans olarak görebiliriz. “Günümüzde kadınlar, erkeklere göre ilişkilerinde çok daha duygusal ve bu yüzden diğer insanların problem ve sıkıntılarından daha kolay etkilenebiliyorlar” diyor Harvard Medical School Sağlık Hizmetleri Planlaması bölümünden Dr. Ronald Kessler.

Acıların üstesinden gelin

“Bir şey kötü gittiğinde, kötü hissetmek normaldir” diyor Dr. Kessler. Eğer sorunlar karşısında bunalıma girme eğiliminiz varsa depresyona girme ihtimalinizi daha az sorumluluk alarak azaltabilirsiniz. “Sürekli elinizden gelenin daha fazlasını yapmaya çalışırsanız, sırtladığınız yük altında ezilirsiniz” diye uyarıyor ve ekliyor: “Bu durum kendinizi yetersiz ya da kabiliyetsiz hissetmenize ve depresyona girmenize yol açabilir.” Yapabileceğiniz kadar iş yüklenin ve altından kalkamayacağınızı düşündüğünüz zamanlarda başkalarından yardım almaktan çekinmeyin.

Erkekler, gündüzleri daha iyi görüşe sahip.
Dikkat konusunda erkekler daha başarılı.
Erkekler konuya matematiksel yaklaşımda daha iyi.
Erkekler stresle başetme konusunda daha başarılı.
Kadınlar düşüncelerini beyinlerinin diğer kısımlarına daha hızlı transfer edebiliyor.
Kadınların koku alma, dokunma ve duyma gibi duyuları daha hassas.
Hesap işlemlerinde kadınlar daha başarılı.
Kadınların daha az uykuya ihtiycaı var.

Aldatma  / Hiçbiri
Şimdilerde çift sevgiliyle kırık kalbinizi onarmaya çalışıyorsanız ve adınızın, potansiyel erkek arkadaş gruplarının içinde “aldatan kız”a çıkmasını istemiyorsanız, bu işten vazgeçin deriz. Erkek aldattığında, yanına kâr kalıyor nedense. Kadınların da evin geçimine erkek kadar katkıda bulunduğunu düşünürsek, erkek aldattığında kendini finansal bir boşlukta bulabilir.

Sadık olun
“Karşınıza çıkan sevginin sağlamlığına ve korunması gerektiğine inanmayın” diyor Psikiyatrist Dr. Jackie Black ve ekliyor: “İlk bakışta heyecanla, elbiselerinizi çıkarmanıza kadar geçen süre içerisinde uzun uzun düşünebilirsiniz.” Karşınıza çıkan her şans, kendinize “Elimdekini riske etmeye değer mi?” diye sordurmalı.

Ofiste adını geçirmek / Hiçbiri
2006 yılında büyük bir tartışma yaratan ve Vault Inc tarafından yapılan bir araştırmaya göre, erkeklerin yüzde 66’sı ve kadınların yüzde 63’ü partonlarının cinsiyeti konusunda herhangi bir tercihte bulunmamıştı. Ama her iki cins de çalışanlarını farklı yönlerle kazanmayı iyi biliyor. Kadınların ilgiyle dinleme yetenekleri “çalışanların modunu yükseltiyor ve daha başarılı iletişim kurmalarını sağlıyor” diyor Dr. Fisher. Ama söz konusu son noktayı koymaya geldiğinde, erkeklerin eline kimse su dökemiyor. Dr. Fisher’a göre, “Erkekler detaylı düşünmedikleri için hemen harekete geçiyor. Bu yetenekleri sayesinde daha başarılı iş bitirici olabiliyorlar.”

Daha iyi bir patron olun
Konuya girmede elinizi çabuk tutun. “Elde etmek istediğiniz hedefi belirleyin ve harekete geçin” diyor “Everyday Negotiation” kitabının yazarı Uzman Dr. Deborah Kolb. “Konuyu değiştirmeyin ya da gereksiz yere uzatmayın. İnsanların karar vermesini sağlayın. Ama son noktayı siz koyun.” “Business Class” kitabının yazarı Dr. Jacquelin Whitmore’a göre de, “Birisinin sözünü kesmenin en etkileyici yolu, ilk önce kişinin ismini söylemeniz olur. Ardından düşüncelerini paylaştığı için teşekkür edip, konuya siz devam edebilirsiniz”.

Ikea mobilyalarını birleştirme / Hiçbiri
Amerika’nın farklı bölegelerindeki labaratuarlarda yapılan bir araştırma için her odaya bir erkek ve bir de kadın alındı. Problem çözme konusunda bir çeşit IQ testini andıran bu araştırmada her iki tarafın da konuya yaklaşımları izlendi. Sonuçlar mı? Psikiyatrist ve “Sex and Cognition” kitabının yazarı Dr. Doreen Kimura’ya göre, erkekler üç boyutlu nesneleri bir araya getirme konusunda daha başarılı. Ama konu detaylara ve birleştirmedeki inceliğe geldiğinde kadınların gözünden hiçbir şey kaçmıyor. Her iki taraf da bu farklı yeteneklerini birleştirerek güzel bir salona sahip olabilir. Hem de 300 TL’ye!

Mobilya birleştirirken birbirinizi boğmayın
Kadınların satır aralarını daha iyi okuduğunu düşünürsek erkeklerin konuşurken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Bir de birlikte mobilya kuruyorsanız birbirinize söylediklerinize dikkat etmelisiniz. “Size göre iki ucunu tuttuğunuz dolabı birleştirmek çok kolay olsa bile, partneriniz yapıştırıcı almayı unutmuş olabilir” diyor “Entrepreneurail Couples” kitabının yazarı Dr. Kathy Marshack. “Partneriniz aklınızı okuyamaz. Ona sürekli kızmak yerine, birlikte vakit geçirdiğiniz gerçeğini aklınızdan çıkarmayın. Eğer yanlış bir şey yaparsa, birlikte gülün, geçin.”

İnsanların aklını okuma / Kadınlar
Kadınların, iletişim konusunda erkeklerden çok daha başarılı olduğu bir gerçek. “Kadınların beyni erkeklere göre çok daha fazla bilgi işlem ve dolaşımı yapıyor” diyor Missoury Üniversitesi Psikoloji Profesörü Dr. David Geary. Örneğin erkekler beyinlerinin yalnızca bir bölümünü kullanırken kadınlar beyinlerinin her iki bölümünü de kullanabiliyor. Bu yüzden kadınlar, konuşmadaki tonlamaları, vücut dilini, başkalarının hislerini anlama konusunda erkeklere göre çok daha başarılı.

Dikkatsiz bir erkekle konuşmak Dr. Geary’nin önerisine göre:
1 İlk önce çok önemli bir şey konuşacağınızı söyleyerek konuya başlayın. Sizi daha iyi dinlemek için çaba sarf edecektir.
2 Kısa konuşun.
3 Konuşmalarınızı destekleyen anlatımlara başvurun. Mesela elini kuruladıktan sonra havluyu atmak yerine nasıl asması gerektiğini gösterin.
4 Eğer duygusal bir konuysa, araba kullanırken ya da yürüyüş yaparken konuşun. Erkekler başka bir işle uğraşırken çok daha iyi dinler. Ama çok fazla göz teması kurarsanız bu paniklemelerine neden olur.

Ne olduğunu hatırlama / Kadınlar
…özellikle de içimize işlediyse. New York Üniversitesi’nde yapılan bir incelemede, kadın ve erkek deneklere negatif fotoğraflar gösterilerek beyin dalgaları gözlenmiş. Üç hafta sonra kadınların beyninde dokuz bölümün uyarıldığı ve birçok fotoğrafı hatırladıkları görülmüş. Erkeklerse görüntülerin birçok kısmını unuttukları gibi beyinlerinde yalnızca iki bölüm uyarılmış.

Kötü anıları bastırın
Hafıza kartı gibi işleyen beynimizden kötü anıları yok etmenin en etkili yolu, konu hakkında size destek olabilecek biriyle konuşmaktır. “Buna, alışkanlık denir. Tekli terapi ya da grup terapileri, hem kendi sorunlarınızla yüzleşmenizi hem de başkalarının dertlerini dinlemenizi sağlar” diyor Hafıza Uzmanı ve Kaliforniya Üniversitesi’nde Psikoloji Bölümü’nden Dr. Elizabeth Loftus. Bir konu hakkında konuşmak aynı zamanda düşünce ve tepkilerinizi yeniden gözden geçireceğiniz zamandır. Konuşmak, hatırayı zihinsel konuma getirir ve eski hatıraların etkisi güçlü olmaktan çıkar.

Trafikle başa çıkmak / Hiçbiri
Trafikte, her gün hayatımızı negatif etkileyecek durumlarla karşılaşabiliydruz. Direksiyon başında karşılaşacağınız her türlü reaksiyon, bir erkekten gelebileceği gibi bir kadından da gelebilir. Michigan Üniversitesi’ndeki 97 profesyonel erkek ve kadın sürücü üzerinde bir araştırma yapıldı. Bu araştırmaya göre, kadınlar trafikte hemen öfkelenip yetkililere başvurmayı tercih ediyor. Bu sonuç erkekler için de aynı şekilde gelişmiş. Araştırmada görev alan Dr. Nancy Herman’a göre, “Kadınlar daha çok işin üstesinden gelmeye çalıştıkları için karşılaştıkları olaylarda erkeklere göre daha sabırsız olabiliyor” diye açıklıyor.

Trafikte delirmemek için kendinize bir uğraş bulun
“Öfkenizi kontrol altına almak için hemen başka bir şeyle ilgilenin. İlginizi başka bir alana kaydırın” diyor “Road Rage and Agressive Driving” kitabının yardımcı yazarı Dr. Diane Nahl. Mesela garip hayvan sesleri çıkarmak bile dikkatinizi dağıtıp, öfkenizin üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır. Tabii otomobil caamlarının kapalı olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer hayvan sesleri çıkarmak ilgi alanınıza girmiyorsa elinize bir ıslak mendil alıp, uzun zamandır yıkamaya götüremediğiniz otomobilinizi temizlemeye başlayabilirsiniz.

Derleyen: Feyza Düzyol

BENZER YAZILAR