YAŞLANMAYA KARŞI BAKIM

Seneler birbirini kovalarken metabolizman yavaşladığı için kilo alırsın, diğer yandan da incelmesini hiç istemediğin bölgeler hacmini kaybeder. Cildin, saçların, dudakların ve kirpiklerin dolgunluğunu yitirir. Women’s Health, sana sağlıklı şekilde hacim sağlamanın yöntemlerini anlatıyor.

Yaşlanmak ironi dolu bir yolculuktur. Belinin ince, kalçalarının sıkı görünmesi için spor salonunda saatlerce ter dökersin. Diğer taraftan dolgun ve hacimli görünmesi gereken bölgelerinin günden güne inceldiğini farkederek kahrolursun. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Klinik Dermatoloji Profesörü Macrene Alexiades-Armenakas, cildin 20’li yaşların ortalarından itibaren yaşlanmaya başladığını ve saçların hacmini kaybettiğini söylüyor. Fazla güneşlenmek ve sigara içmek ise bu süreci hızlandırıyor. Doğal nedenlerle meydana gelen kemik kaybı ve hormonal değişimler sebebiyle de, daha ince saçlara, ince dudaklara ve seni yaşlı gösteren daha hassas bir cilde sahip oluyorsun. Neyse ki günümüzde bu sorunların her birine çare bulmak mümkün. Dermatologic Surgery’de yayımlanan bir araştırmaya göre, yanaklarına, burun ve ağız çevresindeki çizgilere hyalüronik asit içeren dolgu uygulattıran kadınlar, olduğundan en az altı, yedi yaş daha genç görünüyor. Herhangi bir operasyon uygulatmak istemiyorsan, Women’s Health tarafından seçilen ürünler sayesinde de daha genç bir görünüm elde edebilirsin.

DUDAKLAR

İncelme:

Dudaklar sün­ger gibidir. Nemlendirdiğin zaman hacim kazanırlar. So­ğuk hava, sıcak duş ve yala­ma gibi etkenler sonucunda da hemen çatlayıp kururlar. New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi’nden Dermato­loji Profesörü Doris Day, du­daklarda yağ bezi olmadığını, bu yüzden daha kolay kuru­duğunu söylüyor. Alexiades-Armenakas ise, yaşlanma ne­deniyle kemik yoğunluğunun azaldığını, böylece yüzümü­zün çöktüğünü ve dudakların da içeri doğru kıvrılıp daha ince göründüğünü belirtiyor.

Hacim sağla:

Doğru ürünlere yatırım yaparak du­daklarının daha sağlıklı ve dolgun görünmesini sağlaya­bilirsin. E Vitamini ve shea yağı içeren, güneşten koruyu­cu bir dudak bakım ürünüy­le nem kaybı ve kolajen hasa­rına karşı koruduğun dudak­larına, Carita Progressif Anti Age Perle de Jeunesse Levres (142 TL) (1) gibi dudak üze­rinde ve etrafında oluşan çiz­gileri onaran, dudak kontürü­nü belirginleştirip hacim ve dolgunluk kazandıran yaşlan­ma karşıtı bir ürün daha uygu­layabilirsin. Daha etkili sonuçlar için dudaklarına dolgu da yaptıra­bilirsin ama bunu yaptıran ka­dınların çoğunun güzelliğin­den çok şey kaybettiğini de aklından çıkarma. Dudak dol­gusu oldukça sahte durabiliyor…

Ürün yardımı:

Koyu renkli dudak kalemlerinden vazgeçmelisin çünkü hiç de sofistike durmuyor. Makyaj Artisti Tim Quinn, mat bir ruju dudak fırçası yardımı ile uy­guladıktan sonra, alt dudağı­nın ortasına yoğun ve ışıltı­lı bir parlatıcı sürmeni tavsi­ye ediyor; böylece dudakların daha dolgun görünecek. Dior Addict Ultra Gloss (75 TL) (2) kullanabilirsin. Dudağının al­tına ve üst dudak kıvrımının tam üstüne ise biraz kapatıcı uygula. Quinn böylece üç bo­yutlu, daha dolgun dudaklar elde edebileceğini söylüyor.

1/ Carita Progressif Anti Age Perle de Jeunesse Levres, 142 TL

2/ Dior Addict Ultra Gloss, 75 TL

CİLT

İncelme:

Cildindeki kolajen ve elastini asla ayrılmasını istemeyeceğin bir çift gibi düşünebilirsin. Çünkü ayrılırlarsa yanakların sarkmaya başlar. Alexiades-Armenakas, kolajen dokusunu cildin iskeleti olarak görüyor: “Cildin yüzeyinde elastik bir tabaka oluşturan kolajen dokusu kaybolmaya başladığında, cilt incelir ve kırışır.” Giderek yok olan elastin ise cildin sıkılığını kaybetmesine yol açar, bunun sonucunda da cildin sarkmaya başlar. Kolajen ve elastin kaybının en büyük tetikleyicisi güneştir. Bu yüzden yanaklar ve çene gibi güneşe daha fazla maruz kalan bölgeler daha çabuk sarkar. Saçlarla kaplı olan alın kısmı ise güneşten daha az etkilenir.

Hacim sağla:

Retinolün kolajen oluşumunu arttırdığını biliyoruz. Reçeteyle satılan Retin-A çok güçlüdür ama SkinCeuticals Retinol 1.0 Gece Kremi (239 TL) (3) gibi retinol içeren bir ürün de tercih edebilirsin. Krem formundaki bu ürünü birkaç hafta boyunca iki gecede bir uygulayarak cildinin alışmasını sağla; daha sonra her gece kullanmaya başlayabilirsin. Senenin her günü, SPF 30 içeren bir koruyucu krem kullanmalısın. İç mekânda bile olsan, zararlı ultraviyole ışınlarının pencere camlarından geçebileceğini kesinlikle aklından çıkarma.

Ürün yardımı:

Sıkınca ele gelen dolgun yanaklar için, mikronize hyaluronik asit içeren nemlendirici bir serum kullanmalısın. Böylece cildinde hapsolan su, yanaklarının daha dolgun görünmesini sağlar. Valmont Hydra3 Regenetic Serum (535 TL) deneyebilirsin. Üstüne de silikon jel bazlı bir makyaj bazı uygula.

Quinn, böylece ince çizgilerin dolacağını ve makyajının ince kırışıklıklara girmeyeceğini söylüyor. Pembe veya altın tonlarında parlak bir allık da çökmüş yanaklara dolgunluk sağlar. Daha kalkık ve sıkı bir görünüm için, allığı elmacık kemiklerine uygulamalısın.

3/ SkinCeuticals Retinol 1.0 Gece Kremi, 239 TL

KİRPİKLER

İncelme:

Kirpiklerin aynen saç rengin gibi genetik özel­liklerle şekillenir. Annen ve baban ne kadar cömert olursa ol­sun, yaşlanmanın getirdiği hormonal değişimlerden seni koru­yamaz. Day, 30’lu yaşlarda östrojen ve projesteron hormonları­nın seviyesi düşünce, kirpiklerin inceldiğini söylüyor: “Hormo­nal değişimler büyümeyi yavaşlatır ve dökülen kirpiklerin ye­rine yenisi çıkmaz.” Her gün kirpik kıvırıcı kullanmak ve mak­yajını sert şekilde çıkarmak da kirpiklerin dökülmesine katkıda bulunur. Alexiades-Armenakas, böylece foliküllerin zarar gör­düğünü, yeni kirpik çıkamadığını belirtiyor.

Hacim sağla:

Amerika’da reçeteyle satılan Latisse Kirpik Serumu, kirpikleri yüzde 100 dolgunlaştırıyor ve rengini yüzde 20’ye kadar koyulaştırıyor. M.A.C Prep+Prime Future Length Kirpik Serumu (78 TL) (4) ise özel patentli formülüyle kirpik uzamasını destekliyor. Sekiz hafta boyunca günde iki kez uygularsan, kirpiklerin daha uzun ve güçlü görünür. Cildini temizleyip kuruladıktan sonra, üst ve alt kirpik diplerine özel fırçasıyla ince bir hat hâlinde uygula. Day, kirpik serumları sayesinde cildi ve kirpik foliküllerini besleyerek, kirpiklerinin uzaması için gereken ideal ortamı yaratacağını söylüyor. Ancak sonuçları görebilmek için en az dört, altı hafta zamana ihtiyacın olduğunu unutma.

Ürün yardımı:

Üst kirpik diplerini koyulaştırarak kirpiklerin daha yoğun görünmesini sağlayabilirsin. Göz kapaklarınla kirpiklerinin birleştiği noktaya siyah kalem çek ya da siyah far sür. Quinn, “Önce kirpiklere özel üretilmiş bir baz kullanırsan, ardından uygulayacağın rimelin etkisi artar” diyor. Physician’s Formula %100 Natural Origin Lash Boosting Mascara (45 TL) (5) gibi hacim verici bir siyah rimeli iki kat uygula. Ardından iki kat kahverengi rimel sür. İki rengin karışımı makyajına daha fazla derinlik katar.

5/ Physician’s Formula %100 Natural Origin Lash Boosting Mascara, 45 TL

4/ M.A.C Prep+Prime Future Length Lash Serum, 78 TL

SAÇLAR

İncelme:

Saç sorunları konusunda uzman Kaliforniyalı Der­matolog Paradi Mirmirani, saç tellerimizin çapının her geçen yıl daha da incel­diğini ve saçların daha yavaş uzadığını söylüyor. Senelerce maruz kaldığımız güneş ışını ve kimyasallar da etkisini gösteriyor. Saç tellerini aynen yün gibi hassas iplikler olarak dü­şünebilirsin; bunca işleme ve çevresel faktörlere karşı fazla dayanıklı olamazlar. Bu yüzden kullandığın kurutma makinesinin ve şekillendirici maşanın ısısı fazla olmamalı. Saçlarını yıkadıktan sonra doğal ola­rak kurumaya bırakmalısın. Boyamak için de yarı kalıcı saç boyalarını tercih etme­lisin. Mirmirani, saç tellerine tamamen nüfuz eden kalıcı boyaların, saçı daha da güçsüzleştirdiğini söylüyor. Pek çok kadın (20’li ve 30’lu yaşlarda olanlar bile) saç dökülmesi problemi ile karşılaşabilir. Dökülme, genetik özelliklerden ya da erkeklik hormonu androjen seviyesinin fazlalığından kaynaklanabiliyor.

Hacim sağla:

Minoksidil maddesi, saç­ların dökülmesini önleyip yeni saç tellerinin uzaması­nı kolaylaştırıyor. Mirmirani, Rogaine Solüsyon (199 TL, Bakimstore.com) (6) kul­lanmanı öneriyor. Bu ürün saç tellerini kalınlaştırıp daha hızlı uzamasını sağlar. Hassas bir saç derisine sa­hipsen, köpük formundaki ürünü de kullanabilirsin.

Ürün yardımı:

Saç Stilisti Oscar Blan­di, saçların hâlâ nemliy­ken diplerine hacim spre­yi uygulayarak saç telleri­nin çapını arttırabileceği­ni söylüyor. Sonra da ha­cim verici bir şekillendiri­ci kremi, saç ortalarından uçlarına kadar uygulamalı­sın. Schwarzkopf Osis Up­load Hacim Verici Krem (43 TL) (7) çok güzel şekil ve­riyor. Blandi saçı kuruttuk­tan sonra büyük bigudiler kullanıyormuş. Bütün saçını eşit bölümlere ayırıp bigu­dilere sar ve 20 dakika bek­let. Blandi, böylece saçının hacmini tüm gün boyunca koruyacağını söylüyor.

6/ Rogaine Solüsyon, 199 TL

7/ Schwarzkopf Osis Upload Hacim Verici Krem, 43 TL

Balığın Faydaları

Somon, uskumru, ringa, sardalya gibi balıklarda bulunan Omega-3, sadece kalbine iyi gelmekle kalmıyor. Haftada iki porsiyon balık yemek, saçını ve cildini daha genç, daha canlı gösterir. Eat Your Way to Sexy kitabının yazarı Beslenme Uzmanı Elizabeth Somer, bu yağ asitlerinin cilde ve saç derisine daha fazla oksijen gitmesini sağladığını belirtiyor. Bol oksijen, hücrelerin kendini yenilemesine ve saçın hacim kazanmasına yardımcı olur.

Derleyen: Ece Çağlar Fotoğraflar: Philippe Salomon

 

BENZER YAZILAR