BUNDAN SONRAKİ HAYATINIZIN ARINMA PLANI

Tatiller yaşam düzeninizi alt üst mü ediyor? Çareyi detoksta bulup sebze sularını veya kürlerini ceza gibi tüketmek yerine, yaşam boyu sürdürülebilir sağlıklı alışkanlıklara geçiş yapın.

29 yaşındaki trail koşucusu Pat Heine, 170 km’lik Ultra- Trail du Mont Blanc hazırlığı için geçtiğimiz ocak ayında içki içmeyi bıraktı. Heine, “Büyük yarışlara odaklanmak için içkiyi bırakan başka koşucular da gördüm” diyor. Üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen içkiye tekrar başlamayan Heine, fiziksel ve zihinsel olarak kendini daha iyi hissettiğini söylüyor. 2016 yılında yapılan bir araştırmada, bir aylığına içkiyi bırakan yetişkinlerin sonraki altı ayda daha az içme fırsatı yaratırken, bunların her birinde daha az alkol aldıkları görüldü. Tüm kötü alışkanlıklarınızı -içki, şeker ve daha fazlası- kalıcı şekilde değiştirmek için, okumaya devam.

DETOKS PİYASASINI DEŞİFRE EDİYORUZ

Yeni bir başlangıç istemek çok doğal, ama bunu paketli şişeler ve haplarda aramak? Dikkatli olun.

Vücudunuzun gerçekten temizlenmeye ihtiyacı var mı? Evet. Stanford Üniversitesi’nden bütüncül (holistik) tıp uzmanı Dr. Susan Payrovi, “Günlük hayatta yüzbinlerce toksine veya plastiklerdeki BPA gibi zararlı maddelere maruz kalıyoruz” diyor. Peki, tatillerden sonra vücudunuzdaki toksin miktarı yükseldiyse,
vücudunuz ekstra bir temizliğe mi gereksinim duyuyor? Tam olarak değil. Birçok gıda ve wellness şirketi kendi detoks ürünlerinin vücudu arındırmada en yeni ve en iyi yolları sunduğunu iddia etse de, bizzat vücudu arındırmaktan sorumlu olan bir makine, bu işi zaten en iyi şekilde yapıyor. Makine demişken, karaciğerden bahsediyoruz. Colorado Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden toksikoloji uzmanı Dr. Christopher Hoyte, “Evrimsel olarak çok şanslıyız, çünkü karaciğerimiz vücudumuzu arındırmak için milyonlarca enzime sahip ve bizi sağlıklı tutabilmek için her saat durmadan çalışıyor” diyor. Bazı insanlar, karaciğerin bütün bu işleri tek başına halledebileceğinden şüphe duyuyor. Bazı şirketler de detoksun karaciğerin verimliliğini artıracağını iddia ediyor. Biz de bir takım detoks yöntemlerini test ettik ve ne kadar etkili olduklarına baktık. Sonuçlar ne yazık ki pek motive edici değil.

BENZER YAZILAR