ZAMAN YÖNETİMİ

Bu zaman yönetimi stratejileriyle gün içinde yaşadığın telaşı azaltabilirsin.


Çöz ve yudumla
Yatağa gitmeden önce, ertesi sabah için Flavor First kitabının yazarı Cheryl Forberg’in enerji veren smoothie tarifini hazırla: 250 gram yağsız yoğurdu 120’şer gram yaban mersini ve böğürtlenle birlikte blenderdan geçir. Yarım tatlı kaşığı vanilya ve bir tutam toz karanfil ekle. Fazla hazırlayıp birer porsiyonluk dondurursan haftanın geri kalan günleri de içebilirsin. Her akşam bir smoothieyi buzluktan çıkarıp buzdolabına indir. Böylece sen uyurken o çözülür ve evden çıkarken yolda içmek için yanına alabilirsin.

Yolunu değiştir
Evden işe giderken yolda geçen vaktinin yüzde 10’unu geri kazanabilirsin: Trafiğin yoğun olduğu çift şeritli yollarda, sol yerine sağ şeritten gitmeyi tercih et. Böylece trafik ışıklarında sol şeritten dönüş yapan araçların arkasında kalıp vakit kaybetmezsin. Şehir içinde sağ şerit daima daha hızlı ilerler.

Beş dakika mola ver
Bölünmeksizin 25 dakika boyunca bir konuya yoğunlaş. Ardından beş dakikalık bir ara ver, nefes al ve konuya geri dön. Mantıksız gelebilir ancak  bu küçük mola daha sonra hızlanmana yardım edecektir. Verimlilik  Uzmanı Francesco Cirillo, “Mola vermek zihinsel becerileri geliştirir ve  verimi arttırır” diyor.

Alışverişe harcadığın zamanı azalt
İnternetten alışverişi pratik buluyor ama indirimleri takip ederken çok zaman harcıyor olabilirsin. Sevdiğin birkaç alışveriş sitesini sık kullanılanlara ekle. Daha sonra bu sitelerdeki üyelik bilgilerini güncelle ve haftalık e-posta gönderimi seçeneğini onayla.
Pek çok alışveriş sitesi üyelerine özel indirimleri haftalık olarak bildiriyor. Böylece sık sık bu siteleri tıklayarak gün içinde vakit harcamamış olursun.

Bir seferde hallet
E-postalar ve sesli mesajlarla başa çıkmanın en etkili yolu budur. Organizasyon Uzmanı ve Enough Already! With Peter Walsh yıldızı Peter Walsh, “Bir mesajı ne yapacağına onu görür görmez karar ver. Böylece tekrar ona dönmek için vakit harcamazsın” diyor. Bunun anlamı şu: Istenmeyen (spam) e-postaları hemen sil, iki dakikanı alacak işleri o anda halletmeye çalış, yapılacaklar listene ekleyeceğin maddeler için biraz zaman ayır veya bu işleri yapabilecek bir
başkasına devret.

Bölünmeyi engelle
Çalıştığın yerde boş bir sandalye ve masanın üzerinde de şekerlemeler varsa, insanları yanından geçip gitmek yerine oturmaya davet ediyorsun demektir. Buna hemen son vermelisin. No! How One Simple Word Can Transform Your Life kitabının yazarı Jana Kemp, eğer gerçekten sıkı çalışman gerekiyorsa, o boş sandalyenin üzerini çalışma kâğıtlarıyla doldurmanı tavsiye ediyor.

Az zamanda çok yağ yak
Amerikan Egzersiz Konseyi tarafından Yılın Kişisel Eğitmeni seçilen, Abs Revealed kitabının yazarı Jonathan Ross, sekiz, 12 dakikalık interval egzersizlerin en az 25-30 dakikalık orta yoğunluklu egzersizler kadar kalori yaktırdığını söylüyor. En sevdiğin kardiyo makinesine geç ve bir dakika boyunca yüksek yoğunluklu interval yap. Birden 10’a kadar bir değer verirsek (10’u en yoğun egzersiz olarak düşün) bunun yoğunluğu 7-8 olmalı. Ardından bir dakika dinlen ya da aynı yoğunluk skalasında 2 veya 3’e gelecek şekilde, düşük hızda devam et.

Saatini ayarla
Her zamanki saatinden sadece 15 dakika daha erken kalkmak, sana acele etmeden e-postalarına bakıp bir kahve içebileceğin ya da ne giyeceğine karar verebileceğin değerli bir zaman kazandırır. Kişisel verimlilik ve hedef belirleme danışmanlığı veren Bowtie Hype şirketinin kurucu ortaklarından Kyle Pott, alarm çaldığında hemen susturup uyumaya devam etmemen için saatini banyona koymanı öneriyor. Böylece yataktan kalkıp banyoya gitmen gerekecek ve gitmişken duşa gireceksin!

Derleyen: Sibel Yeşilçay

BENZER YAZILAR