EVDE SAĞLIK İÇİN KOLAY YOLLAR

Sağlık merkezlerinin tavsiyelerini evde yeteri kadar donanımın olmadığını düşündüğün için işlevsel bulmuyor musun?

Şehir hayatının yarattığı hissedilir zihinsel ve ruhsal sıkıntıların giderilmesi için yapılabilecek en önemli şey, bedeni kan ve doku kirliliğinden arındırmaktır. Sürekli bahsedilen detoks programları ve alternatif çalışmalar bu konuda artık daha da fazla hayatımızın bir parçası haline geldi. Ancak kitaplarda okuduğumuz veya uzmanların bahsettiği bazı söylemlerin uygulama olarak hayata geçirilmesi bazen zor olabiliyor. Bunun için Bodrum LifeCo detoks uzmanı Mirey Yuhay’dan evde kendi başımıza zorlanmadan uygulayabileceğimiz tavsiyeler istedik.

Uzman tavsiyesi:
pH’ı yüksek sular içmelisin.
Evdeki çözüm: pH yükseltici bir cihazın yoksa içtiğin suya limon sıkılabilirsin. 1,5 litre suya bir çorba kaşığı sodyum karbonat ekleyebilir ya da yurt dışında doğal ürün satan dükkânlarda bulunabilecek suyu alkalize eden pH dropper kullanabilirsin.

Uzman tavsiyesi:
Genetiğiyle oynanmış yiyecekler tüketme. Organik beslenmeye çalış.
Evdeki çözüm: Sebze ve meyveler zamanında yenmeli. Organik pazarlardan alışveriş yapmak (Cumartesi’leri Feriye’de) gerekiyor. Eveorganik.com.tr adresinden evine servis alabilirsin. Tat ve görüntü olarak  organiklerin şekli çok düzgün olmamakla beraber lezzeti daha yoğundur.  Organik olmayanlar da şekil düzgün ancak tat azalmış gibidir. Ayrıca koku da önem taşır. Organiklerin kokusu diğerlerine nazaran çok daha yoğun olur.

Uzman tavsiyesi:
Hayvansal besinlerden özellikle süt ürünlerinden uzak dur.
Evdeki çözüm: Kalsiyum sadece sütte bulunmaz. Badem, brokoli ve susam sütten kat kat daha fazla kalsiyum içerir. Daha organik ve doğal beslendiği için keçi sütü ve keçi peyniri tercih edilebilir. Evde kolaylıkla badem sütü hazırlayabilisin.

Badem sütü
1 bardak kavrulmamış badem; gece önceden ıslatılmış çiğ ve organik, 3 bardak su

Bir bardak bademi üç bardak su ile blenderdan geçirip bir tülbentle süz. (Bardak ve su arasındaki bire üç oran korunarak miktar arttırılabilir.)
Hazırladığın badem sütünü üç gün boyunca rahatlıkla buzdolabında
saklayabilirsin.

Uzman tavsiyesi:
Yağları pişirme, yemeklere sonradan ilave et.
Evdeki çözüm: Zeytinyağı ve omega yağı (keten tohumu, susam, ayçekirdeği vb) gibi doymamış yağlar pişirildiğinde moleküler yapıları değişerek zaman içinde kanserojen etkiye sebep olur. Ancak Hindistan cevizi, doymuş bir yağdır ve ısı ile yapısı değişmediği için bu etkiyi yaratmaz; tereyağı yerine kullanılabilir. Diyet yapanlar beyin ve bağışıklık hücrelerinin sağlığı için acıktıkça atıştırmalık olarak (tuzlanmamış, kavrulmamış, bir gece önceden suda bekletilmiş) badem, fındık ve ceviz tüketmeli. Ayrıca avokado yüzde 85’i (faydalı) yağ olan bir besindir. Salatalarda ezilerek krema sosu ve mayonez yerine veya ara öğünlerde limon ve tuz ile tüketilebilir.

Uzman tavsiyesi:
Kan ve doku kirliliğinden arınmak şart.
Evdeki çözüm:

Hava: Hava iyonizerleri ile destekleyip nefes egzersizleri yapmak.
Su: Günde 2-3 litre (pH’ı en az 8 olan) su içmek. Cam şişe kullanılmalı.
Yiyecekler: Organik, çiğ, taze sebze, meyve, yeşillik, baklagil, kahverengi karbonhidratlar ve yemiş odaklı beslenme ile doğru yağların (zeytinyağı, omega yağları, Hindistan cevizi yağı) kullanılması.
EMF: Cep telefonu, bilgisayar ve tüm elektrikli aletlerden yayılan frekanslar manyetik alanımızı bozduğu için Q-link ve phone shield gibi elektro manyetik koruyucular kullanmalı.
Kozmetikler: Organik ve doğal kozmetikler kullanılmalı.
Ev temizlik ürünleri: Bardak ve tabaklardan bir şey yiyip içtiğimizde azar azar kimyasal deterjanları da yiyip içiyoruz. Kimyasallar koku yoluyla da dokularımıza giriyor. Organik ve doğal ürünler tercih edilmeli.

Mutfak için pratik bir bilgi:
Mutfakta her zaman bulunması gereken (salata ve çorbaya katılabilecek), pratik kullanımlı, besleyici, doyurucu ve kilo aldırmayan besinler: Salatalık, havuç, zeytin, avokado, yemişler (badem, fındık, ceviz), kan şekerini dengelemek ve tatlı ihtiyacını gidermek için kuru meyveler (kuru üzüm, hurma, incir, kayısı gibi), baklagiller, zencefil, sarımsak (doğal antibiyotik her gün iki diş çiğ tüketilebilir), kırmızı biber, limon, brokoli, baharatlar (nane, kimyon, köri, tarçın, biberiye, nane, kekik) ve pancar. İçerdiği besin değerleri, vitamin, mineraller ve bağışıklık sistemine yaptığı katkılar sebebiyle mutfağın vazgeçilmezlerinden olmalı.

BENZER YAZILAR