Hâla grip sezonu içindeyiz. Şimdi anlatacağım beş doğal yöntemle bağışıklık sistemini güçlendirebilirsin.
Proceedings of the National Academy of Sciences’a göre, kadınlar erkeklerden daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip. Ancak yine de ortalama olarak yılda üç kez hasta olabiliyoruz. Doğal savunma mekanizmanı güçlendirerek bu kadere meydan okuyabilirsin.
Probiyotik Kullan
Bağırsaklara olan faydasıyla bilinen probiyotiklerle ilgili söylentiler gün geçtikçe artıyor. Bu mikroorganizmaların bazıları sindirim sistemiyle ilgili sıkıntılarla mücadele ederken, aynı anda bağışıklık sistemini güçlendiren beyaz kan hücrelerini, diğer adıyla T hücrelerini de etkiliyor. Postgraduate Medicine’da yayımlanmış bir çalışmada, her gün probiyotik kullanan kadınların T hücrelerinde önemli artış olduğu, dolayısıyla enfeksiyonlarla daha iyi başa çıktıkları tespit edilmiş. Probiyotikleri yoğurt, miso, tempeh gibi besinlerden elde etmek mümkün olsa da, çalışmanın yazarı Dâhiliye Uzmanı Mira Baron soğuk havalarda her sabah 60-90 miligram takviye almanı tavsiye ediyor.
Kendini Şımart
Miami Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı Touch Araştırma Enstitüsü’nün direktörü Doktor Tiffany Field, günde 20 dakikalık bir masajın, stres hormonu olarak bilinen ve bağışıklık sistemine zarar veren kortizol değerlerini düşürdüğünü belirtiyor: “Masaj, sinir sistemini uyararak kortizol değerlerinin azalmasını sağlar. Bunu yaptığında ise, bağışıklık sistemin güçlenmiş olur.” Spa merkezine gitmeye zamanın yoksa bir köpük silindir edinebilirsin. Sırtüstü yere yatıp köpüğü arkana koy ve bu şekilde kendine masaj yap.
D Vitamini Seviyeni Arttır
Süper besinlerden biri olan D Vitamini kemiklerini güçlendirir, enflamasyonla savaşır ve ruh sağlığına iyi gelir. Bunların dışında, enfeksiyonlarla da mücadele etmeni sağlar. Amerika’da yapılan bir araştırmada, D Vitamini eksikliği çeken kişilerin solunum yolu hastalıklarına yüzde 36 oranda daha açık olduğu görülmüş. Başka bir çalışmada ise, bedeninde fazla D Vitamini bulunan kişilerin hasta olduğunda daha çabuk toparlandığı ortaya çıkmış. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doçent Doktor Carlos Camargo, “D Vitamini bedende katelisidin adı verilen bir proteinin üretilmesine destek olur. Bu madde bakteri ve virüslerle savaşmada etkilidir” diyor. Yeterli miktarda D Vitaminini (somon ve süt ürünleri tüketiyor olsan bile) yiyeceklerden almak mümkün olmadığı için, günde 1.000 IU takviye almak akıllıca olur. Güneş ışınlarının yetersiz olduğu kış aylarında günde iki tablet almanda fayda var. (Doğal güneş ışığı vücudunun kendi D Vitaminini üretmesini sağlar. Ancak günümüzde uzmanlar yoğun şekilde güneş ışınlarına maruz kalmanın da cilt kanseri riskini arttırdığı yönünde bizleri uyarıyor.)
Kalori Alımını Azalt
Journal of Gerontology’de yayımlanmış bir araştırmaya göre, hafif kilolu kişiler bile aldığı kalori miktarını yüzde 10 oranında azalttığında T hücreleri canlanabiliyor. Büyük ihtimalle bunun nedeni, fazla kiloların vücudun bağışıklık sistemini bastıran hormon benzeri bileşenlerin salgılanmasına yol açması. Beslenme Uzmanı Sharon Zarabi, çantanda şekersiz sakız taşımanı öneriyor. Canın atıştırmak istediğinde hemen bir tane ağzına at. Benzer şekilde, latte yerine yeşil çayı tercih edersen hem kalori almamış olacak, hem de hastalıklara karşı dirençli hâle geleceksin. Yeşil çayda kateşin adı verilen antioksidanlar bulunur. Bunlar bağışıklığının gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca enerjini arttırmak istediğinde şekerli bir şeyler yemek yerine dışarı çıkıp 10 dakika yürürsen (hatta evin içinde bile gezinebilirsin) yine kendine bir iyilik yapmış olursun.
Daha Fazla Çevre Edin
Health Psychology’de yayımlanan bir araştırmaya göre, yakın arkadaştan komşulara kadar çok çeşitli arkadaşlıkları olan kişiler enfeksiyonlara karşı daha dirençli. Diğer yandan aynı araştırma, yalnız olanların bağışıklık sisteminin daha zayıf olduğunu gösteriyor. Carnegie Mellon Üniversitesi’nden Psikolog Sheldon Cohen, “Yalnız insanlar daha streslidir. Bu da bağışıklık sistemine olumsuz etki yapar” diyor. Hastalıklardan uzak durmak için ne kadar arkadaşa ihtiyacın olduğu bilinmiyor ama bunun seni durdurmasına izin verme. İster ofiste ister spor salonunda yeni bağlantılar kurmayı kendine hedef seç.
NOT: GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞI MİKROPLARINI ÖLDÜREBİLMEK İÇİN ELLERİNİ 20 SANİYE YIKAMAN GEREKİR.
Kaynak: Centers for Disease Control and Prevention
SOĞUK ALGINLIĞI MI, GRİP Mİ?
Nezle misin yoksa domuz gribi filan mı oldun? İşte anlamanın yolları.
Öksürüğün var ve burnun akıyor. Hastasın ama neden dolayı? Genellikle nezle ve grip belirtileri birbirine benzer. Ancak daha iyi hissetmek için öncelikle hangisinin sende olduğunu anlaman lazım. Cleveland Kliniği’ndeki Center for Integrative Medicine’ın Medikal Direktörü Doktor Tanya Edwards, “Soğuk algınlığı kendini birkaç günlüğüne oldukça kötü hissetmene neden olurken, grip oldukça tehlikeli boyutlara gelebilir” diyor. Infectious Diseases Society of America’dan Doktor Aaron Glatt, kendini hasta hissetmeye başladığında yapılacak en iyi şeyin dinlenmek ve bol sıvı tüketmek olduğunu söylüyor. Boğaz ağrısı için de eczaneden bir pastil alabilirsin. Soğuk algınlığın varsa belirtiler üç gün içinde geçecektir. Eğer geçmezse bil ki grip olmuşsun. Bu durumda hemen bir doktora görünmelisin. Yandaki tablo, hastalığının ne olduğunu anlamana yardımcı olabil
Nezle belirtileri: Tıkalı burun, hapşırma, boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı
Grip belirtileri: Tıkalı burun, hapşırma, boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, ateş, aşırı yorgunluk, kas ağrısı, bulantı, kusma veya ishal
Derleyen: Tuğçe Tekmen