YÜZÜNÜ KORU

Unutma, güzelliğin sırrı derinin altında yatıyor. Yazın cildini korumanın tek yolu yüksek koruma faktörlü kremler değil. UV ışınlarına karşı kullanabileceğin silahları buzdolabında da bulabilirsin.

cilt
Rahatla İçinde bol miktarda beta karoten ve likopen barındıran domates ve karpuz gibi turuncu ve kırmızı yiyecekler, UV ışınlarına karşı içten dışa doğru bir koruma sağlar. Her iki vitamin de derinin dış katmanına yerleşerek güneş ışınlarına maruz kalan hücrelerin tamir edilmesine yardımcı olur. Fransız araştırmacıların yaptığı bir çalışmada bu ikisinin cildi UV ışınlarına karşı yüzde 20 oranında koruduğu tespit edilmiş. Her iki besin için de sebze suları iyi bir kaynak. Arada unutmaman gereken önemli bir şey daha var: Sodyumu düşük tutmak.

C Vitamini al Vücudun kolajen üretimi için C Vitamini çok önemli. Mount Sinai School of Medicine profesörlerinden Doktor David Goldberg, C Vitamininin bedenin çok önemli bir yapıtaşı olduğunu belirtiyor. Az kolajen, az elastikiyet ve daha çok kırışıklık anlamına gelir. Yaklaşık 285 miligram ile her an marketten alabileceğin taze kırmızıbiber, portakaldan çok daha fazla miktarda C Vitamini içerir. Meyveler içinde kivide de limonda da oldukça fazla C Vitamini bulunur. Günde en az 500 miligram C Vitamini almaya gayret göster.

Unutma Yağ bütün hücreler için önemli bir bileşendir. Ancak bedenin gerekli Omega-3 yağ asitlerini üretemez. Dolayısıyla bunları besinlerden alman gerekir. Kaliforniya Üniversitesi araştırmacıları Omega-3’ün içindeki anti-inflamatuar partiküllerinin deriye erişip şişkinliklerin azalmasına yardım ettiğini ortaya çıkarmış. Somon ve uskumru bu bakımdan en iyi kaynaklar arasında yer alıyor. Eğer balık tercih etmiyorsan Omega-3 bakımından zengin olarak üretilen özel yumurtalardan yiyebilirsin.

Üst derini güçlendir Haftada en az bir yemek kaşığı kadar turunçgil çeşnisi almak, cilt kanseri riskini yaklaşık yüzde 30 oranında azaltıyor. “Limon, lime, portakal ve greyfurt, cilt kanseri riskini azaltan etkili bir antioksidan içerir” diyor Arizona College of Public Health doktorlarından Iman Hakim. Bir rendeyle meyvelerin dış kabuklarını (alttaki beyaz kısmı hariç) rendeleyerek salata, içecek veya salamuralara katabilirsin.

BENZER YAZILAR