DOĞRASAM MI, RENDELESEM Mİ?

Mutfakta kararsız kaldığın anlar oluyordur! İşte sana denemen için çeşitli ipuçları. Bunlar belki de daha önce hiç aklına gelmemişti.


1. Sert peynirleri rendelemek
Parmesan gibi güçlü aromaya sahip peynirlerin bir tutamı, makarna ya da salataya minimum kalori ile maksimum lezzet ekleyebilir. Bir çorba kaşığında yaklaşık 20 kalori vardır. Ayrıca Boston’daki Forsyth Institute araştırmacılarına göre peynir yemek, ağız içindeki asitli ortamı dengeleyerek diş minesinin yeniden yapılanmasına yardımcı olur ve çürük oluşumunu engeller.
Dene: Taze rendelenmiş bir silme çorba kaşığı parmesanı pişirme kağıdı üzerine yay. 160 dereceye ayarlanmış fırında altı ile 10 dakika arası, hafifçe kahverengiye dönene dek pişir. Soğuduktan sonra spatulayla karıştır, sertleşmesi için beş dakika beklet. Salata süslemede ya da öğün aralarındaki atıştırmalıklarda kullanabilirsin.

2. Salata sosu hazırlamak
Salata sosunu evde hazırlamak saniyeler sürer, maliyeti sadece birkaç kuruştur, üstelik daha fazla sebze yemeni sağlar. Dahası, Iowa State Üniversitesi araştırmacıları, zeytinyağı ile hazırlanmış salata yemenin kanser savaşçısı karotenoidlerin vücut tarafından emilmesine yardımcı olduğunu söylüyor.
Dene: Maydanoz, Frenk soğanı, biberiye ya da başka taze yeşillikleri mutfak robotunda parçala. Üç ölçü zeytinyağını, bir ölçü balsamik sirke ile karıştır. Dijon hardalı ya da bal ekleyerek tatlandır. Sosun hazır.

3. Ev yapımı somonlu burger
En değerli besin öğelerinden olan Omega-3 yağ asitleriyle dolu bu kolay yemeği hafta arasında sık sık yapabilmek için elinin altında birkaç kutu konserve somon bulundur.
Dene: 450 gramlık iki kutu konserve somonu süzerek mutfak robotuna al. İki çorba kaşığı ince kıyılmış soğan, iki yumurta, 120 gram light mayonez, 60 gram galeta unu, bir çorba kaşığı limon suyu ve ½ çay kaşığı taze çekilmiş karabiber ekle. Hepsi karışana kadar robotu çalıştır. Karışımdan altı adet büyük ya da 12 adet küçük köfte hazırla. Galeta ununa bula. Yağlanmış tavada köftelerin her iki tarafını dört, beş dakika kadar pişir. Tam tahıllı sandviç ekmeği arasına koyarak ya da kokteyl sosu ile servis edebilirsin.

4. Sotelenmiş soğan sosu
SeriousEats.com sitesinin yazarlarından Max Falkowitz, “Sotelenmiş soğanı mutfak robotunda püre hâline getirdiğinde, oluşan kadifemsi sosu tavuk yemekleri, makarna ve daha pek çok tarifte kullanabilirsin” diyor. Bu ayrıca kalp sağlığını koruyan bir antioksidan olan kuersetini yemeklerine eklemenin harika bir yoludur.
Dene: Küp doğranmış soğanı iyice karamelize olana kadar kanola yağında sotele (bir orta boy soğan için bir buçuk çorba kaşığı yağ kullan). İstersen baharat ekleyip tatlandır. Mutfak robotunda püre hâline getir.

5. Galeta unu yapmak
Evde hazırlayacağın galeta unu, hazır aldığından daha taze ve çok daha sağlıklı olacaktır. Arizonalı Şef Michelle Dudash, “Üstelik kendi galeta ununu yüzde 100 tam buğday ekmeğinden hazırlayabilirsin. Böylesini piyasada bulman çok zordur” diyor.
Dene: Bir dilim ekmeği dört parçaya bölüp mutfak robotunun içine at. Tamamen un hâline gelene kadar robotu çalıştır. Taze ekmek kullanırsan elde edeceğin galeta unu daha nemli bir yapıda olur. Bunu mozarella peynirini pişirmeden önce üzerini kaplamak için kullanabilirsin. İnce ve kuru yapıda bir galeta unu elde etmek için bayat ekmek idealdir. Bunu da tavuk pişireceğin zaman dışının çıtır çıtır olması için kullanabilirsin.

BENZER YAZILAR