YOKSA HAMİLE MİYİM?

Çiftler için özgür ve keyifli bir seks yaşamak bazen sorun olabiliyor. Çünkü korunsalar da hamile kalma riski haz duygusunun önüne geçiyor. Kafanızdaki tüm korkuları silecek etkili korunmanın yollarını yazımızda bulacaksınız.

hamilelik testi

HAP
Nasıl işe yarıyor? Klasik bir yöntem olan haplar içlerinde iki hormon bulunduruyor; östrojen ve projestin. Östrojen, yumurtalıklarının yumurta üretmesine engel oluyor ve projestin de serviksde (boyunda) bulunan mukusun yoğunlaşıp, katılaşmasını sağlıyor ki böylece de spermin rahminden içeri girmesine engel oluyor. 21 gün süreyle kombine östrojen-projestin haplarını almaya başlıyorsun. 28 günlük hap kutusu varsa, 7 gün süreyle birer plasebo, yani içi boş hap alınıyor.

En doğru kullanımla başarısız olma ihtimali % 0.3
Tüm dünyada başarısızlık oranı % 8-15

Yapılan en büyük hata.
“Kadınlar genelde hapları düzenli kullanmayı unutuyorlar” diyor, America Hospital Case Medical Center profesörlerinden Marjorie Greenfield. “Bir gün bile ilacı kullanmayı atlarsan, yumurtalıkların tekrar yumurta üretmeye başlıyor ve bu sayede tekrar hamile kalabilirsin”.

Verimini arttır!
• “Eğer hapı almak için 24 saat geç kaldıysanız, iki hap birden için. İki haplık stokunuz yoksa, başka bir doğum kontrol yönteminden rol çalın; seks yaparken kondom kullanın” diyor, Dr. Greenfield.
• Plasebo haplara başlar başlamaz diğer kutunuzu satın alın. Doktorlara göre bazı kadınlar eczaneye zamanında gitmediği için hamile kalıyor.
• Eğer regliniz geciktiyse ve doğum testinde hamile olmadığınız görünüyorsa hapları içmeye tekrar başlayın. Eğer doğum kontrol haplarını uzun zamandır kullanıyorsanız, regl periyodunuzda böyle bir değişiklik olması normal.
• Eğer başka bir hastalık için tedaviye başladıysanız ve ilaç kullanıyorsanız, doktorunuza doğum kontrol hapı kullandığınızı belirtin. Çünkü antibiyotik gibi bazı ilaçlar, doğum kontrol haplarının verimliliğini azaltıyor.
• Doğum kontrol hapınızı kullanmayı günlük bir rutin haline getirin; sabah kalkınca yüzünüzü yıkayıp, dişlerinizi fırçalamak gibi.

SPİRAL (Intrauterin)

Nasıl işe yarıyor? Jinekologların rahim içine yerleştirdikleri T şeklinde bir aparattır. Spiral, spermin yumurtalıklarınıza ulaşmasını engeller. İki çeşit spiral bulunuyor; bakırlı spiral ki 10 yıl boyunca koruma sağlıyor, hormonlu spiral ki bu da çok az bir miktarda projestin salgılıyor ve 5 yıl boyunca koruma sağlıyor.

En doğru kullanımla başarısız olma ihtimali % 0.2 – 0.6
Tüm dünyada başarısızlık oranı
0.2 – 0.8

Yapılan en büyük hata. Spiralin doğru yerde olduğunu anlamak için, sarkan ipin her ay kontrol edilmesi gerekiyor. Çok nadirde olsa düşebilir ya da vücudun başka yerine kayabilir.

Verimini arttırın!
• Eğer doktorunuz daha önce çok fazla spiral takmamışsa, önerebileceği başka bir doktorun ismini isteyin.
• Spiral taktırmak için bebeğiniz olduktan sonra en az bir ay kadar bekleyin. Çalışmalara göre, doğumdan sonra takılan spirallerin düşmesi ya da kayması daha olası.
• Birkaç ayda bir doktorunuza, spiralin yerli yerinde olduğunu kontrol ettirin. Kendi kendinize nasıl kontrol edebileceğinizi doktorunuzdan göstermesini isteyin.
• Eğer hala sarkan ipi hissediyorsanız ve ip geçen aydan daha kısa görünüyorsa doktorunuzu arayın. Eğer o da ipi bulamıyorsa, spiralin doğru yerde olup olmadığına ultrasonla baktırmanız gerekecek.

PREZERVATİF
Nasıl işe yarıyor?
Spermin vücudunuzdan içeri girmesini tamamen engelliyor.

En doğru kullanımla başarısız olma ihtimali % 4 – 5
Tüm dünyada başarısızlık oranı
% 15

Yapılan en büyük hata.
Baylar kondomu takmak için geç kalıyorlar. Partneriniz sertleşip erekte olduğu zaman kondomu takmalı. Hatta penisi vajinanıza yaklaştığı zaman… Çünkü erkekler boşalmadan önce penisler meni sızdırır. “Bir damla meni binden fazla sperm bulunuyor ve bunlardan her bir tanesi bile sizi hamile bırakmaya yeter” diyor, Mary Jane Minkin, Yale University School of Medicine’den.

Verimini arttırın!
• Vajinanızın içine hamileliği önleyici kontraseptif kremlerden sürebilirsiniz. Üstelik başarısızlık oranı % 2.
• Partneriniz prezervatifi takarken tepesinde biraz pay bırakmayı unutmayın. Bu şekilde spermler orada birikebilir, ya da direk rezervli olanları tercih edin.
• Prezervatifin paketini dikkatlice açın.
• Son kullanma tarihini kontrol edin.
• Prezervatifleri, arka cebinizde, aracınızın kaputunda ya da cüzdanınızda uzun süre taşımayın.

VAJİNAL HALKA
Nasıl işe yarıyor? İnce, esnek bir halka olan vajinal halkayı, adından da anlayacağınız gibi vajinanın içine yerleştiriyorsunuz. Hamileliği önlemek için sürekli olarak östrojen ve prejestin salgılar. Halkayı üç hafta boyunca kullanıyorsunuz sonra bir hafta ara veriyorsunuz.

En doğru kullanımla başarısız olma ihtimali % 0.3
Tüm dünyada başarısızlık oranı % 8

Yapılan en büyük hata. Bir hafta ara verdikten sonra son çıkartılan halkanın tekrar kullanılması. Bazı kadınlar ise, ilişki sırasında halkayı çıkartıyor ve bitiminde tekrar yerine koymayı unutuyor. İlk iki hafta boyunca, halka üç saatten fazladır vücudunuzun dışındaysa, hormon seviyeleriniz düşer ve tekrar yumurta üretmeye başlarsınız. Böyle bir durum olursa, halkayı geri taktıktan sonra bile ek bir yöntemle korunun, özellikle ilk yedi gün.

Verimini arttırın!
• İlk defa kullanıyorsanız, doktorunuz siz halkayı takarken gözlemlesin. Doğru takmanız çok önemli.
• Paket halinde almayın. Dört aydan sonra etkisini kaybediyorlar.
• İlişki sırasında halkayı çıkartmadıysanız, ilişkiden sonra hala orada olup olmadığını kontrol edin. “Seks sırasında penise takılabilir ve o kadar küçük ve esnek ki kimse çıktığını fark etmez” diyor, New York Weill Cornell Medical College’dan Dr. Garrick Leonard.

HAMİLELİK ÖNLEYİCİ BANT (Orto Evra)
Nasıl işe yarıyor?
Bant, hamileliği önlemek için derinin altına östrojen ve projestin sızdırıyor. Üç hafta boyunca kullanılıyor ve her hafta bandı yeniliyorsunuz ve bir hafta da kullanmıyorsunuz.

En doğru kullanımla başarısız olma ihtimali % 0.3
Tüm dünyada başarısızlık oranı
% 8

Yapılan en büyük hata. Her hafta bandın değişilmesi gerektiği gözden kaçıyor. Bandı bir gün takmazsanız hormon seviyeleriniz eski haline geliyor ve yumurta üretmeye başlıyorsunuz.

Verimini arttırın!
• 80 kilodan fazlaysanız hamilelik önleyici bantlardan kullanmayın; çalışmalara göre etkisi azalıyor çünkü vücuttaki yağ daha fazla hormonu emiyor.
• Bandı kullanmaya başladığınız ilk hafta boyunca ek bir korunma yöntemi kullanmak akıllıca olur.
• Badı her hafta değiştirmeyi unutmamanız için kendi kendinize bir işaret koyun. Mesela en sevdiğiniz diziyi izlerken değiştirebilirsiniz.
• Spor yaptıktan ya da yüzdükten sonra bandın yerinde olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Düşmemesi gerekiyor fakat eğer düşerse yeni bir bant kullanın ve ilk yedi gün boyunca ek bir tedbir alın.

ÜÇ AYLIK KORUNMA İĞNESİ (Depo-Provera)
Nasıl işe yarıyor? Her üç ayda bir projestin içeren bir iğne oluyorsunuz. Doğum kontrol hapıyla hemen hemen aynı işlevi görüyor.

En doğru kullanımla başarısız olma ihtimali % 0.3
Tüm dünyada başarısızlık oranı
% 3

Yapılan en büyük hata. Bir aşıyı atlamak ya da zamanında aşı olmamak.

Verimini arttırın!
• Eğer iğneyi, reglinizin ilk yedi gününde yaptırmadıysanız iki hafta boyunca ek olarak korunun.
• Sonraki iğne randevunuzu on birinci haftanın sonunda, on ikinci haftanı başına doğru alın. Eğer bir aksilik çıkarsa randevunuzu başka tarihe alabilmeniz ve her şeyi garanti altına alabilmek için pay bırakmış olursunuz.
• Aşılar arasında üç ay saymak yerine, 12 hafta sayın. Biliyorsunuz, bazı aylar beş hafta sürüyor.

Derleyen: Serli Gazer

BENZER YAZILAR