DOĞRU ZAMAN, DOĞRU GÖREVLER

İş doğru zamanlamaya geldiğinde, günün her saatinin kendi içinde farklı özellikleri vardır. Dolayısıyla egzersiz saatinden dişçi görüşmene kadar hangi zamanda ne yapman gerektiğini bilmende fayda var.
Çalışanlarının hayatlarını 7/24 kendisine adamalarını bekleyen bir patron gibi bedenin de kendine has bir ruh hali vardır. Demek istediğim bazen mıymıntı, bazen bozuk moralli bazen de aşırı heyecanlı tavırlara girmesi mümkün. Bunun için özellikle çılgınlar gibi yoğun olduğun günlerde (hormon dengendeki, beden ısındaki ve metabolizmandaki değişikliklere bakarak) vücudunun iniş çıkışlarına göre hareket edersen, her durumu kendin için bir avantaj haline getirebilirsin. Sex Sleep Eat Drink Dream: A Day in the Life of Your Body kitabının yazarı Jennifer Ackerman’a göre biyolojik ritimlerin egzersiz yaparken, çakırkeyif gezerken veya zihnen sıkıştığımız bir noktada önemli rolü vardır.

Ancak tabii, bu içsel ritimleri bilmek ve izlemek aslında bulmacanın parçalarından sadece bir tanesi. Onun dışında günün içinde huzurunu bozmak istemiyorsan; trafikte, kalabalık bekleme odalarında veya vardiya değişikliklerinde oynaman gereken roller de yok değil. Eğer kafanın içinde küçücük bir ses “Probleme gerek yok” diyorsa o an gerçekten gevşe. Ayrıca kendi programınla bizim rehberimizi birleştirebilirsen gününün tam bir İsveç saati gibi işlediğini göreceksin.

08.15
Bacak tıraşı
The Body Clock Advantage kitabının yazarı ve Florida’daki Circadian Medicine Merkezi’nin başı Doktor Matthew Edlund’a göre günün bu saati bacaklarının temizliği için elverişli olmanın yanı sıra kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositler için de yoğun olan bir zamandır. O yüzden yanlışlıkla kendini kestiğinde, bandaja bile ihtiyaç duymayabilirsin. Ancak pedikür yaptıracaksan önceden jiletle bir işlem yapmaman iyi olur. Sebebi: Tıraş, deri hücrelerinin bir tabakasını yok edebilir. American Pediatric Medical Association sözcüsü Marlene Reid, deriyi soyarak temizleyen (exfoliant) ürünlerin canını yakacağını ve en ufak bir kesiğin bile bakteriler için açık kapı olacağını söylüyor.

09.00
Ameliyat zamanı

Geçen sene Duke Üniversitesi Medical Center araştırma ekibi 90.000’den fazla ameliyatı inceledi. Sonuçta öğleden sonra operasyon geçiren hastaların sabahkilere göre anesteziye bağlı daha fazla sorun (ağrı ve mide bulantısı gibi) yaşadığı ortaya çıktı. Uzmanların görüşü doktor ve hemşirelerdeki yorgunluk ve vardiya değişiklikleri kişi üzerinde kötü etkilere neden olabiliyor. Sabah saatleri ise hekim için yeni bir başlangıç demek. Ayrıca daha az idari aksaklıkların yaşanması söz konusu. Kendin için düşünecek olursan eğer prosedürden önce aç kalman gerekiyorsa fazla zaman kaybetmiş olmuyorsun.

10.00
Paranı geri al

Dayanamayıp tüm maaşını alışverişe mi yatırdın? Sabah hemen mağazaya dönüp bir kısmını geri ver. Alışveriş uzmanı ve thebudgetfashionista.com’un yaratıcısı Kathryn Finney, “Mağazaya açılır açılmaz gitmek en iyisidir. Hafta sonu bile bu saatte gidersen kalabalıkla karşılaşmazsın” diyor. Hem bu sayede ürünlerin fiyatlarını ve garanti bilgilerini daha iyi bilen deneyimli bir kasiyerle karşılaşma şansın fazla olur. Genellikle tecrübeli elemanlar gündüz vardiyasında çalışır. Akşama doğru yeni işe girmiş olanlarla karşılaşırsın.

10.30
Konferans salonunun hakimi sen ol

New York City Montefiore Medical Center Sleep-Wake Disorders Merkezi yöneticisi Doktor Michael Thorpy, bariz bir etki yaratmak için beyninin en açık olduğu zamanda (yani uyandıktan iki-üç saat sonra) PowerPoint’ini açmanı öneriyor. Sabahın ara saatlerinde (uykuda düşen) beden ısın yükselmiş olur. Isınan vücutta daha hızlı çalışan nöronlar sayesinde beynindeki çarklar da dönmeye başlar. Bu zamanlama dinleyici için de uygundur. İletişim uzmanı ve Why Did I Say That? Communicating to Keep Your Credibility, Your Cool, and Your Cash! kitabının yazarı Ronnie Moore, “Hem insanların uyuklamaları için geç bir saat hem de henüz açlık çekmeye başlamamış olur” diyor.

Öğlen
Pozisyonunu al

New York City Levitate Yoga’nın kurucusu Connie Chan, “Bu saatler önceden ısınmış bedeninin hem daha elastik hem de hareketleri rahatça çalışmak için daha verimli olduğu zamandır” diyor. Ayrıca salonlar öğle vakti daha boş olur. Böylece matının üzerinde yatan başka insanlara rastlamazsın ve daha fazla bireysel ilgi görürsün” diyor. Farklı departmanlardan oluşan büyük iş yerlerine danışman olarak çalışan Inspiration Inc. Başkanı Jana Schillinger’in önerisi: Sabahları işe biraz erken gidip, arta kalan zamanını da yoga pozisyonlarını geliştirmek için kullanman.

13.00
Ağzını aç

Bundan sonraki dişçi ziyaretinin korku filmine dönüşmemesi için yapabileceğin en iyi şey nedir? Öğleden sonraya randevu almak. Academy of General Dentistry sözcüsü Carolyn Taggart Burns “Kahvaltıdan sonra dişini fırçalayıp çalkalasan bile gün boyu orada oluşmuş tabaka, geçici bir süre için bile olsa hassas olan o bölgede koruyucu bir etki yaratır” diyor. Ayrıca öğürme isteği öğle yemeğinden sonra azalır.

14.30
İyi bir saç kesimi
Hafta arası öğleden sonraları kuaför salonları için daha ağır geçer. Ama aslında bu onlar için en fazla özenle ve özgünce çalışabilecekleri anlar anlamına gelir. Naperville, Illinois Mario Tricoci Hair Salons and Day Spas eğitimcilerinden Jeanell Allan’ın tavsiyesi: Ofisten bir saatliğine kaçıp, sana daha fazla ilgi gösterebilecek bir ekiple işini daha kısa zamanda halletmen yönünde. Ayrıca kuaförünün de, saçının en normal halini, gün içinde nasıl durduğunu görmesi, kesim için işini kolaylaştıracaktır. Saçın güçsüz, kabarık veya yapışık duruyorsa beraber ona göre bir stil belirlersiniz. Cleveland’s SalonBlu’nun sahibi Tiffany Ford, “Bu görüntü hem bakımı hem de kesimi için bize kolaylık sağlıyor” diyor.

16.00
Egzersiz zamanı

2005 yılında Chronobiology International’daki bir araştırmada, insanların öğleden sonra 16.00 ile akşam arasındaki zamanda daha güçlü ve yaralanmalara karşı daha dayanıklı oldukları açıklandı. Bu saatler spor salonunun da boş olacağı vakitler olduğundan sabah işe gitmeden veya akşam iş çıkışları gibi kalabalık olmaz. New York City Sports Club eğitimcilerinden Lindsay Dunlap, öğleden sonra geç saatlerde gidersen, normalde herkesin gittiği saatlerde dolu olan popüler antrenörlerden birini yakalayabileceğini belirtiyor. Ayrıca öğle tatilinde herkesle beraber çıkmaktansa biraz daha geç saatte çıkarsan, terli izdiham işkencesine de maruz kalmamış olursun.

17.00
Bir bira devirebilirsin

Hafif bir şeyler içmek gibi bir planın mı var? Akşamüstü birandan ilk yudumu ne kadar erken saatte alırsan bittiğinde de seni o kadar az çakır keyif halde bırakır. Karaciğerin bedenini günün erken saatlerinde daha iyi temizler. Çünkü vücudundaki (gün boyunca artan ve geceleri azalan) ısının artması, metabolizmanın daha fazla çalışmasını sağlar. Dolayısıyla yiyip içtiklerin daha iyi parçalanır. Ancak akşama doğru bedenin yorulmaya başlar ve alkolün verdiği halsizlik de daha fazla hissedilir hale gelir. O halde bilgisayarını kapa ve kendine bir bira ısmarla.

18.00
Az etki yarat

Eğer çok acil değilse birine kötü haberi işten çıktıktan sonra bir saatte vermeye çalış. Mesela karşındakinin toplantısı varsa ondan biraz önce haberi ver ki, stresi zaten olduğundan düşünmeye pek fırsatı olmasın. Günün erken saatlerinde konuşursan duyduklarını algılaması için zamanı olur. Seattle onkoloji uzmanı ve genç doktorlara hastalarına kötü haberleri nasıl vermeleri gerektiğini öğreten National Cancer Institute tarafından desteklenmiş bir eğitim programı olan Oncotalk’un kurucusu Doktor Anthony Back’nin görüşü: “Bilgiyi kontrol edemezsin ama karşındakinin nasıl alacağını bilebilirsin.”

19.00
Koşu ayakkabılarını yenile

Great Feet for Life kitabının yazarı Paul Langer “Egzersiz yaparken ayakların yarım veya bir numara civarında genişler” diyor. Bunun anlamı koşuya çıkmadan önce ayağına olan ayakkabılar spor bittikten sonra ayağını vurmaya başlar. Kendine gerçekten uygun bir çift alabilmek için akşamüstü koşudan sonra alışverişe çıkmak daha iyi bir fikir olur.

Her mevsim için bir plan mevcut

Şu ana kadar 24 saat için neler yapılabilir gördün. Şimdi daha önemli işler için hangi günler ve aylar uygun olur ona bakalım.

Aceleye gerek yok
Büyük zincir mağazalar genellikle ayın son günleri ve sonraki ayın ilk günü indirime girer. Bunun için mağazanın internetteki adresine girip indirimleri kolaylıkla takip edebilirsin. Örneğin her ayın birinci günü Vakko’da “Birinci Günü” adı altında yeni sezon ürünler yüzde 50 indirim ile satılıyor. Bunun gibi diğer mağazaları da inceleyerek, alışverişe çıkmadan neyi ne zaman alabileceğini kendi kendine öğrenebilirsin. Alışverişe çıkmadan önce bu şekilde hazırlanırsan paranı hem daha bilinçli harcamış hem de gereğinden fazla mekân gezerek zaman kaybetmemiş olursun.

Aracını yenile
Tüketici danışma editörü (edmuns.com) Philip Reed “Yılın bu zamanı satıcılar gelecek senenin modeline geçmek üzere olduğundan ellerindeki geçmiş sezon araçlarını çıkarmak ister. O yüzden genellikle fiyatlar inmeye başlar” diyor. Ayrıca her ay sonu satıcılar kendilerine verilmiş hedefi tamamlamak için belli bir kotayı doldurmak zorunda olduklarından, o dönemlerde fiyatlarda indirim yapabilir.

Lazere başlama zamanı
Ekim veya Kasım
New Jersey’deki Connly Skin Care’in kurucusu Dermatolog Coyle Connolly, tüylerini veya cilt kusurlarını temizletmek için önce yaz bronzluğunun üzerinden kalkması gerektiğini söylüyor. Yanık ciltler lazerin ısı enerjisini emer ve hiperpigmentasyon adı verilen haftalar veya aylar boyu geçmeyen siyah lekelerin oluşmasına neden olur. Sonbahar aynı zamanda dermatoloğunun açık tende daha çok belli olan benlerini incelemesi için en uygun zamandır.

Yazı: Steve Mazzucchi / Derleyen: Tuğçe Tekmen / İllüstrasyon: Bob Eckstein

BENZER YAZILAR