OBEZİTEYE KARŞI ‘CERRAHİ ÇÖZÜM’

Aile Hastanesi uygulanan tedaviler ve diyet programlarıyla kilo vermeyi başaramayanlar için cerrahi yöntemler sunuyor.

Obezite maalesef modern çağın en sık rastlanan rahatsızlıklarından biri olarak göze çarpıyor ve tüm dünyada bu sorunu yaşayanların sayısı her geçen gün artıyor. Obezite besinlerle alınan enerjinin (kalori) harcanan enerjiden fazla olması ve fazla enerjinin vücutta yağ olarak depolanması sonucu ortaya çıkan, hem yaşam kalitesini hem de süresini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık. Aile Hastanesi’nden Yardımcı Doçent Dr. Hasan Vedat Ofluoğlu, obeziteye dair bilmemiz gerekenlere ve cerrahi tedaviye dair bilgiler verdi.

NASIL ÖLÇÜLÜR? 

Obezite seviyesi kilonuzun, boyunuzun karesine bölünmesiyle elde edilen değerle, yani BKİ (beden kitle indeksi) ile ölçülmektedir. 

OBEZİTE TEDAVİSİ 

Obezitenin önemi, neden olduğu rahatsızlıkların kişilerde oluşturduğu engelli yaşama durumu ve yaşam süresini kısaltmasından kaynaklanmaktadır. Obezite
rahatsızlığı diyabetten kısırlığa, kanser riskinde artıştan damar hastalıklarına, depresyondan kalp krizi riskindeki artışa kadar birçok sağlık sorununa neden
olabilmektedir. Neyse ki, obezite tedavisi olan bir hastalıktır.

Diyet değişiklikleri, egzersiz programları, davranış motivasyonları ve ilaç tedavisi gibi cerrahi dışı yöntemler morbid obez seviyesindeki hastalarda sadece yüzde 2-5 oranında başarı sağlamaktadır. Bu tür durumlardaysa cerrahi tedaviye başvurmak en akıllıcasıdır. Tüp mide ameliyatı ya da mide küçültme ameliyatı günümüzde bilinen en etkili tedavi yöntemleridir.

Bu ameliyatlar gıda alınımını kısıtladığı gibi, aşırı yemek isteğini de ortadan kaldırarak kalıcı kilo verdirirler. Obezite cerrahisiyle midenin ve/veya ince bağırsağın anatomisinin değiştirilmesi hormonal sinyallere etki ederek iştahın azalması, doygunluk hissinin artması, metabolizmanın hızlanması ve sağlıklı yemek yeme alışkanlığının oluşmasıyla sonuçlanır. Obezite cerrahisiyle (bariatrik cerrahi) obezitenin ortadan kaldırılması, yaşam kalitesinde yüzde 95 iyileşme ve şişmanlığa bağlı ölüm riskinde yüzde 40 azalma sağlar.

BEDEN KİTLE İNDEKSİNE GÖRE OBEZİTE

25-30 kg/m2 BKİ                         Fazla kilolu

30-35 kg /m2 BKİ                        Obez evre 1
35-40 kg /m2 BKİ                        Obez Evre 2
40 ve üzeri kg /m2 BKİ               Morbid obez

BEL-KALÇA ORANINA GÖRE OBEZİTE

Obezite seviyesi bel ve kalça oranlarıyla da ölçülebilir. Normalde bel kalça oranı kadınlarda 0,85, erkeklerde 1’den küçük olmalıdır. Tek başına erkeklerde bel çevresi 94 cm, kadında 80 cm ve üzerinde olması obezite riskini işaret ederken, erkeklerde de 102 cm ve üzeri, kadında 88 cm ve üzeri yüksek risk kategorisine girer. Yetişkin bir erkekte vücut ağırlığının yüzde 15-18’i, kadında yüzde 25-30’u yağ dokusundan oluşur. Bu oranın erkeklerde yüzde 25, kadınlarda yüzde 30’un üstüne çıkması obezite olarak adlandırılır.

HANGİ HASTALAR CERRAHİ TEDAVİ İÇİN UYGUNDUR? 

Vücut kitle indeksi 35-40 arasında olup, yukarıda saydığımız obeziteyle ilişkili hastalıklardan bir ya da birkaçını birlikte barındıran hastalarla, vücut kitle indeksi yüzde 40 ve üzerinde olan hastalar, cerrahi tedaviye uygun olan hastalar olarak değerlendirilir. Ayrıca son dönemlerde vücut kitle indeksi yüzde 30-35 arası olan hastalarda yapılan araştırmalar, yaşam ömürlerinin üç yıl azaldığını ortaya koymuştur. O nedenle bu hastalar için de ameliyat
yapılabilirliği tartışma konusu edilmektedir.

BENZER YAZILAR