Bikini sezonunun belasının selülit olduğunu düşünüyor olabilirsin. Ancak yazın en büyük sorununu bulmak için biraz daha yukarılara bakmak gerekiyor. Neurology bültenlerinde yayımlanan bir çalışmaya göre ısı her dokuz derece arttığında, baş ağrısı çekme riski yüzde sekiz artıyor. Sebebi, sıcak havanın kafandaki damarları genişletip çevredeki sinir uçlarına baskı yapmasıyla daha da hassas hale gelmen.
New York Headache Merkezi’nin kurucusu Nörolog Alexander Mauskop, normal kan akışını bile zaman zaman kafatasını delen bir matkap gibi hissedilebileceğini söylüyor. Baş ağrısı kişilerin bir numaralı fiziksel sıkıntısı olmasına (ve kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanılmasına) rağmen zonklamayı durdurup plaja gitmek tabii ki mümkün.
Gerilim ağrıları
Amerikalıların yüzde 78’i beyni dev bir lastikle sıkıyormuş gibi hissettiren bu gerilimli ağrılardan muzdarip. Mauskop, nedenini boyun, alın, kafatası veya yüzünün gerginliğine bağlıyor. Yorgunluktan strese kadar her şey ağrıya sebep olabilir.
Tedavi et: Kafanda ağrı hissettiğin anda reçetesiz satılan bir ağrı kesici al. Ayrıca içeriğinde lidokain bulunan kas gevşetici jellerden alıp boyun ve omuzlarına sürebilirsin.
Önlemini al: Terlemek bu konuda faydalı. Bütün gün hareketsiz kalanların sık sık spor salonuna gidenlere göre baş ağrısı çekme oranı yüzde 14 daha fazla. Şikago’da bulunan Diamond Headache Kliniği yöneticilerinden Doktor Merle Diamond, “Egzersiz, bedeninin doğal ağrı kesicisi olan endorfin salgılanmasını sağladığı için stresi azaltır” diyor. Ayrıca baş ağrısını tetikleyen iltihaplanmalara karşı damar kaslarını güçlendirir.
Sinüs ağrıları
Sinüslerini rahatsız eden her şey (soğuk algınlığı, alerjiler, kötü kokulu kolonyalar gibi) o bölgede iltihaplanma yarattığından göz çevrende zonklamaya neden olur. Harvard Medical School profesörlerinden Doktor Kenneth Mukamal, “Sinüslerinin içindeki basınç atmosfer basıncıyla uyumlu olmalı” diyor. Yazın oluşan basınç değişimlerinde eğer tıkanıyorsan bu, sinüslerinin koşullara hemen alışamadığını ve dolayısıyla alnında daha fazla ağrı yaşayacağını gösterir.
Tedavi et: Rahatlatmak için gözlerine sıcak bir bez koy ve tıkanıklığı geçirmek için reçetesiz satılan burun spreylerinden al. Semptomlar dört günden uzun sürerse doktora gitmende fayda var.
Önlemini al: Klimanın filtresini, solunum yollarında tıkanıklığa neden olan polen, toz, küf ve bakterilerin önünü kesen bir filtreyle değiştir. Eğer alerjilere karşı hassassan yoga neti (küçük bir demlik gibi düşünebilirsin) ile burnuna haftada iki kez tuzlu ve ılık su çek. Bu ufak demliği kullanırken suyu tek burun deliğinden akıtıp kafanı diğer yöne eğ. Böylece suyu yutmadan diğer burun deliğinden çıkarmış olur ve bütün sinüslerinde gezmesini sağlarsın. Tuz olarak da toz haline getirilmiş doğal Himalaya tuzunu kullanmanı tavsiye ederim.
Migren
Baş ağrılarının en şeytanisi olarak nitelendirilen migren, genelde stres, parlak ışık, çok fazla veya az uyku, açlık ve beyin damarlarının tıkanmasına neden olan hormon iniş çıkışları yüzünden tetiklenir. Bilim adamları bazı kadınların migrene karşı, diğerlerine göre niçin daha duyarlı olduğunu araştırıyor. Onlara göre bu konuda DNA’nın etkisi söz konusu çünkü migreni olan kişilerin yüzde 80’inin ailesinde aynı sıkıntı mevcut. Eğer çektiğin ağrının migren olup olmadığını öğrenmek istiyorsan doktorların da sorduğu şu üç soruyu dene: Seni normal aktivitelerden uzaklaştıracak cinsten bir ağrı mı, ışığa duyarlılığın var mı ve miden bulanıyor mu? (İki tane “Evet” cevabı yeterli.)
Tedavi et: Reçetesiz ilaçlar kullanmak pek etkili olmaz. Buz torbasının biraz rahatlatıcı etkisi olacaktır ama birçok insan doktorların verdiği reçeteli ilaçları tercih eder. Bunlar beyindeki damarları daraltır. Etki edebilmesi için ağrının ilk belirtisini hissettiğin anda ilaç almalısın.
Önlemini al: Doktorun bedenindeki magnezyum değerlerine baksın; belki takviyeye ihtiyacın olabilir. Bu mineralin damarların işleyişini düzenleyen serotonin ile bağlantısı vardır. Magnezyumu yeterli miktarda alamadığın takdirde serotonin üretimi engellenir ve iltihaplanma ortaya çıkar. “Doğal bir çözümü var mı?” diye soracak olursan akupunkturu önerebilirim. 2009 yılında yapılan bir çalışmada reçeteli tedavilere göre migren ağrılarını hafifletmede daha etkili olduğu fark edildi.Archives of Dermatology’de yayımlanmış bir çalışmada ise alınlarına tek doz botoks yaptıran kadınlarda, daha önce ayda yedi gün süren migren ağrılarının bir güne düştüğü gözlenmiş.
ACILARIN DÜNYASI
Daha az sıklıkla görülmekle beraber başka ağrı çeşitleri de mevcut.
Reçeteli veya reçetesiz ağrı kesicileri çok fazla kullandığında tepkisel baş ağrıları oluşabilir çünkü bedenin haplara o kadar alışmıştır ki, onları kullanmadığın zaman ağrıyı daha şiddetli hissedersin. Doktor Alexander Mauskop, “Belirtiler güçlenmiş ve ilacını aldıktan iki gün sonra hâlâ devam ediyorsa doktoruna danışıp belki daha güçlü bir şeyler alman konusunda konuşabilirsin” diyor. Ayrıca tepkisel ağrıyı güçlendiren kafein içerikli ilaçlar kullanmamalısın.
Kadınların neredeyse yüzde 70’inin regl döneminden birkaç gün önce ağrıları olur. Nedeni, bedendeki (baş ağrısıyla direkt bağlantısı olduğu düşünülen) östrojen değerlerinin bir anda hızla düşmesi. Doğum kontrol hapı kullanmak yardımcı olabilir çünkü hormonları ay boyunca dengede tutar.
Amerika’da 100.000 kadın dayanılmaz acı veren baş ağrısı çekiyor. 30’ar dakikalık kümeler halinde haftalarca hatta aylarca süren zonklamalar, bazen de senelerce ortadan kaybolur. Yapılan yeni çalışmalarda oksijen tedavisinin (bol miktarda solunan oksijen) rahatlama sağladığı tespit edilmiş.
Derleyen: Tuğçe Tekmen