ECZANEDE TASARRUF YOLLARI

Sağlık hizmetleri maliyetli olabilir. Bu ucuz seçenekler olmadığı anlamına gelmez.


Markalara çok bakma
Doktorun veya eczacın, sigortanın olmadığını veya ilaçları karşılamakta zorluk çektiğini bilmez. Ama mümkün olan en faydalı ürünü istediğini de belirtmelisin. American Pharmacists Association eczacısı Vibhuti Arya, “FDA tarafından onaylanmış ve bilinen markaların ürünleri kadar etkili diğer ilaçlar da güvenlidir” diyor. “Ucuz olmalarının sebebi ilaç firmasının formül üzerinde patent sahibi olmamasıdır.” Herhangi değişiklik yapmadan önce doktorunla konuş. Belli bazı ilaçlar için marka değişikliği veya özelliklerinin değişmesi içeriğindeki formül farkına bağlı olarak yan etkilere neden olabilir.

İkisi bir arada olanı dene
Arya, eğer farklı nedenlerden dolayı birden fazla ilaç alıyorsan (mesela doğum kontrol hapı ve akne hapı gibi), eczacına her ikisini de tedavi edecek bir hap olup olmadığını sormanı öneriyor.

Yarımları dene
Doktorundan şu an kullandığın dozun iki katını barındıran ilaçlar yazmasını iste. Eczacı Joel Zive, “Her ilacı ikiye bölerek kullanırsan aynı paraya iki misli ilacın olur” diyor. Ancak bunu bütün ilaçlarda uygulayamazsın. Bedende salınımı uzun sürenleri, kapsülleri ve jel tabletleri ikiye bölemezsin.

Kıyaslama yerleri
Teknolojik ürünlerde olduğu gibi bazı internet sitelerinde en uygun fiyatlı ilaçları bulmak mümkün. Arya, “Aralarında en ucuz olanı bulmak için kullandığın ilaçları buralarda araştır” diyor. Tabii reçeteli ilaçları bu sitelerden alamazsın; reçetesiz ilaçlardan bahsediyoruz.

Yardım iste
Eğer karşılayamayacağın bir ilaç kullanman veya röntgen çektirmen gerekiyorsa, firmaya geliri düşük olan hastalar için yardım kuruluşu olup olmadığını öğren. Özellikle mammografi çekimlerinin ücretsiz yapıldığı sosyal sorumluluk projelerini takip et.

Mutfağına bir göz at
Bazı çareleri orada da bulabilirsin. Beth Israel Medical Center Department of Integrative Medicine’dan Roberta Lee, “Aynı zamanda laktoferrin adı verilen rahatlatıcı bir protein olan sütün kaymağını biraz sıyır ve bir dilim jambonun üzerine sür. İltihaplanmayı geçirecektir” diyor. Bal da yaraları iyileştirmek için bakterilerle savaşan doğal maddeler içerir. (Önce kesiği temizle, ince bir katman bal sürüp bandajla kapa.) Lee, “Miden rahatsızsa rezeneyi dene” diyor. Regl dönemi krampları olan kadınlarla yapılan bir araştırmada rezene yağının karın ağrılarına iyi geldiği tespit edilmiş.

HASTALIĞI KANDIR
Zihninle bedenini iyileştirmek için aşağıdaki üç hileyi kullanabilirsin.
Hastalık: Alerjiler
Zihinsel ilaç: Gülmek
Physiology and Behavior çalışmasına katılanlar komedi filmi seyrettikten sonra alerjilerinden daha az etkilenmeyi başarmış. Nedeni: Gülmek parasempatik sinir sistemini rahatlatır. Alerjilerin seni ele geçirmesini engeller.
Terapi: 30 Rock veya How I Met Your Mother ile haftalık seanslar.

Hastalık: Kesikler, sıyrıklar, ezikler
Zihinsel ilaç: Sağlıklı bir İlişki
Ohio State Üniversitesi’nde Psikiyatri Profesörü Doktor Janice Kiecolt Glaser, pozitif ilişkilerin iyileşmeyi en az bir gün hızlandırabildiğini söylüyor. “Yaranın olduğu bölgede (sitokinin) tamir için gereken hücreleri bir araya toplayan kimyasalların artmasını sağlar.
Terapi: Uzun bir günün sonunda erkek arkadaşınla birbirinize masaj yapmak.

Hastalık: Yorgunluk
Zihinsel ilaç: Müzik
The Brain Trust Program kitabının yazarı Doktor Larry McCleary, “Gözlerin kızardığında radyo seni ayakta tutuyorsa, masanda müzik dinlemek de odaklanmanı sağlar. Ayrıca müzik rahatlamanı sağlayan etkiler oluşturur” diyor.
Terapi: Yorulmaya başladığında iPod’unu tak veya pandora.com’da gezin.

Derleyen: Tuğçe Tekmen

BENZER YAZILAR