MÜTHİŞ HAFIZA

Yazımızda bulacağınız bu dört beyin egzersizi hafıza kabiliyetini geliştirmek için birebir!

20 dakikadır ocak üstünde kaynayan çaydanlığı unuttun mu? Aman Tanrım! Erkek arkadaşının kız kardeşinin ismini bile hatırlamıyor musun? Ciddi olamazsın! Peki, sayısız e-posta adreslerinin şifrelerini aklında tutabiliyor musun? Endişelenme. Hafızalarıyla övünen kişiler bile unutuyor böyle detayları. Dokuz deste iskambil kağıdının sırasını bir saatte ezberleyen, Memory Power kitabının yazarı Scott Hagwood, beyin çalıştırma kurallarının önemini vurguluyor. Beynin sorunsuz çalışmasını istiyorsan, bu metodları uygulamaya başla!

Upuzun listeler…
Elinde alışveriş listesi olmadan bakkala gidersen alacaklarının bir kısmını unutabilirsin. Karşında birçok seçenek olunca, kafanda yaptığın listeler darmadağın olabilir.
Ne yapmalıyım?:
Her seçeneği gözünün önünde canlandırmalısın. Nöro-psikolog Shane Bush, hayalindeki görüntü ne kadar enteresan olursa, hatırlamanın da o kadar basit olacağını söylüyor. Burhan Altıntop’u bir elinde süt şişesi, diğerinde bir somun ekmek tutarken hayal edelim, beyaz üstüne kırmızı puantiyeli bir boxer giymiş olsun. Etkili oluyor mu? Kesinlikle…

Ah şu numaralar…
Beynin sorunsuzca hatırlayabileceği birkaç telefon numarası olabilir. Johns Hopkins Üniversitesi’nden Profesör George W. Rebok, numaralarını hatırlamak için onları bölümlere ayır diyor.
Ne yapmalıyım?:
Birbirini izleyen numara zincirlerini bölümlere ayır ve onları hatırlamanı sağlayacak şekilde kategorize etmeyi dene. (Telefon numaraları zaten gruplara ayrılmıştır. Sen de onları bir daha gruplandır.) Üç, dört haneli numaraları, doğum gününe ya da şanslı numarana bağlamayı dene.

Erkek arkadaşım ne yer ne içer?
Annesinin ismi ya da favori basketbol takımı gibi detayları hatırlaman onu etkileyecektir. Ne var ki kafan iyiyse bütün o bilgi kırıntılarını aklında tutmakta zorlanabilirsin.
Ne yapmalıyım?:
“Oda tekniği” denilen metodu kullanabilirsin. Sana yabancı gelmeyen bir oda, bölge ya da köşe seç. Sana hayat hikâyesini anlatırken, onu odanın farklı köşelerinde hayal et. Mesela onu mutfakta basketbol oynarken gözünde canlandırabilirsin.

O kızın ismi neydi?
Hagwood’a göre hafızanın ne kadar kuvvetli olduğu önemli değil. En iyi uzmanlar bile aceleyle verilen bilgiyi ezberlemekte zorlanabilir.
Ne yapmalıyım?:
Bilgi akışını kontrol edebilirsin. Mesela müstakbel kaynanan seni eşe dosta tanıştırmak için büyük bir parti verdi ve geniş bir grupla tanışıyorsun. Üçüncü kişide bir ara verip, ismini, kılık kıyafetini ya da görüntüsünü sana daha iyi hatırlatacak bir şeyler düşün. O arada daha evvel tanışmış olduğun iki kişinin isimlerini anımsamaya çalış. Bunu tanıştığın her üç kişilik grupla uygula.

BENZER YAZILAR