YÜZÜNE RENK GELSİN

Uzmanlar ışıltılı ve net bir cilt tonunun güzelliğin en önemli iki simgesi olduğunu söylüyor.

Güzellik yalnızca dudaklarının dolgunluğundan, saçlarının ışıl ışıl oluşundan ibaret değildir. Journal of Comparative Psychology’nin yayımladığı bir araştırmaya göre etkileyiciliğin sırrı, düzgün bir cilt renginde gizli. Bu, oldukça mantıklı. Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden Dermatoloji Profesörü Jessica Wu, “Pürüzsüz bir cilt sağlık ve gençliği simgelerken, kahverengi leke, kızarıklık ve diğer renk bozuklukları yaşlanma belirtisi olarak addedilir” diyor.

Cildi mahveden en yaygın üç probleme çözüm getirecek önerileri, ister evinde istersen ofiste uygula.

Güneş lekesi
Nedir: Güneşin altında geçirdiğin tembellik anlarından sonra cildinde gözlemlediğin çile benzer pigment kümeleri, açık kahverengi lekeler ve benimsi kahverengi benekler.
Görünmez olsunlar: 
> Her gün geniş spektrumlu güneş kremi uygula (SPF 30+) ve kahverengi lekelerin cilt kanseri riskini göz önünde bulundurarak yılda bir kere dermatologa görün.

>
Kojik asit ve amino asit içeren ürünler tercih et. New York City, Mount Sinai School ofMedicine’dan Dermatoloji Profesörü Francesca Fusco, “Çalışmalar bu içeriklerin, ciltte melanin üretimini tetikleyen bir enzim olan tirozinazı engelleyerek cilt rengini açtığını gösteriyor” diyor. Clinique Even Better Dark Spot Corrector (Clinique mağazalarında, 149 TL)* ile lekelerden eser kalmayacak.
> Haftada iki gece meyve asitli bir peeling ile kahverengi lekeleri yok et. Biotherm Biosource aydınlatıcı peeling tam sana göre (Seçkin kozmetik mağazalarında, 57,62 TL)*. Eğer bütçe ayırabiliyorsan aylık olarak kimyasal peeling uygulamasına gidebilirsin (her seansı yaklaşık 150 TL)*. Bu tür uygulamaların asit seviyesi yüksek olduğu için sonucu daha çabuk alırsın (hatta bazen ilk seanstan sonra). Yalnızca peeling solüsyonunun iki ya da üç gün boyunca cildinde kızarıklıklar bırakacağını aklından çıkarma.
> Q-switch lazer (ND YAG ya da Alexandrite’de olabilir) inatçı lekeleri bir hafta içerisinde kurutuyor ve kabuklarını dökerek iyileştiriyor.
Rosacea
Nedir: Dermatologların kesin olarak sebebini kestiremediği rosacea, aşırı ısı değişimi, egzersiz, baharatlı yiyecekler ve alkolün ciltte kızarıklığı arttırması durumudur. Bunda çatlayan kılcal damarların da payı vardır.

Görünmez olsunlar: 

> Yüz kremi seçerken kızarıklığı önleyecek meyankökü içeren bir ürün tercih et. Oriflame Even Out Face Cream SPF 20 (Doğrudan satış, 32,90 TL)*’yi bakım rutinine ekleyebilirsin.Niasinamid içeren parfümsüz ürünler de cildindeki kızarıklıkta fark yaratır.  “Niasinamid, rosacea rahatsızlığından dolayı hasar görmüş cildin üst tabakasını güçlendirir ve hassasiyetini giderir.”

> Süt maskesi, iyi bir çözüm olabilir. Fusco, “Süt, içerdiği protein ve yağ ile cildi yatıştırır ve kırışıklıkları giderir” diyor. Süt tozu ve suyu eşit dozda karıştırıp birleşim elde ettikten sonra temiz cilde uygula. 15 dakika beklettikten sonra ılık suyla yıka.

> Wu, “Eğer çatlamış kılcal damarlar fazla belirginse IPL tedavisi (yoğunlaştırılmış görünebilir ışık) ile kısa süreliğine damarların küçülmesi sağlanabilir” diyor. “Fakat ne yazık ki, bu kesin bir tedavi değildir çünkü yoğun kan akışı olan bölgelerdeki kılcal damarlar yeniden genişleyecektir. IPL ise kılcalların iki yıl süresince daralmış şekilde kalmasını sağlar.”Yoğunluğuna bağlı olarak beş ay boyunca ayda bir seansla kılcal damar problemini geçici olarak çözebilirsin.

Sivilce lekeleri
Nedir:  Malibu’da bulunan Fix Cilt Kliniği’nin sahibi Rebecca Giles, “Sivilceyle birlikte gelen iltihap pigment üretimini tetikler. Bu, cildin kendini savunma mekanizmasıdır” diyor. Sonuç mu? İltihaplanma sonrası hiperpigmentasyonun neden olduğu kırmızı lekeler. Daha koyu ten renginde ise kahverengimsi görünür.

Görünmez olsunlar: 

> Çoğu iz sekiz ay ile bir sene arasında geçer. O zamana dek, üzerine tedavi edici ve kapatıcı özellikte bir ürün sürerek görünmez kılabilirsin. Dr. Murad Acne Treatment Concealer (Eczanelerde, 65 TL)*, ten rengine uyacak renk seçenekleriyle cildini pürüzsüz gösterecek.Buna tahammülün yok mu? Fusco, “İçeriğinde aydınlatıcı ve alerji önleyici turunçgil bioflavonoidleri barındıran ürünler, pigment üreten hücreleri durdurarak renk düzelmesini çabuklaştırır” diyor. Darphin Blemish Clearing Gel (Tüm eczanelerde, 59 TL)*.

> Eğer tüm yüzün oyuk sivilce lekeleriyle doluysa tek seanslık Fraxel Repair lazer tedavisini
(M-Onep şubelerinde tek seansını 915 TL*’ye uygulatabilirsin) deneyebilirsin. Giles, “Cildin yaklaşık 10 gün insan içine çıkamayacak durumda, bir ay kadar da pembe olacak” diyor. “Fakat cildin eskisine göre çok daha pürüzsüz görünecek.”

* Eylül 2010 fiyatlarıdır.
Derleyen: Ezgi Tanlak

BENZER YAZILAR