Yeni Nesil Sütler

Badem, soya, pirinç ve kenevir tohumu artık içecek formunda market raflarında. Peki besin değeri açısından inek sütüne fark atabiliyorlar mı?

sut-urunleri

İnek sütü alternatifleri belki de mucizevi iksirler değildir.

Biz çocukken, inek sütü eleştirilmez ve asla şüphe edilmezdi. Son yıllardaysa besi çiftlikleri, otlaklar ve hayvan yemleri üzerindeki tartışmalar, inek sütünün üzerindeki güvenilirlik zırhını çekip almış durumda. Öyle ki, ABD’de 2009 yılından bu yana içinde inek sütü bulunmayan süt ürünlerinin satışı yüzde 94 artmış görünüyor. Soya ürünleri üreten bir firmanın Mintel araştırma şirketiyle birlikte yürüttüğü çalışmaya göre, sadece 2014 yılında bu oran yüzde 16 artmış. Görünen o ki, son yıllarda alternatif süt üretiminde de ciddi bir artış yaşandı. Bunun nedenlerinden biri de inek sütü üretiminden daha ucuza mal olmaları. (İnek yetiştirmelerine gerek kalmıyor.) Mintel’e göre, insanlar da alternatif sütlerin faydalı olduğuna inandıklarından bu arza olumlu cevap veriyor.

Yeni popüler başlayan alternatif sütleri incelemeye geçmeden önce, eski usul inek sütünü mercek altın alalım. İşte iyi yağları: 240 ml tam yağlı sütte yaklaşık olarak 8 g protein ve 149 kalori içeriyor. Bir karşılaştırma yaparsak, 110 g derisiz ve fırınlanmış tavuk göğsü 35 g protein ve 186 kalori ediyor. Bol miktarda süt tüketmek aynı oranda tavuk yemekten elbette daha kolay. Ayrıca bir bardak süt, günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 28’i ile enflamasyonu azaltan ve bağışıklığı güçlendiren D vitamini ihtiyacının yüzde 31’ini karşılayabiliyor. Sütte bulunan doymuş yağın (tam yağlı sütler de dahil) kalbe kesinlikle zarar verdiğini söyleyemeyiz. European Journal of Nutrition’da yayımlanan bir çalışma, 55 yaş ve üstü, günde 120 ml süt tüketen kişilerin, az yağlı süt tercih edenlere oranla hayati tehlike yaratan felç geçirme ihtimallerini yüzde 12 azalttığını gösteriyor.

Hatta çikolatalı sütün bile faydası bulunuyor. Yakın zamanda İngiltere’de yapılan bir çalışmaya göre, tırmanış antrenmanından 20 dakika sonra ve akşam çikolatalı süt içen erkekler, su içmeye oranla üç gün boyunca daha az kas ağrısı yaşıyor. Araştırmacılar, şeker ile protein birleşiminin, hücrelere kas dokularını ideal şekilde iyileştirebilmek için ihtiyaç duydukları enerjiyi sağladığını söylüyor.

BENZER YAZILAR