Bu cümleyi sık sık tekrarlamak yerine su içmeye ne dersiniz? Çünkü susuz kaldığında kafanız bulanıklaşabilir ve kalp problemleri bile yaşayabilirsiniz. Üstelik hepsi bu kadarla sınırlı değil! Suyla ilgili en sık sorulan soruların cevaplarını bu yazıda bulabilirsiniz.
SUSUZ KALMAMIN NE ZARARI VAR?
Exercise Metabolism kitabının yazarlarından Dr. Lawrence Spriet, “Bedenindeki suyun yüzde ikisini kaybettiğinizde bile (ki bu aşamada susadığını hissetmeye başlarsınız) odaklanma sorunu yaşar ve yorgun hissedersiniz” diyor. Ayrıca atletik kabiliyetiniz ve kalp ritminiz etkilenir. European Journal of Nutrition’da yayımlanan bir araştırma, susuzluğun kalbi neredeyse sigara içmek kadar etkilediğini, böylelikle sağlıklı insanlarda bile kardiyovasküler hastalıklara davetiye çıkardığını belirtiyor.
AZ SU İÇMEK KİLO ALMAMA YOL AÇAR MI?
Evet. The Annals of Family Medicine’daki bir araştırma, obez insanların yetersiz su içmeye daha meyilli olduğunu ve bu nedenle susuzluk hissini açlık hissi ile karıştırabildiklerini belirtiyor. Çalışmanın yazarı Dr. Tammy Chang, “Aşırı yemeyi önlemenin bir yolu da yeterli su içmek. Çünkü bazen yeme isteği duyduğunda acıkmaktan ziyade susamış olabilirsiniz” diyor.
YETERLİ MİKTARDA SU İÇTİĞİMİ NASIL ANLARIM?
İdrarınızın rengini kontrol ederek anlayabilirsiniz. Rengi açık sarı ise sorun yok ama daha koyuysa biraz daha su içmelisiniz. Eğer idrarınızz su kadar berraksa, bilin ki aşırı su içiyorsunuz. (Bu durum kandaki sodyum miktarını düşürerek bulantı, baş ağrısı, kafa karışıklığı ve nadir de olsa ölüme bile yol açabiliyor.) Eğer yorgunsanız ve odaklanma sorunu yaşıyorsanız, kendinize gelmek için hemen su için. İngiliz Psikoloji Topluluğu’nun yaptığı bir çalışmaya göre, sınav sırasında su içen öğrenciler daha yüksek puanlar alıyor.