Vücudunuza Antrenman Sonrası Destek Olun!

Vücudunuza antrenman sonrası destek olmak için silahınız antioksidanlar ve mineraller olmalı.

Önce Antioksidanlar…

Antioksidanlar kararlı yapıdaki moleküllerdir ve serbest radikal dediğimiz kararsız moleküllere elektron vererek, onların zararlı etkilerini ortadan kaldırırlar. Vücudumuz zaten kendiliğinden antioksidan üretir fakat dışardan almamız gereken antioksidanlar antrenman sonrası stresten kurtulmamıza yardımcı olur. Peki, bu antioksidanlar neler?

C VİTAMİNİ

C vitamini antioksidan savunma mekanizmasında önemli rol oynar. Kas dokusunda meydana gelen hasarları önlemeye yardımcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Serbest radikallere karşı ilk savunmayı sağlar. E vitaminin antioksidan etkinliğini de arttırır. C vitamini denildiğinde akla ilk olarak portakal gelir. Ancak ananas, kivi, mango, acı biber, dolmalık biber, brokoli, çilek, karalahana ve Brüksel lahanası, portakaldan daha çok C vitamini içerir.

E VİTAMİNİ

Yağda çözünen vitaminlerden olan E vitamini, damar sertleşmesini önlemenin yanı sıra güçlü antioksidan içeriği ile serbest radikallerin hasar verme etkilerine karşı vücudu korur. Badem, ay çekirdeği, fındık, çam fıstığı, yer fıstığı, yeşil zeytin, ıspanak, pazı, kivi ve muz, E vitamini açısından zengin gıdalardır.

A VİTAMİNİ

A vitamini ilk keşfedilen vitamindir ve yağda çözünen vitaminler sınıfında yer alır. En önemli özelliklerinden birisi bağışıklık sistemini güçlendirici etkisidir. Karotenoid formları, antioksidan ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Bu karotenler sebze ve meyvelerin renkli olmalarını sağlamakla beraber, koku ve tat vermekle görevlidirler. A vitamini açısından zengin bitkisel kaynaklı sebze ve meyvelere; tatlı patates, havuç, ıspanak, domates, kuşkonmaz, kayısı, maydanoz, kırmızıbiber, brokoli ve bezelyeyi örnek verebiliriz. Hayvansal kaynaklı A vitamini içeren besinleri ise keçi/inek sütü, yumurta, peynir, yoğurt, tavuk/hindi/koyun eti, ton balığı, somon ve karides olarak sayabiliriz.

BENZER YAZILAR