Bitter Çikolata Bize Aslında Ne Fısıldıyor?

Bundan daha güzel bir haber olamaz!

Egzersizlerimizde yarı yolda kalmamak için öncesinde yakıt almamız şart. Yeni bir araştırma ise, antrenmandan önce beslenme konusuna lezzetli bir boyut katıyor. Birleşik Krallık’taki Kensington Üniversitesi araştırmacılarına göre, bitter çikolata egzersiz performansınızı artırabilir.

Journal of International Sports Nutrition‘da yayımlanan küçük çaplı çalışmada, araştırmacılar gün içerisindeki bir atıştırmalığın 40 gram bitter çikolata ile yer değiştirildiğinde antrenman performansına nasıl etki edeceğini ölçtüler.

Daha önceki araştırmalarda kalp sağlığı için oldukça faydalı olan flavanoller barındıran bitter çikolata, vücutta nitrik oksit üretimini artırıyor. Söz konusu üretim süresinde ise oksijen tüketimi düşüyor ve daha uzun süre antrenman yapılabilmesine olanak sağlıyor.

Olası etkilerin ölçülebilmesi için, araştırmacılar bir grup sporcuya her gün bitter çikolata yedirdiler. Diğer gruba ise 2 hafta süresince beyaz çikolata verildi.

Deneme süresinin sonunda, katılımcıların kalp ritimleri ve oksijen tüketim seviyelerinin ölçüldüğü bir dizi test aracılığı ile çikolata tüketiminin sporcu performansı üzerindeki etkileri gözlemlendi. Katılımcılar 1 hafta dinlendirildi ve ardından aynı deney tekrarlandı. Bu sefer, grupların tükettikleri çikolatalar yer değiştirildi ve testler tekrarlandı.

Çalışmanın sonunda, bitter çikolata tüketen sporcuların daha fazla mesafe kat ettikleri ve daha az oksijen tükettikleri gözlemlendi.

Faydalarından yararlanmak için profesyonel sporcu olmanız gerektiğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Çünkü çalışmadaki bisikletçiler yarış seviyesinde değil, normal hızda test edilmişlerdi. Yani, bitter çikolata içerisindeki flavanollerden siz de faydalanabilirsiniz.

BENZER YAZILAR