Yürüyüşün Tatlı Sürprizi

İyi haber: Yürüyüş ile yakılan kalori hesaplamaları yanıltıcı olabilir.

Journal of Applied Physiology’de yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bugüne kadar yapılmış standart hesaplamaların aksine, yürüyüş yaparken yaktığınız kalori miktarı daha fazla olabilir.

Southern Methodist University araştırmacıları, geçtiğimiz 40 yıl boyunca kullanılan bazı genel hesaplamaları mercek altına aldıklarında 2 ana problemle karşılaştılar: Birincisi, söz konusu hesaplamalarda kullanılan örneklemeler oldukça küçük çaplılardı (Örneğin bir metot için sadece 6 kişi ölçülmüştü.). Dahası, bu örneklemeler sadece erkeklerden oluşturulmuştu. İkinci olarak, söz konusu hesaplamalar yapılırken değişik kilodaki insanlar ya da değişik enerji seviyeleri gibi değişkenler hesaba katılmamıştı (Örneğin, daha ağır insanların daha zayıf insanlara kıyasla yürüyüş sırasında aynı mesafede vücut kilosu başına daha az kalori yaktıkları bilinmekte.). Sonuç olarak, araştırmacılar bu iki denklemi test ettiler ve hesapladıkları kalorinin daha önce hesaplanmış olanlardan oldukça fazla olduğunu gördüler.

Ortaya çıkardıkları yeni denklem, yetişkinlerin kalori harcaması konusunda 2-3 kat daha güvenilir özelliğe sahip. Üstelik, çok daha geniş bir örneklem kullanmalarının yanı sıra, bu yeni hesaplama aynı zamanda farklı boy, kilo ve yürüyüş hızını da hesaba katıyor.

O halde yürüyüş sırasında ne kadar kalori harcıyorsunuz? Örneğin, 59 kilogram ağırlığında ortalama boya sahip bir kadın, saatte 4.6 km hız ile yürüyüş yaptığında, saat başına 81 kalori yakıyor. Eski hesaplama ise aynı koşullarda yakılan kalorinin 68 olduğunu söylüyordu.

Bu yeni hesaplamanın eskisinin yerine geçip geçmeyeceği belli değil; ancak şimdilik yürüyüşlerinize içiniz daha rahat olarak devam edebilirsiniz. Kalori yakmak adına bugüne kadar yürüyüşten uzak durduysanız, bu kararınızı da tekrar gözden geçirmeniz gerekebilir. Kalori hesaplamaları bir yana dursun, genel sağlığınız için her gün yürüyüş yapmak oldukça yararlı bir hamle. Yürüyüş, herkes için oldukça basit olmasının yanı sıra hem kaslarınız hem de kardiyovasküler sisteminiz için mükemmel bir egzersiz.

BENZER YAZILAR