Ağrısız koşuların sırlarından biri de kuru iğne tedavisi.
Kuru iğne tedavisi, kemik ve eklemleri tedavi etmenin yeni yöntemlerinden biri. Üstelik lokal anesteziden fazlasını gerektirmiyor!
Nedir?
Kuru iğne tedavisi, kasların derinlerinde yatan problemli dokulara ulaşmaya çalışan fizik tedavi uzmanlarınca tercih ediliyor. Akupunktur iğnelerini andıran çok ince iğneler kaslardaki gergin kuşaklara batırılarak uygulanıyor. Philadelphia 76ers NBA takımının klinik teşhis ve fizik tedavi direktörü Scott Epsley, “Kasların derinliklerine nüfuz eden iğneler buradaki kuşakların gevşemesini sağlıyor ve acı duyulmasınan neden olan nörokimyasallar salgılamasını tetikliyor. Kaslar rahatlarken bir yandan da kan akışı hızlanıyor ve bedenin doğal iyileşme süreci tetiklenmiş oluyor. Epsley, tetikleme noktası ortaya çıkarıldıktan sonra kasların hızlıca normal kasılma ve fonksiyonlarına döndüğünü söylüyor.
Neyi Tedavi Eder?
Epsley, bel, diz ve kalça bölgesindeki ağrıların yanında koşucu bacağı (shin splits) ve topuk dikeni gibi çoğunlukla koşucuların karşılaştıkları rahatsızlıklarda tercih edildiğini söylüyor.
Ne Kadar Etkili?
Kuru iğne tedavisinin yumuşak doku sakatlıklarında faydalı olduğuna dair araştırmaların sayısı her geçen gün artıyor.
Kim Denedi?
Üç kez Ironman dünya şampiyonu olan Mirinda Carfrae, antrenmanlarının yoğun olduğu dönemde bu tedaviye başvurdu. Carfrae her ne kadar derin doku masajının ağrılarını azaltmada işe yaradığını söylese de bazen masajın çare olmadığı derecede kas kasılmaları yaşayabiliyor. Böyle durumlarda kasların daha derinine ulaşarak, bir ya da iki seansta kasları gevşeten kuru iğne tedavisine başvuruyor.
Ağrı Var mı?
İğneler çok ince olduğundan, girişlerinde minimal bir rahatsızlık hissi oluşuyor. Ancak tetikleme noktalarına ulaştıklarında, vücudun hangi kısmına uygulandığına göre değişmekle birlikte biri yaranıza basıyormuş gibi donuk bir acı duyuyorsunuz. İğneler tetikleme noktalarında beş ila 15 dk kalıyor veya aynı bölgeye defalarca batırılıp çıkartılabiliyor. Tedaviyi takip eden bir veya iki günde ağrı hissedebilirsiniz ama Epsley’e göre bunlar dayanılmayacak düzeyde olmuyor. Bir istisna dışında: baldır kasları. Epsley kuru iğne tedavisini bu bölgeye uygularken temkinli davranıyor. Özellikle de hastası yaklaşan bir yarışa hazırlanan ve hızla antrenmanlara geri dönmesi gereken bir koşucuysa. Epsley, “Baldır kasları tedaviden birkaç gün sonra ağrımaya daha meyilli olduğundan risk yaratabilir” diyor.
Nerede Yapılıyor?
Çoğu fizik tedavi merkezinde uygulanıyor. Ancak bazı merkezlerde Epsley’in yaptığı gibi ultrason cihazının rehberliğini kullanıyor. Bu da iğnelerin hata payı olmadan batırılmasını ve daha başarılı sonuç alınmasını sağlıyor. (Ancak ultrason kullanımı özel bir sertifika gerektiriyor. Başvurduğunuz merkezden bu konuda bilgi alabilirsiniz.)
Tedavi Planı Ne?
Epsley koşucuların birkaç haftalık süreçte uygulanacak iki ila yedi seansın yeterli olabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Eğer birkaç seansın ardından herhangi bir iyileşme görmezseniz, asıl problem stres kırığı gibi yumuşak doku rahatsızlığından farklı olabilir.