Ağrısız Koşu İçin Kök Hücre Tedavisi

Koşulara ağrısız çıkmanın yollarından biri de kök hücre tedavisi. Artık daha fazla endişelenmenize gerek yok!

NEDİR?

Kök hücreler çok farklı hücre tiplerine dönüşebilen gelişmemiş hücrelerdir. Mayo Clinic’ten fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı Dr. Jonathan Finnoff, “Spor hekimliğinde kullanılan kök hücre tedavisi kişiden kök hücrelerin alınarak, hasarlı bölgeye enjekte edilmesine dayanıyor” diyor. PRP tedavisi, sakatlanan bölgedeki dokuların iyileşme sürecini tetiklerken, kök hücre yeni doku oluşumuna imkân veriyor. Bu da araştırmacıların ve fizik tedavi uzmanlarının neden kök hücre tedavisini, yıpranmış kıkırdakların yol açtığı eklem sakatlıklarına çare olarak gördüğünü gayet iyi açıklıyor. Hücrelerin kontrol altında büyütüldüğü hücre kültürlerine alınan kök hücreler, yeni kıkırdak oluşturuyor. Eğer günümüz tıbbı yeni eklem oluşturmaya imkân verseydi, eklem replasmanına bile gerek kalmayabilirdi. Kemik iliği çoğunlukla kalçadan küçük bir kesik ve kemiğe girebilen özel bir iğne yardımıyla alınabiliyor. Sonrası PRP işlemiyle benzerlik gösteriyor. Kemik iliği santrifüjde kök hücrelere ve plateletlerine ayrıştırılıyor, ultrasonla bakılarak hasarlı noktaya enjekte ediliyor.

NEYİ TEDAVİ EDER?

Finnoff, kök hücre tedavisinin, çoğunlukla -PRP de dâhil olmak üzere- diğer tedavilere cevap vermeyen tendon, ligament (bağ doku), eklem ve kas yaralanmalarında tercih edildiğini söylüyor ve ekliyor: “Ben her zaman ilk olarak PRP uygulanmasını tavsiye ediyorum. Çünkü daha az girişimsel, daha az maliyetli ve onu destekleyen daha çok araştırma var.”

NE KADAR ETKİLİ?

Bu alandaki araştırmalar görece zayıf. Hayvanlar üzerinde yapılan cesaretlendirici araştırmalarda kök hücrelerin yeni kıkırdak oluştururken osteoartriti (kireçlenme) de geriletebildiği görüldü. Bu bulguların henüz çok deneysel olduğunu söyleyen Finnoff, “Öte yandan büyük bir ameliyat olabilecekken, kök hücre tedavisini deneyip vücudu olumlu cevap veren koşucular da gördüm” diyor.

KİM DENEDİ?

Amerikan Futbol Ligi (NFL) eski starlarından Peyton Manning, boynunda çıkıntı yapan diske son çare olarak 2011 yılında kök hücre tedavisini denedi. Manning sonunda tamamen iyileştiğinde, kök hücre tedavisinden sonra en az bir cerrahi operasyon geçirmesi gerektiğini söylüyor. Finnoff kök hücre tedavisi uyguladığı bir kısım koşucudan bazılarında çok başarılı sonuçlar elde ettiklerini de ekliyor.

BENZER YAZILAR